Ergenekoncu kontratak
GİRİŞ 18.07.2009
GÜNCELLEME 18.07.2009
YAZARLAR
Ergenekoncu kontratak
Artık güneşi balçıkla sıvamaya çalışmanın gereği yok. Hakim ve savcı tayinlerine ilişkin “Yaz Kararnamesi” HSYK’daki kilitlenme nedeniyle çıkamıyor ve Türkiye yine askerlerle ilgili spekülasyonların kol gezmeye başladığı bir ortamda “siyasi gerilim” hattı üzerinde.
HSYK üzerinden yürütülmek istenen bir “Ergenekoncu kontratak” ile karşı karşıyayız.
Bir ay kadar önce “askerler sivil yargıya yasası” çıktığı vakit, Mardin’de bir gece sohbet ederken Diyarbakır eski Baro Başkanı bana “Bu yılki HSYK toplantısı tarihi nitelikte olacak. Tayin kararnamesine dikkat” diye “alarm” vermişti ama ben, itiraf edeyim, bu uyarıyı önemle zihnime kaydetmemiştim. Bir meslek grubu ilgilendiren rutin bir uygulama özellikle dikkat sarfettiğim bir konu olmamıştı.
O haklı çıktı zira gelinen noktada bir “rutin uygulama”ya ilişkin “bürokratik bir tıkanıklık” ile yüzyüze değiliz. HSYK, Ergenekon savcılarının tümünü, mahkeme heyetini, Güneydoğu’da 1990’larda JİTEM marifetiyle işlenmiş olduğu anlaşılan “faili meçhul cinayetler” üzerindeki örtüyü ilk kez kaldırmakta olan savcı ve hakimleri görevlerinden uzaklaştırmak konusunda harekete geçmiş durumda.
“Ergenekoncu kontratak”tan kasıt budur ve bu “kontratak”a siyasi iradenin karşı koyması nedeniyle tayin kararnamesi bir türlü yayınlanamıyor. Zira, Adalet Bakanı ile müsteşar, kararnamenin imza aşamasına geldiği bir sırada, 13 Temmuz’da HSYK’nın diğer 5 üyesinin aniden Ergenekon ve faili meçhul cinayetlerle ilişkin dava ve soruşturmada görev almış olan savcı ve hakimleri değiştirmek amacıyla getirdikleri taslağı müzakere etmeyi reddettikleri için, iş tıkandı. Müzakere yapılmadan karar da alınamıyor.
Birkaç gündür, “HSYK’nın 5 üyesinin ağır asker baskısı altında hareket ettiği” dedikodusu bizim de kulağımıza geldi. Öyle mi, değil mi bilmiyoruz ama o 5 üyenin Ergenekon ve faili meçhul cinayetler soruşturmalarının yönünü değiştirecek, hatta hasır altı edilmelerine yol açabilecek bir gayret içine girdikleri pek gizlenemez bir halde.
*** *** ***
Türkiye gündeminde yer alan herhangi bir konu, medyada kendi uzmanlarını yaratır. Ergenekon dendiğinde Ankara’da neler döndüğüne ilişkin kulağımızı uzattığımız bu konunun önde gelen uzmanlarından biri Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar.
Şamil Tayyar’ın son günlerde yazdıklarını dikkatle okuyorum. Dünkü yazı başlığı “Yuh Artık” idi. Bugüne dek kendisinde pek rastlanmayan sözcükler yazı başlığına yansımıştı. Yazısı şöyle başlamıştı:
“Dün ulaştığımız bazı bilgiler, bize ‘pes doğrusu’ dedirtti. Bu kadar cüretkar olacaklarını hiç beklemiyorduk. Estergon Kalesi gibi Ergenekon çıkışını kapatmış durumdalar. Neredeyse ölümüne savunuyorlar. Sanki Majino Hattı oluşturmuşlar. Hikayenin gerisi ve direnç noktaları, HSYK üyelerinin asıl derdinin farklı olduğunu gösteiyor. Ayrıca, tek başlarına hareket etmedikleri, rap rap seslerinden cesaret buldukları izlenimi doğuyor. Arkalarında ‘güçlü’ bir irade olmadan böylesine bir savunma hattında dizilmeleri, başka nasıl açıklanır, izahı zordur.”
Sözünü ettiği HSYK’nın 5 üyesi.
Şamil Tayyar, hakimler ve savcılar tayin kararnamesi krizinin “perde arkası” öyküsünü gün, gün, tarih vererek ayrıntısıyla anlatmış, ayrıca hangi hakim ve savcıların “topun ağzında” olduğunu da isim isim belirtmiş.
Bir gün önceki yazısının başlığı “Sivil yargılamanın rövanşı” idi, iki gün önceki ise “HSYK’da Ergenekon şoku”. O yazının şu satırları özellikle dikkat çekiciydi:
“... HSYK’da bazı üyeleri bu kadar cesaretlendiren ne oldu? Bu soruya verilecek cevap önemli. Biliyorum, ilk aklınıza gelen, ‘CHP’yi cesaretlendiren neyse, HSYM’yı cesaretlendiren de’ odur cevabıdır.
Doğruysa, çok vahimdir. Böyle bir durumda; askere sivil yargı yolunu açan yasaya tepkili TSK’nın 28 Şubat sürecindeki gibi tüm güç odaklarını harekete geçirmek istediği algısı oluşur ki, buna inanmak istemem... Ama aksi olursa, yani söylenti doğrulanırsa, hükümet, Ağustos Şurası’nda büyük bir operasyona ihtiyaç duyabilir. Bazı komutanlara emeklilik yolu gözükebilir.
Şimdi ne olacak?
Adalet Bakanlığı, HSYK Başkanvekili’nin önerilerine şiddetle karşı. Böyle bir kararnameye imza atmak niyetinde değil. Çünkü, böyle bir karar, Ergenekon ve diğer davaları Susurluk’a, Şemdinli’ye dönüştürür...
Bir bakarsınız, bu yıl kararname hiç çıkmaz.”
*** *** ***
Kararnamenin hiç çıkmaması, 2000’e yakın tayin bekleyen hakim ve savcıyı aileleriyle birlikte mağdur edecek. Kararnamenin, HSYK’nın 5 üyesi ve destekçilerinin istediği doğrultuda çıkması ise, Türk demokrasisini ve Türkiye’nin geleceğini on milyonlarca insanı ve birkaç kuşağı birden- mağdur edecek.
Askeri vesayet rejiminin, demokrasiye karşı “kontratağı”nın başarısını tescillemiş olacak.
Böyle bir durumu önlemek amacının sonucunda; şayet bu yıl kararname hiç çıkmazsa?
Çıkmasın!
YORUMLAR 17
TÜMÜ
-
hursit dilaver 16 yıl önce Şikayet Et. Editör'ün Notu: Sayın yorumcu, şahıs isimlerini doğru yazmadığınız için yorumlarınız silinmektedir. Bilginize..Beğen
-
tamay aytam 16 yıl önce Şikayet EtYeise kapılmayın. Bunlar beyhude hareketler. Yaş ta ergenokonculara bir kıyım yapılmasın diye biz buradayız mesajı verilmeye çalışılıyor. Ama başbakan siyaetin kitabını yazmıştır. Dürer verir defterlerini bunların eline. Bekleyin Ağustos sonu sizin gazınız nasıl alınacak göreceksiniz. Gücünüz ne kadar zinde ciğeriniz kaç para ediyor.Beğen
-
hasandemir 16 yıl önce Şikayet EtFoyaları çıktı. Ergenekon soruşturmasını ayakoyunları ile püskürtebilirsiniz.Ama artık hayatta darbe yapamazsınız.Beğen
-
aydın vatandaş 16 yıl önce Şikayet EtSüha Deniz kardeşime. Bu ayrımları Halk yapmadı laik anti laik bilmemne şucu bucu tarikatcı fetullhcı bunlara tamamen halkına güvenmeyen bu kültürü zenginlik değilde tehdit gören halkını memurunu bakanını fişleyen bir takım kurumlar yarattı mesele vatan sevgisi milliyetcilik değil asıl cepcilik yapıyorlar makam rant statükenn düzenin bu şekil devamından yana olanların işi demokrasi verdiğimiz kadarıyla yetinilsin halk cahil vergisini ödesin gerisine aklı ermez finansa ettiğin kurm dentlenemiyor adil olunsun Sadece Demokrasi istBeğen
-
kenanozcan 16 yıl önce Şikayet Etlağv edilsin tsk +chp. tsk yeniçeri ocağı gibi kapatılsın. bu millet yenisini kurar. bu kadar kör gözüne parmağım olmaz. yeni çeriler gibi ne kadar milletin hayrına bişey varsa ordu karşı. birde CHPBeğen