Kedi videoları ile gazetecilerin maaşını ödemek mümkün mü?
New York merkezli bir magazin bloğu olan Gawker (gawker.com) bu yılın başında ilginç bir deney yaptı. İki hafta boyunca her gün bir editör sitenin ziyaretçi trafiğini arttırmak için, danseden kedi videoları veya gaz çıkaran bebekler gibi ziyaretçilerin ‘ilgisini çeken’ içerikler hazırlayacaktı. Diğerleri ise daha nitelikli ve ciddi konular üzerinde yoğunlaşacaktı. Buradaki amaç hziyaretçi trafiğinin nasıl artacağını görmekti.
Harvard Üniversitesi’nin bünyesinde yer alan bir gazetecilik araştırma kuruluşu olan Nieman Journalism Lab ise bu deneyi başından itibaren dört gün boyunca gözlem altına aldı. Bu gözlemin sonuçları oldukça ilginçti.
Deneyin gözlemlendiği dört gün içerisinde Gawker editörleri 72 adet ‘ilgi çekici’ haber yaptılar. ‘Gaz yapan ve kedilerle gülen bebekler’, ‘Senatonun zeminine pisleyen penguen’, ‘Annesine bir parça pizza ile vuran kız, hayatını kurtardı’ gibi ilginç haberler bunların sadece birkaçıydı.
Bu haberler toplamda yaklaşık 4 milyon adet gösterim aldı, yani her haber yaklaşık 55 bin kez ziyaretçiler tarafından ‘tık’landı.
Aynı dönemde yapılan daha ciddi haberlerin sayısı ise 34’tü ve toplamda 2 milyona yakın gösterim aldı, yani haber başına 59 bin ‘tık’.
Komik haberler sayesinde siteye gelen yeni ziyaretçi sayısı 700 binden fazla iken, ciddi haberler nedeniyle Gawker sitesine gelen yeni ziyaretçilerin sayısı ise ancak 289 binde kalmıştı.
Bu demek oluyor ki internetteki ilginç videolar ve resimler, üzerinde zaman ve emek harcanmış haberler kadar ziyaretçi çekmişti.
İşte tam da bu noktada internet yayıncılarının temel sorunu başlıyor diyebiliriz: Kısa sürede, kolayca hazırlanabilecek ve bol ziyaretçi çekecek basit içerikler hazırlamak dururken neden çok emek isteyen kaliteli içeriğe yönelelim?
Bir çok web sitesi sahibi için ilginç videolar ve resimler bulup sitenin trafiğini arttırmak yeterli bir başarı olarak görülebilir. Ama çözüm o kadar kolay değil. Çünkü bir sitenin başarısı sadece siteye gelen ziyaretçi sayısı ile ölçülmüyor. Meselenin bir de reklam verene yönelik bir yüzü var.
Nasıl mı?
Örneğin yukarıda bahsini ettiğimiz deneyi yapan Gawker sadece ziyaretçi sayısıyla övünmemekte. Ziyaretçilerinin Huffington Post, People, Vanity Fair, Slate gibi rakiplerinden hem daha genç hem de daha zengin olduğunu vurgulayarak reklam verenin dikkatini çekmeye çalışıyor. Sadece komik videolar ve resimler yayınlayarak böyle bir kitle oluşturmak mümkün değil.
Üstelik Gawker, bu stratejisinde başarı yakalamış olacak ki siteye reklam veren şirketler arasında Luis Vuitton, BMW, Diesel, Verizon, New York Times gibi önemli markalar var. (http://advertising.gawker.com/gawker/)
Bir web sitesini ne kadar çok kişinin ziyaret ettiği mi yoksa ziyaretçilerin niteliği mi önemlidir sorusu günümüzdeki yayıncılık biçimlerini etkileyen en önemli açmazlardan birisi.
Türkiye’de ise malesef henüz bunları yüksek sesle tartışacak bir noktada değiliz. Bizdeki anlayış çoğunukla sitelerin kaç kişi tarafından ziyaret edildiği ile ölçülmekte. Bu anlayışın Türkiye’deki internet yayıncılığını nerelere götüreceğini ise sanırım zaman gösterecek.
Deniz Ergürel (Medya Derneği Genel Sekreteri) - Haber7
Blog: http://medyaglob.com
Facebook: http://www.facebook.com/deniz.ergurel
Twitter: http://www.twitter.com/denizergurel