The Daily neden battı?
2011 yılının Şubat ayında dijital yayıncılık dünyasını ilgilendiren çok önemli bir gelişme oldu. Ünlü medya patronu Murdoch'ın sahipliğini yaptığı News Corporation, sadece iPad için tasarlanmış günlük bir haber uygulamasının yayınına başladı.
Gazetelerin artık kağıda basılmayacağının en önemli sinyali olarak algılanan The Daily başlangıçta büyük merak uyandırdı ama malesef bu merak pek de uzun soluklu olmadı. 2012 yılının Aralık ayı başında The Daily'nin yayın hayatına son verildi.
Haberin duyulmasının ardından yayıncılık dünyası bu batışın arkasındaki nedenleri tartışmaya başladı. Bu önemli girişimin hızlı çöküşü tablet yayıncılığı yapmayı planlayan kuruluşlar için çok önemli dersler içeriyor.
The Daily'nin kullanıcılara ulaşmak açısından en önemli sorunlarından birisi, sadece iPad için geliştirilmiş bir uygulama olmasıydı. Zaman içerisinde Android cihazlar için de bir uygulama geliştirildi ama tableti olmayanlar ve abonelik ücretini ödemeyenler içeriğe ulaşamıyordu. Kullanıcılar The Daily'nin nasıl bir içeriğe sahip olduğundan habersizdi. İçeriğin kral olduğu bir dönemde bu durum The Daily'nin popülerleşmesinin önündeki en büyük engellerden birisi oldu.
Ayrıca teknik olarak da ideal bir uygulama değildi. Uygulama hem ağırdı hem de çok yüksek dosya kapasitesine sahipti, cihazda çok yer kaplıyordu. Gerek tasarım gerekse de kullanım kolaylığı açısından da okuyucuyu çok cezbedebildiğini söyleyemeyiz. Oysa bunu başarıyla yapan haber veya dergi uygulamaları mevcut.
The Daily'nin yayıncılık politikası da başarısızlığındaki bir diğer önemli etkendi. Tam olarak nasıl bir kitleye hitap ettiği anlaşılamıyordu ve ses getirici haber dosyaları oluşturamadı. Eğer bunu yapabilseydi teknik kısıtlamalara rağmen ilgi çekerdi ama olmadı. Bu nedenle yaygın bir okuyucu bağımlılığı oluşmadı.
The Daily'nin batışının arkasındaki asıl büyük sebep ise ekonomikti. En basit anlatımıyla gelirler giderleri karşılamıyordu ve bu sürdürülebilir bir durum olmaktan çıkmıştı.
Aslına bakarsanız 100 bin aboneye sahip olan The Daily gelir elde etmek konusunda çok da başarısız sayılmazdı, fakat masrafları o kadar yüksekti ki elde ettiği bu gelir yayın hayatını sürdürebilmesine yeterli olmadı.
John Grubber adlı bir blog yazarının Daring Fireball adlı bloğundaki analizine göre The Daily'de 120 kişi çalışıyordu ve yıllık masrafı 25 milyon dolar civarındaydı. Haftalık 0.99 dolar cent veya yıllık 39.99 dolar abonelik ücretine sahip olan yayının satıştan elde ettiği gelir ise bu masrafın ancak 1 milyon dolarını karşılayabiliyordu. Geri kalanını reklamlardan elde etmesi gerekiyordu ve bunu da başaramadı. Bu durumda çöküş kaçınılmaz hale gelmişti.
Belki daha küçük bir ekip, düşük beklentiler, pratik bir tasarım, farklı platform deneyimleri ve daha özel bir editöryal anlayış ile The Daily örnek bir yayın haline gelebilirdi ama malesef olmadı.
2 yıla yakın süren yayın macerasıyla The Daily, tablet yayıncılığına hevesli olanlar için neleri yapmamak konusunda örnek bir vaka olarak karşımızda duracak. Bu alanda yatırım yapmaya hevesli yeni girişimcilerin bu örnek vakadan öğreneceği çok şeyler var.
Twitter: @denizergurel
Blog: http://denizergurel.net