Doç. Dr. Filiz Eryılmaz
Doç. Dr. Filiz Eryılmaz
HABER7 YAZARI

S&P’den kredi not artışı bekleniyor. Kredi not görünümü ise kritik

GİRİŞ 01.11.2024 GÜNCELLEME 02.11.2024 YAZARLAR

Standard Poor's (S&P) bu akşam yayınlacağı raporda Türkiye’nin kredi not ve not görünümünü açıklayacak. Tabi açıklama yapmayarak pas da geçebilir ama ben kurumun bir rapor yayınlamasını bekliyorum.

Peki rapordan ne bekliyorum? Kuvvetle muhtemel S&P Türkiye’nin kredi notunu bir kademe daha artırarak "B+"dan  "BB-" ye çıkaracak. Eğer böyle olursa Türkiye S&P’ye göre yatırım yapılabilir seviyenin 3 kademe altına yükselmiş olacak. Ama hemen yeri gelmişken belirteyim olur da bu akşam kredi notumuz artırılmaz ise bu piyasa açısından ciddi olumsuz bir sürpriz olur. Çünkü yakın vadede S&P’nin kıdemli direktörü Frank Gill yaptığı bir röportajda çok da alışılmadık üzere Türkiye’nin 1 Kasım’da kredi notunun artırılacağına dair sinyal vermişti. Ayrıca şurası kesin ki Türkiye son dönemde attığı doğru  adımlarla kredi not artışını fazlasıyla hak ediyor, bu nedenle bile notun artmaması ya da pas geçilmesi moral bozucu etki yaratabilir.

Bana kalırsa bu akşam kredi notundan ziyade kredi not görünümü çok daha kritik görünüyor, bunun sebebi de ağırlıklı olarak psikolojik. Hatırlarsak geçtiğimiz Eylül ayında bir diğer derecelendirme kuruluşu olan Fitch Türkiye’nin kredi notunu artırmasına rağmen not görünümünü durağanda bırakmıştı. Oysa ki piyasa Fitch’in kredi not görünümünü de pozifte tutmasını bekliyordu. Kredi not görünümünü pozitifte bırakmak demek genelde “aynen böyle devam ederseniz bir sonraki aşamada da notunuzu yükseltmeye devam edeceğim” anlamına geliyor. Aksine durağanda bırakılması “bir sonraki seferde notunuzu arttırabilmem için sizden daha fazlasını bekliyorum” olarak yorumlanır. İşte tam da bu noktada Mayıs 2023’den bu yana atılan doğru adımlarla hem kredi notumuzda hem de not görünümümüzde olumlu revizyonlara öylesine alışmıştık ki, Fitch’in kredi not görünümünü durağanda bırakması piyasada bir endişe yaratmadı da değil. İşte tam da böylesi bir konjonktürde bu akşam kredi not görünümü pozitif olarak açıklanırsa bu piyasada bir heyecan yaratabilir. Ama olur da tıpkı Fitch’in yaptığı gibi kredi not görünümü durağan olarak açıklanırsa, bu piyasanın biraz morali bozulup yabancı nezdinde ilgi yeterince güçlü olmayacak mı endişesine dönüşebilir.

Tabi şunu da tartışmakta fayda var diye düşünüyorum. Neden Fitch Türkiye’nin kredi notunu durağanda bırakmıştı? Her ne kadar Fitch yazdığı raporda buna dair net bir görüş belirtmese de piyasadaki temel algıya göre durağanda bırakılmasının en temel nedeni atılan doğru adımlara rağmen  enflasyonun düşüş patikası Türkiye’de ne hızda devam edecek, bunu görmek istemeleri. Tam da bu noktada 2025 yılında zorlu süreçlerin olduğu bir dönemde doğru politikalar hala hakkıyla uygulanmaya devam edebilecek mi? Faiz indirim patikası bu bağlamda olması gereken zamanda başlayıp olması gereken gibi devam edebilecek mi? Ve hatta tıpkı para politikası gibi maliye politikasının da enflasyonla mücadeleye katkısı ve bu bağlamda ekonomik büyümenin yavaşlayacağı bir süreçte kamu maliyesinin yönünün nasıl seyredeceği gibi unsurları izleme ve anlama adına bekleme moduna geçtim mesajı verdi Fitch ve görünümü durağanda bıraktı.

Öte yandan son dönemde farklı derecelendirme kurumlarından gelen ortak raporların olumlu vurgularının da aynen S&P’nin bu akşam ki raporunda da göreceğimizi düşünüyorum. Bu bağlamda kredi derecelendirme kuruluşları en büyük övgüyü gerileyen cari açık ve buna bağlı olarak gerileyen dış finansman ihtiyacımıza yapıyorlar. Son gelen rakamlara göre yıllıklandırılmış cari açığımız 11,3 milyar dolara kadar geriledi. Böylelikle Türkiye’nin dış finansman ihtiyacında da ciddi bir azalma oldu, bu da ekonomimizi dış şoklara karşı daha korunaklı hale getiriyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının olumlu vurgu yaptıkları bir diğer kısım da Merkez Bankası’nın net rezervlerindeki iyileşme. Özellikle yerel seçimler sonrasında Merkez Bankası rezervlerinde 100 milyar dolarlık bir iyileşme var. Kur Korumalı Mevduattaki erimeyi de göz önüne aldığımızda bu rakam 200 milyar dolara kadar ulaşıyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarından  övgü aldığımız bir diğer kısım da dolarizasyondaki azalma, bir diğer deyişle dövizden TL’ye geçişte yaşanan artış. Raporda benim için en kritik taraf enflasyondaki düşüş patikasına dair beklentiler olacak elbette. Hep birlikte izleyip göreceğiz.

YORUMLAR 20 TÜMÜ
  • Bahane degil 2 hafta önce Şikayet Et
    Şimdi Türkiye'nin eurofayton savaş ucaklarini üreten yani ortak 4 ülke İngiltere Fransa İspanya ve Almanya Türkiye'nin savaş uçağı alımında sözde Almanya engeliyle satamiyorlar diyelim ama Almanya dışında 3 ülke isteseler ellerinde kendi hava kuvvetleri envanterinde ki az kullanılmış uçakları Türkiye'ye 2.el olarak satıp kendilerine yeni ürün üretebilirler yani almanya bahane değil
    Cevapla
  • Gültepeli Bjk 2 hafta önce Şikayet Et
    Bu siyonist kapitalist örgütlere kurumlara ihtiyaç yok Birict te en kısa sürede girmemiz lazım satılmış iki yüzlü kapitalistler den kurtulalım O zaman onlar düşünsün bize ne puandan artıdan eksiden yaa çüzüm Birict ve ortak para birimi Türkiye cumhuriyeti hükümeti ve Devleti Halkı artık güç dengeleri değişicek
    Cevapla
  • MaKuS 2 hafta önce Şikayet Et
    Mübârek Cuma Ümmet kardeşlerime Hayr olsun , " miśkâle żerratin ḣayran yerah " puanlarımızı arttırsın İnşâAllâh .
    Cevapla
  • baran 2 hafta önce Şikayet Et
    küresel kazanmak için tiyatro klubu çıkarlara göre pozisyon alan istihbarat aparataları bence çıkarlar ne yöndeyse kalemler o tarafta...kısacası siyasi bir tiyatro klubu...
    Cevapla
  • Küresel Oyunlar 2 hafta önce Şikayet Et
    Bu derecelendirmeler ziyon/ABD'nin elinde diğer ülkelere baskı aracı, "istediğimiz politikayı izlemezseniz notunuzu düşünürüz" tarzında.
    Cevapla