Dr. Resul Kurt
Dr. Resul Kurt
HABER7 YAZARI
TÜM YAZILARI

Askerlik emekliliği etkiler mi?

GİRİŞ 05.12.2009 GÜNCELLEME 05.12.2009 YAZARLAR

Askerlik emekliliği etkiler mi? 
Resul KURT
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

13.12.1963 doğumluyum 13.3.1983 tarihinde askere gittim 5.11.1984 tarihinde sigortalı olarak işe başladım 7000 gün ödenmiş pirimim var. Halen sigortalı olarak çalışıyorum. Hangi tarihte ve kaç yaşında emekli olurum? Askerlik süremi borçlanmamın faydası olur mu? Cevdet Can

Değerli okurum, ilk defa askerden sonra sigortalı olduğunuz için, askerlik borçlanması yapmanız halinde sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süresi kadar geriye gidecektir. Bu nedenle askerlik borçlanması yapmanızı tavsiye ederiz. Bu durumda askerlik borçlanması yapmanız halinde, 25 yıl sigortalılık süresini, 47 yaşını ve 5150 gün sayısını tamamlamanız halinde emekli olabileceksiniz. Sigortalılık süresini ve prim gün sayısını tamamlamışsınız. 47 yaşını tamamlayacağınız 13.12.2010 tarihinde emekliliğe hak kazanacaksınız.
***
Emekli kapıcının sigortası
Bir tanıdığımızın apartman görevlisi SSK’dan emekli olduktan sonra (2004 yılı) bugüne kadar aynı apartmanda çalışmasına rağmen, hiç bir bildirimde ve ödemede bulunulmamış. Bu 5 yıl için pişmanlıkla prim belgesi verilebilir mi? Sadece sosyal güvenlik destekleme primi mi ödenecek? İsmail Divitci

Emekli olduktan sonra SSK kapsamında çalışanlar için de sosyal güvenlik destek primi ödenmesi gereklidir. Bu şekilde sosyal güvenlik destek primi ödenmiş süreler emekli aylığını artırmadığı gibi, toptan ödeme de yapılmaz. Sadece iş kazası ve meslek hastalığı halinde gerekli yardımlar yapılır.

Emekli olduktan sonra sigortasız işçi çalıştırılmış olduğu için, geriye dönük olarak prim belgelerinin ve işe giriş bildirgesinin verilmesi mümkündür.

İşe giriş bildirgesinin işveren tarafından süresi dışında verilmesi halinde bir asgari ücret, ayrıca çalışmasının devam ettiği her ay için verilecek aylık prim ve hizmet belgeleri için de (asıl belgenin süresi dışında işveren tarafından verilmesi halinde) sigortalı başına 1/5 asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca geç ödenen primler için gecikme cezası ve gecikme zammı da alınacaktır.

YORUMLAR 2
  • halil tek 16 yıl önce Şikayet Et
    merhaba. 1989 ssk girişim var fakat hiç günüm çıkmıyor 1996 da 89 yılındaki numaramla bi işyerinde çalışmaya başladım yaklaşık 4300 günüm var bu durumda ne zaman emekli olurum.
    Cevapla
  • cafer 16 yıl önce Şikayet Et
    NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?. selam ben 1964 doğumluyum 1986 yılında askerden geldikten sonra bağkurlu oldum 3 yıl ödeme yaptım iş yerini kapattım ara verdim yeniden iş yeri açtım toplam hizmetim 15 yıl olmuş ne zaman emekli olurum 257 günde sskdan pirim ödemesi yapmışım askerliği dahil ede bilirmiyiz ödeme yapsam emekli olurmuyum
    Cevapla