Dr. Resul Kurt
Dr. Resul Kurt
HABER7 YAZARI
TÜM YAZILARI

Yüz binlerce eski memur sevindi!

GİRİŞ 11.08.2011 GÜNCELLEME 11.08.2011 YAZARLAR

Bu köşede daha önce de dile getirdiğimiz bir konu olmasına rağmen, okurlarımızdan çok sayıda soru alıyoruz.

Eski yıllarda bir süre memurluk yaptıktan sonra, SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olanların devlet memuriyetlerinde geçen hizmetleri için ikramiye ödenmemesinden dolayı bir mağduriyet yaşanıyordu.

İşte bugün konuyu son Anayasa Mahkemesi kararı çerçevesinde değerlendirdik.

Sorun nereden çıktı

Bir süre memurluk yaptıktan sonra istifa edip, SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olarak çalışıp buralardan emekli olduklarında, son defa memur olarak çalışırken emekli olmadıkları gerekçesiyle memuriyette geçmiş hizmetleri için ikramiye ödenmiyordu. Mağduriyet yaşayan eski memurların bazılarının açtığı davalar üzerine Önce Anayasa Mahkemesi 05/02/2009 tarihli ve 2009/17 sayılı kararı ile 2829 sayılı kanunda yer alan “Son defa Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılan ve...” ibaresini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmiş, iptal kararının yürürlük tarihini 05/06/2010 olarak kararlaştırmıştı.

Bu çerçevede 5997 Sayılı Kanun’la mülga 5434 sayılı Kanun’un 89’uncu maddesinin birinci fıkrası değiştirilerek yeni bir düzenleme yapılmıştı. Ancak bu düzenleme memurların ikramiye sorununu çözememişti. Daha sonra konu yeniden Anayasa Mahkemesine götürülmüş ve 9.7.2011 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Anayasa Mahkemesinin 2011/78 karar, 2010/81 esas ve 12.5.2011 tarihli kararı ile “ Son defa bu kanun veya 5510 Sayılı Kanun’un geçici 4’üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve ...” bölümünün Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline oybirliğiyle karar verilmişti. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ile birlikte 9.7.2011 tarihinden itibaren SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olup, eskiden devlet memurluğu yapmış olanlara dava açmalarına gerek kalmadan ikramiyeleri ödenecek. Ancak 9.7.2011’den önce emekli olanlar içinse dava yoluna başvurulmadan ikramiyelerinin ödenmesi mümkün görünmüyor.

Dava açmak gerekir mi?

Çok sayıda okurumuz dava açıp açmamalarını soruyor. Hiçbir okuruma ‘dava açmayın’ diyemem. Elbette ki dileyenler ikramiyelerinin ödenmesi için önce SGK’ya başvurup, ret cevabı aldıktan sonra dava açabilir. Ancak 9.7.2011 tarihinden önce emekli olanların TBMM’nin açılmasına kadar beklemelerini tavsiye ediyorum. TBMM’nin açılmasıyla sosyal güvenlikte yer alan bazı düzenlemelere ilişkin değişiklik yapılacak. Bu kapsamda ikramiyelerin de ele alınması söz konusu olacak. Umuyoruz ki SGK’nın yeni yönetimi konuya sağduyulu yaklaşır ve çözüm için emek verir. Yasa değişikliği yapılırsa hem daha kısa bir sürede bu sorun çözülür ve vatandaş-devlet üzerinde mali külfet oluşturmaz, hem de yargı üzerindeki yükü artırmaz.

Eğer yakın zamanda bir düzenleme yapılmaz ise bu durumda önce SGK Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’na bir dilekçe ile başvurulup “ödeme tarihindeki gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı ve özel hizmet tazminat rakamları ile taban aylık rakamları baz alınıp, ödeme tarihindeki memur maaş katsayıları üzerinden emekli ikramiyesi ödenmesi” talep edilmeli, talebi reddedildikten sonra da Ankara İdare Mahkemeleri nezdinde dava açılması gerekecektir.

Dava dilekçelerinde özellikle “9.7.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Anayasa Mahkemesi’nin 2011/78 karar, 2010/81 esas ve 12.5.2011 tarihli kararı da dikkate alınmak suretiyle memuriyette geçen ....... yıl, .... ay ve .... günlük hizmet süresi karşılığında ödeme tarihindeki gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı ve özel hizmet tazminat rakamları ile taban aylık rakamları baz alınıp, ödeme tarihindeki memur maaş katsayıları üzerinden emekli ikramiyesi ödenmesi” talep edilmelidir.

Dr. Resul Kurt - Haber 7
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

YORUMLAR 4
  • Ahmet Cengiz 14 yıl önce Şikayet Et
    Recep kardeş. Recep kardeş ben dava açmadım açmayı düşünüyorum 9 yıl 6 ay hizmetim var 2004 te emekli oldum senin 15000 tl kaç yıllık hizmete binaen verilmesi gereken tutardı ve ne zaman emekli olmuştun ve 1000 tl alınca şimdi ne yaptın hangi hukuki yola başvurdun saygılarımla
    Cevapla
  • Ramazan GÖK 14 yıl önce Şikayet Et
    DOGUM BORÇLANMASI. SGK genelge magduru binlerce anne ne zaman sevinecek kadına ayrımcılık son bulacakmı?
    Cevapla
  • GAZİ KÜÇÜKKILIÇ 14 yıl önce Şikayet Et
    DAVA ACTIM GUN VERMEDİLER. Sayın Resul Bey 2008 de emekli oldum,daha sonra SGK ya dava dilekçesi yazdım,red cevabı geldi,ondan Sonra Ankara bölge idare Mahkemesine dava actım 18.10.2010 da hala gün vermediler ne yapmalıyım,
    Cevapla
  • Recep Acun 14 yıl önce Şikayet Et
    Resul Bey;. Ben dava açtım ve kazandım. Dava dilekçemde ödemenin güncel tutar üzerinden verilmesini talep ettim mahkeme de ödemenin yapılmasını istedi. Ancak kurum emekli olduğum tarih (10 yıl önce) itibariyle ödeme yaptı. 15.000- alacağıma 1.000 ödediler. Tekrar dilekçe yazdım. Cevap olarak yazılarında ödenen rakamı belirtmişler sadece. İdare mahkemesine tam yargı açayım dedim mahkeme biz zaten vermişiz kararı diyerek dilekçemi almadı. Şimdi ne yapmam lazım? Bazı uzmanlar savcılığa suç duyurusunda bulun dediler. Sizin öneriniz ne olabilir? Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar...
    Cevapla