Türkiye’nin en “özel” gururları
Türkiye, Fransa’nın ev sahipliği yaptığı 2024 Paralimpik Oyunları’nda, 6 altın, 10 gümüş, 12 bronz madalya kazanarak 10 farklı branşta elde ettiği toplam 28 madalya ve ülkeler sıralamasındaki 23’üncülük ile tarihinin en başarılı Paralimpik Oyunlarını geride bıraktı.
2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nı 40 yıl aradan sonra altın madalya alamadan kapatmamız Türk sporu adına büyük bir hayal kırıklığıydı. Bu hayal kırıklığının oluşturduğu moral bozukluğu ile bu kez “özel” sporcularımızla mücadele verdiğimiz Paris Paralimpik Oyunlarına gözlerimiz çevrilmişti.
Engelli sporcuların olimpiyatları olarak bilinen Paralimpik Oyunlara, Türkiye görme engelli, bedensel engelli ve özel sporculardan oluşan 15 farklı branştaki 94 sporculuk bir kafile ile katıldı. 1992’de 1 sporcu ile başlayan Paralimpik Oyunlar yolculuğumuz 32 yıl sonra neredeyse 100 kat artarak ciddi bir rakama ulaşmıştı.
Şunu özellikle belirtmeliyim ki, bu organizasyona katılan her sporcumuz madalya alsın ya da almasın bizim için çok kıymetli çok özel.
Bu özel sporcularımızın yaklaşık 10 günlük mücadeleleri sonucunda birçok farklı hikayeye imza attığımız, tarihi başarılar elde ettiğimiz bir organizasyonu geride bıraktık.
GOLBOL’DE ÜST ÜSTE 3. OLİMPİYAT ALTIN MADALYASI
Kadın Golbol Milli Takımımız üst üste üçüncü kez Olimpiyat altın madalyası alarak sadece paralimpik tarihimizin değil Türk spor tarihimizin de en başarılı takım sporu unvanını bir kez daha perçinledi.
Finalde İsrail’i 8-3 yenerek madalyaya uzanan milli takımımız bu tarihi zaferini İsrail zulmü altındaki Filistinlilere adadı. Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Ayhan Yıldırım, bunu, “İsrail'in Filistin'e yaptığı soykırımı şiddetle kınıyoruz. En büyük motivasyonumuz sportif faaliyetlerde onları ezip, bu mesajı vermekti. Filistin halkına selam olsun." Diyerek dile getirdi.
Başantrenör Gültekin Karasu'nun çalıştırdığı ekipte Türkiye'ye altın madalya kazandıran sporcularımız Sevda Altunoluk, Fatma Gül Güler, Reyhan Yılmaz, Şeydanur Kaplan, Sevtap Altunoluk ve Berfin Altın’dı.
TÜRKİYE’NİN UMUT’U
Umut Ünlü. Paris’te hem 50 metre hem de 200 metrede kendi sınıf olan S3’te altın madalya kazanarak ülkemize iki altın madalya kazandırdı ve tarihi bir başarıya imza attı. Türkiye Paralimpik oyunlarda yüzme branşında ilk defa altın madalyayı Umut’la kazanırken yine Umut sayesinde bir olimpiyat oyununda ilk kez bir sporcumuz iki altın madalya birden kazanıyordu.
2001 yılında Van’ın Gevaş ilçesinde yarım 2 kol, 2 bacak ve yapışık ses telleri ile doğan Umut, hayata akranlarına nazaran çok geride başlamıştı. Ailesi sağlık sorunları nedeniyle onu İstanbul’a getirse de hayat onun için kolay geçmiyordu. Henüz 17 yaşında, 2018 yılında intihara bile kalkışan Umut, hayattan umudunu kestiği o anlarda yüzme sporu ile belki de yeniden doğdu.
2020 yılında yüzmeye başlayan Umut, sadece 4 yıl içerisinde Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdırarak kendisi gibi engelli olan yüzbinlerce insanımıza en büyük “umut” olmayı başardı.
HEM OLİMPİYATLARDA HEM PARALİMPİK OYUNLARDA YARIŞTI VE TARİHE GEÇTİ
Judoda altın madalya kazanan İbrahim Bölükbaşı da hem başarısı hem de hikayesiyle Paralimpik Oyunlara damga vuran isimlerin başında geldi.
1990 yılında Erzurum’un Pasinler ilçesinde dünyaya gelen İbrahim, henüz 11 yaşında Erzurum’da başladığı güreşte milli takıma kadar yükseldi. Hatta 2012 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda Londra’da ülkemizi 84 kg’da temsil etti ve olimpiyat 5’incisi olarak önemli bir başarıya imza attı.
İbrahim, ailesinde de mevcut olan görme bozuklukları nedeniyle bir anda spordan kopma noktasına geldi. Öyle ki görme yetisinin yüzde 40’ını kaybetti. Ancak o pes etmedi ve spordan kopmadı üstelik daha azimle mücadele ederek paralimpik judo branşında mücadele etmeye karar verdi. Türkiye’yi 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda para judoda temsil etti. Böylece hem Olimpiyat hem de Paralimpik Oyunlar’da mücadele eden dünyadaki ilk Türk sporcu olarak tarihe geçti.
İbrahim’in pes etmeye niyeti yoktu ve bu başarıları onun hızını kesmiyordu. Paris 2024’te +90 kg J2 kategorisinde mücadele veren İbrahim Bölükbaşı, tüm rakiplerini mağlup ederek para judoda ülkemize ilk altın madalyayı kazandırıyor ve Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdırıyordu.
TRAFİK KAZASI SONUCU SAKAT KALDI, PES ETMEDİ OLİMPİYAT ŞAMPİYONU OLDU
Ve Öznur Cüre Girdi. Türkiye’nin son yıllarda atağa kalktığı okçuluk branşında ülkemize paralimpik oyunlarda altın madalya kazandırarak dikkati çeken Öznur, 1997’de İstanbul’da dünyaya geldi. Henüz 17 yaşında geçirdiği bir trafik kazası nedeniyle omurilik felci oldu.
Felç kalmadan önce tekvando sporcu ile uğraşan Öznur, tekerlekli sandalyeyle hayatını devam ettirmek zorunda kalsa da spordan kopmadı. Okçular Vakfı sayesinde okçuluk ile tanışan Öznur, ailesinin ve Okçular Vakfı’nın büyük destekleri ile kariyerinde zirveye çıktı.
2020 Tokyo’da da gümüş madalya elde eden Öznur, Avrupa ve dünya şampiyonluklarına Paris 2024’te altın madalyayı da ekledi.
HEPSİ ÇOK ÖZEL, HEPSİ ÇOK DEĞERLİ
Her ne kadar altın madalya kazanan isimler üzerinden özel sporcularımızı anlatmaya çalışsam da yukarıda da vurguladığım gibi tüm sporcularımız çok kıymetli, çok değerli ve çok özel. Tek tek isimlerini ve hikayelerini yazsam köşe yazısından çok kitap olur. Eskrimde ilk olimpik madalyamızı kazandıran Hakan Akkaya, Sivaslı küçük devam adam Abdullah Kayapınar, dünya rekoru kıran ve altın madalyayı kıl payı kaçıran Aysel Önder, dünyaları kaldıran Vanlı Besra Duman, Trabzon’un gururu Abdullah Öztürk ve diğerleri…Hepsinin alnından öpüyoruz.
TEŞEKKÜR
Sporcularımız kadar onlara büyük emek veren kıymetli aileleri en büyük teşekkürü hak ediyorlar. Engelli ebeveyni olmak ve onların hayata tutunmasını sağlamak çok büyük bir özveri ve gayret gerektirir. Ve sporcularımızın antrenörleri. Neredeyse ebeveynleri kadar sporcularımızla vakit geçiren onları fiziksel ve mental olarak yarışmalara hazırlayan tüm antrenörlerimize şükranlarımızı iletelim.
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) başkanlığına seçildikten sonra müthiş işlere imza atan Türk sporunun kıymetli yöneticilerinden Avukat Murat Aksu, paralimpik oyunlarda elde ettiğimiz tarihi başarının bana göre en büyük mimarlarından biri.
Ailesinden daha çok paralimpik sporcularla vakit geçiren, özel bireylerimizin sporla hayata tutunmaları için gecesini gündüzüne katan Murat Aksu’yu bir kez daha kutluyorum.
Ersin Şihyan / Haber7