Faruk Aktaş
Faruk Aktaş
ALINTI YAZAR
TÜM YAZILARI

HDP mi değişti, CHP mi, yoksa ne...?

GİRİŞ 30.08.2019 GÜNCELLEME 30.08.2019 YAZARLAR

CHP ile HDP çözüm sürecinin yıkıldığı 2015'ten bu yana böyle hızlı bir yakınlaşma içinde.Biri çözüm sürecine şiddetle karşı çıkan bir parti, diğeri de çözüm sürecini sabote eden Kandil'in emrinde aynı çizgide yol alan bir parti.

 

 

Görevden alınan HDP’li üç belediye başkanının CHP’nin kanalı Halk TV’ye konuk olmalarını görünce Kasım 2009’da o dönem DTP Genel Başkanı olan Ahmet Türk’ün İzmir ziyaretini anımsadım.

O ziyaret sırasında Ahmet Türk ve DTP’lileri taşıyan konvoy, bir grubun saldırısına uğramış, olaylar sırasında 4’ü polis 11 kişi yaralanmıştı.

 

 

Özellikle elinde kocaman taşla “göbeği açık” genç bir kızın konvoya saldırı anı günlerce tartışılmıştı. “Göbeği açık” tanımı o kızın CHP profilini yansıtması üzerinden gündem olmuştu.

O genç kız, DTP’li ve DTP’lileri, “Türk ve Türkiye düşmanı” diye nitelendirmişti.

Yoğun protestolar arasında kente giren Ahmet Türk, partililerine hitaben yaptığı konuşmada saldırganları “faşist” diye nitelemiş, o dönemki CHP’li Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da “İzmir’e faşist diyenleri kınıyorum” diye tepki göstermişti.

Ahmet Türk, bu olaydan birkaç ay sonra Samsun’da yumruklu saldırıya uğramış, CHP kitlesinin önemli kesiminin hissiyatını yansıtan Yılmaz Özdil o saldırıyla ilgili “Yumruğunu “adaletin tokmağı” yerine koyup, Ahmet Türk’ün burnuna inen kişi, bu ülkede pek çok kişinin duygularına tercüman oldu...” diye yazmıştı.

Aynı Yılmaz Özdil, üç belediye başkanının görevden alınmasıyla ilgili “Kayyum” başlıklı yazısında aynı Ahmet Türk için, “Tee 1973 yılından beri altı defa milletvekili seçilerek TBMM’de bulunan, iki defa belediye başkanı seçilen yarım asırdır demokratik yollarla siyaset yapan” kişi ifadelerini kullandı.

CHP ile HDP çözüm sürecinin yıkıldığı 2015’ten bu yana böyle hızlı bir yakınlaşma içinde.

Biri çözüm sürecine şiddetle karşı çıkan bir parti, diğeri de çözüm sürecini sabote eden Kandil’in emrinde aynı çizgide yol alan bir parti.

İki partiyi buluşturan ana unsur, “çözüm için gerekirse baldıran zehri içerim” diyen Erdoğan karşıtlığı ve çözümsüzlük.

Bu yakınlaşma son dönemde en üst düzeye çıkmış durumda.

HDP’li ve CHP’li lider eşlerinin ortak doğum günü partileri, parti yöneticilerinin ve liderlerinin sık sık karşılıklı birbirlerini ziyaret etmeleri ve karşılıklı destek mesajları nerdeyse “İki parti yakında tek çatı altında birleşebilir" dedirtecek düzeyde.

Peki, ne oldu, ne değişti de “ezeli Kürt düşmanı” CHP ile “ebedi Türk düşmanı” HDP (her iki taraf bugüne kadar karşılıklı birbirlerini böyle suçluyordu) bu kadar yakınlaştı.

PKK henüz bitmedi.

Aksine ülke sınırları içinde epey geriletilmiş olmasına karşın dışarda PKK ile mücadele her zamankinden daha çetin şekilde sürüyor.

HDP de PKK’yla bağlarını koparmadı.

Aksine daha önce günü birlik politikalarda biraz da olsa kendi inisiyatiflerini kullanabilen HDP’liler bugün için tabiri caizse Kandil’den izin almadan tuvalete bile gidemiyor.

Peki, CHP ya da CHP’liler değişti mi?

Bana göre “Türk-Kürt” algıları ekseninde CHP’de de bir değişim yok. Sadece siyasi çıkara endeksli taktiksel bir değişim söz konusu.

O halde gerçekte olan şey nedir?

Olan şey şu ki, Erdoğan liderliğindeki AK Parti üzerinden Türkiye siyasetine yön veremeyen uluslararası güçler, AK Parti’ye karşı bir koalisyon örerek bu amaçlarına ulaşma gayretinde.

Ki bu çabalar yeni de değil zaten.

Ancak onlar da görüyor ki bu çabalar AK Parti’yi iktidardan etmeye yetmiyor.

O nedenle AK Parti’den de bazı parçaların koparılması gerekiyor ki bu amaçlarına ulaşsınlar.

Üç belediye başkanının görevden alınmaları sonrasında yapılan açıklamalara bakılırsa AK Parti’den kopan ya da kopmak üzere olan parçaların da yakında bu koalisyonun unsurlarıyla daha fazla haşır neşir olmaları muhtemel.

YENİ BİRLİK GAZETESİ

YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Bekir 6 yıl önce Şikayet Et
    CHP yi de PKK HDP yi fr kuran yöneten aynı güçlerdir. PKK kuruluşundan bu yana CHP li generaller tarafından korundu kollandı.33 Er CHP li general tarafından otobüsle pkk ya teslim edildi ve katlettirildi. Şimdi foyaları ortaya çıktığı için 50 yıllık işbirliğini artık saklamaya uğraşmıyorlar
    Cevapla
  • KARAMİ 6 yıl önce Şikayet Et
    CHP yine yıllar önceki aynı chp dir.Ne zihniyetinde ne de gelecek hakkında düşüncelerinde asla değişim olmayacaktır. Tek düşüncesi yarın PKK nın biteceğini ve hdp nin çok puan kaybederek barajların altında kalacağını düşünmesidir. Bu takdirde HDP ye oy veren kütrk kökenli vatandaşların başka partilerden ziyade Chp YE DÖNÜŞÜNÜ SAĞLAMAKTIR. hdp YE VE KÜRK KÖKENLİ vatandaşlara şinin gözükmesinin bir nedeni de budur.Bunlardan ülkeye zerre kadar fayda gelmez. Bu böyle biline.
    Cevapla
  • hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    bu iş böyle yürümez hepsini idamda edemeyiz bir sürgün yasası çıkarıp mallarına el koyup nakit olarak hesaplarına paralarını yatırıp ülkeden göndermek lazım hem onlar hem biz rahat ederiz gönderin ab ye abd ye kanadaya yeni zelandaya avustralyaya bitsin bu iş zaten topu topu 5-6 milyonluk kitleler gitsinler hem ülke rahat etsin hem onlar etsin
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Faruk bey çok güzel özetlemişsiniz. Ellerinize yüreğinize sağlık.
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    abd dozu verdi mi bizim chp liler anasını bile tanımaz, her şey olurlar!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle