Yurtdışı, yurt içi piyasaları belirleyecek
Döviz piyasaları sakin bir havada, Cuma gününü serbest piyasada 1,4805TL’den kapatan dolar, bu sabah bankalar arasında 1,4720-1,4760TL ile sakin bir seyir izlemekte.
Düşük döviz seviyesi ile başlayan Türkiye piyasaları Hafta sonu yurtdışından gelen olumlu sinyallerin etkisi ile olumlu bir başlangıç yaptı.
Geçen haftayı yatay bir konumda kapatan endeksler bu hafta oluşabilecek gelişmeler paralelinde kendine yön verecektir. Kısa vadede çok önemli bir değişiklik beklemiyoruz.
Geçen hafta üç kez denenen ancak kırılamayan 49,200 direncinin kırılıp kırılmayacağı İMKB’nin seyri açısından belirleyici olmaya devam edecek.
49,200’ün kırılması 50,000-51,000’i hedef yapabilecekken, kırılamaması 48-49,000 aralığındaki seyrin devamına yol açabilecektir.
Endekste şimdilik stop-loss noktamızı 47,700 olarak belirlerken, 49,200 puanın yukarı kırılması durumunda 50-51,000 hedefi için yeni pozisyonların açılabileceğini düşünüyorum.
9 aylık bilanço döneminin sona ermesi sonrasında bu hafta yurtdışına bağlılığın önemli olduğunu düşünüyorum.
Yurtiçinde bugün Maliye’nin Ekim ayı bütçe çalışmalarını, bugün ve yarın Hazine ihalelerini ve Perşembe günü Merkez Bankası’nın faiz kararını takip edeceğiz. Hazine, bu haftaki piyasaya yapacağı 3,84 milyar TL’lik itfası nedeniyle bugün ve yarın toplam 3 ihale düzenleyecek.
Bugün 13 aylık TL cinsi iskontolu tahvil, yarın ise 21 aylık TL cinsi iskontolu tahvil ve 5 yıllık TÜFE’ ye endeksli tahvil ihalesi yapacak.
Uluslar arası piyasalar haftaya iyimser bir başlangıç yapılıyor...
Piyasalar yeni haftaya zayıf dolar görüntüsü ile başladı, APEC (Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği) toplantısında teşviklere devam edilmesi kararı çıkması ve Japonya’nın 3.çeyrekte beklentilerin üzerinde büyümesi iyimserliği destekleyen gelişmeler olarak öne çıkmakta.
Japonya'da 3. çeyrekte büyüme, bir önceki çeyreğe göre % 1.2 oldu. 2. çeyrekte bir önceki yıla göre büyüme % 2.7 olmuştu.
Bununla birlikte büyümenin teşviklerle gerçekleşmesi nedeniyle uzmanlar 2010'un ilk yarısında büyüme hızının yavaşlaması bekliyor. Çin'den ise yabancı doğrudan yatırımların arttığı haberi geldi.
Ekim ayında yatırımlar bir yıl öncesine göre % 5.7 artarak 7.1 milyar dolara çıktı. Bu üst üste 3. aylık artış oldu.
Yurt dışında yeni haftada veri akışı
ABD Ekim ayı perakende satışlar ve oto hariç satışlar verisi ile haftaya başlayacak olan piyasalarda Salı günü ABD Ekim ayı sanayi üretimi, ABD Ekim ayı ÜFE ve çekirdek ÜFE, ABD Eylül ayı net sermaye girişi izlenecek.
Çarşamba günü ise ABD Ekim ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri ile ABD Ekim TÜFE ve çekirdek TÜFE açıklanacak.
Perşembe günü yine ABD’den veriler gelmeye devam edecek; Cuma günü ise önemli bir veri açıklanması beklenmiyor.
Buffet İşlerin hemen açılmasını beklemiyor;
ABD'li gazeteci ve TV programcısı Charlie Rose'a konuk olan Buffett, önümüzdeki Noel mevsiminde işlerin çok açılmasını beklemediğini söyleyerek, tüketici talebinin düzeleceğini, ancak ekonominin bir değil iki yılda kendine geleceğini öne sürdü.
ABD hükümetinin dolar basmayı sürdürmesi nedeniyle doların değerinin düşmeye devam edeceğini tahmin ettiğini kaydetti.
Buffett, ''asıl soru değerinden ne kadar kaybedeceği,'' dedi. sonuçta doların değerine Kongre'nin karar vereceğini söyleyerek, ''Eğer çok dolar basmamıza neden olacak politikalar izlerlerse, borçları para basarak öderlerse, doların değeri daha azalır,''dedi.
Çin BBDK sı dolara tepkili;
Çin Bankacılık Düzenleme Kurulu Başkanı Liu Ming Kang, doların düşüşü ve ABD'nin faiz oranlarını arttırmamasının uluslararası döviz ticaretinde büyük spekülasyona neden olduğunu ve küresel varlık fiyatlarını ciddi biçimde etkilediğini söyledi.
IMF ye göre Çin Yuan’ın değerini arttırması lazım;
IMF Başkanı'na göre, Çin'in yurt içi tüketimini artırmak ve küresel dengesizlikleri azaltmak için ihtiyacı olan şey daha güçlü yuan.
"Daha güçlü bir kur gerekli. Yuan ve diğer Asya kurlarının yükselmesine izin vermek hane halkının alım gücünün artmasını sağlayacak, gelirlerdeki çalışma payını yükseltecek ve yatırımlar için teşvikleri artıracaktır." diyen Strauss-Kahn Çin'in zaten gerekli reformları yapmaya başladığını ama daha fazlasının yapılabileceğini söyledi.
Strauss-Kahn'a göre, küresel ekonomi yeni bir döneme girmişse de en büyük risk teşviklerin erken çekilmesi ve dolarla ilgili yakın vadeli endişeler ABD'li yetkililerin uygun politika adımları ile önlenebilir.
Japonya büyümede sürpriz yaptı;
Teşviklerin tüketici harcamalarını artırması ve sermaye harcamalarının dibi görmesiyle Japonya ekonomisi üçüncü çeyrekte iki yıldan uzun bir süredir kaydedilen en büyük büyümeyi yaşadı fakat analistlere göre azalan maaşların araba ile elektronik yan kollarının cazibesini azaltacağından büyümenin yavaşlamasını bekliyor.
Üçüncü çeyrekte Japonya önceki çeyreğe göre yüzde 1.2 büyüdü, beklenti yüzde 0.7 idi. Bu, Ocak-mart 2007'de kaydedilen yüzde 1.4 büyümeden beri görülen en yüksek oran.Bol kazançlı günler dileği ile,
Faruk BAKAÇ
farukb@orionfinance.eu