Faruk Çakır
Faruk Çakır
ALINTI YAZAR
TÜM YAZILARI

Kaldırımdaki israfa dur de!

GİRİŞ 14.07.2008 GÜNCELLEME 14.07.2008 YAZARLAR

 İsraf denildiğinde ilk akla gelen, ekmek israfı oluyor. Bunun bir sebebi de bu israfın nisbeten ölçülüyor olabilmesi. İlave olarak, çöp kutularında ekmek görmek, herkesin içini acıtıyor. Gerçekten de ciddî bir tezad: Bir yanda açlık, sefalet, fukaralık; öte yanda çöpe atılmış tonlarca ekmek!

Elbette başta ekmek israfı olmak üzere, israfların bütününe karşı çıkmak ve mümkün olan tedbirleri almak zorundayız. Sadece ekmek israfını nazara verip, yapılan diğer israfları görmemek çok yanıltıcı olur. Nitekim, ekmek israfından daha yaralayıcı israfları görmüyoruz.

Meselâ, önümüzdeki yıl mahallî idarelerle ilgili seçimler yapılacak. Bu esnada partilerin yapacağı ‘israf’ı bir düşünün. Tonlarca kâğıt, tonlarca plastik bayrak basılacak ve nihayetinde çevre kirlenecek.

Mühendisler alınmasınlar, ama seçimler yaklaştıkça, bilhassa ‘kaldırım mühendisleri’ne fazlaca iş düşecek. Şimdiden pek çok yerde kaldırım çalışmaları başladı bile. Kaldırım olmayan yerlere yeni kaldırım yapılsa itiraz edmeyeceğiz, var olan kadırımlar kırılıyor ve yerine daha ‘lüks’ kaldırım taşları döşeniyor. Peki, Türkiye’nin kaldırım israfı yapmaya ayıracak parası var mı?

Şu anda İstanbul’un pek çok ilçesinde bir iki yıl önce ‘yenilenen’ kaldırımlar kırılıp, yerine yenileri yapılmaya başlandı. Buradan bu vesile ile bütün ‘yetkililer’e sesleniyor ve itiraz ediyoruz: Lütfen, fakir fukaradan toplanan vergileri seçim yatırımı olarak kaldırımlara gömmeyin!

Gerçekten merak ediyorum: Her hangi bir belediye, keyfine göre, istediği zaman istediği kaldırımları kırıp yenisini döşetmeye yetkili midir? Kimse, “Dur bakalım, bu kaldırım ne zaman yapılmıştı? Kullanım ömrü ne idi? Yenilenmesi gerekir mi? İhtiyaçtan mı yoksa israftan mı bu yatırım yapılıyor? Yoksa eşe dosta maddî imkân transferi mi sağlanıyor” diye sormaz mı?

Daha iki gün önce İstanbul’un bir ilçesinde, büyük bir caddenin girişine ‘levha’ asıldı ve güzelim kaldırım taşları sökülüp, yerine ‘ultra lüks’ kaldırım taşladı döşenmeye başlandı. Hangi belediye olduğu önemli mi? Çünkü bu yanlışı neredeyse bütün belediyeler yapıyor. Bir belediyenin ismini afişe etmek ne kazandırır? Bu israfa en başta hükümet ciddî olarak itiraz etmeli, imkân tanımamalıdır.

Kaldırım israfı yapan belediyer, güya milletin gönlünü hoş tuttutlarını zannediyorlar, ama kusura bakmasınlar, millet onları hayırla yad etmiyor. Çünkü yapılan işin kökten yanlış olduğu apaçık ortada. Yenilenmeye çalışılan kaldırım taşları bozulmamış, kırılmamış, eskimemiş... Zaten bir ya da en fazla iki yıl önce yapılmıştı...

Millet kızmasın diye, bu işlere harcanan para da gizleniyor. Meselâ, çalışma başlanan ve bahsettiğimiz cadde girişinde asılan ‘levha’da işin ne zaman başlayıp ne zaman biteceği belirtilmiş, ama alışılmışın dışında ‘ihale bedeli’ belirtilmemiş... Yoksa bu israflar, ihalesiz mi yapılıyor?

Dur de, kaldırım israfına da dur de!

cakir@yeniasya.com.tr

YORUMLAR 5
  • İsmetullah Güler 17 yıl önce Şikayet Et
    Açiklayalım. Güzel ve yerinde bir konuya temas edilmiş.Hep halk dilinde ve bilinen bir konu.Pek dua da edilmiyor bu işe.Bence daha da üzerine gidilmesi gerekir.Deşifre edelim,ikaz edelim,gerekirse röportaj ve haber programları ile iyice teşhir etmek ve hatta suç duyurusunda bulunmak lazım.Bunun yanında acil hizmet bekleyen konuları da ele alıp halkı bilgilendirmek ve ilgililere yol göstermekte de fayda var.
    Cevapla
  • HÜDA NUR 17 yıl önce Şikayet Et
    YALANLA TALANLA BİR ÜLKE İDARE EDİLİYOR. ihale yapılır 3 kuruşluk işler kat kat bedelle yaptırılır.işin kötüsü senelercede bitmez.vatandaşa vergi çıkartılırken kat kat çıkartılır her hükümet döneminde yandaşlara peşkeş çekilir bu paralar.devletin kurumları böyle boşaltılır sonra hırsızlıktan yolsuzluktan bahsedilir.sonra israf haram deriz yolunu buldukmu atarız.yolunu bulduk mu talan ederiz.Allah'ım hyırlısıyla bizi ıslah et
    Cevapla
  • ahmet deniz 17 yıl önce Şikayet Et
    nihayet.... uzun zamandır bir yazarın bu konuyu dile getirmesini bekliyordum sonunda düşüncelerimi yazıya döken bir yazar gördüm ve çok teşekkür ederim yazarımıza..her sene yeni kaldırım döşemenin anlamı yok..bir kere yapacaksın kaldırımı ama kaliteli yapacaksın ondan sonra iki yılda bir yapmanın anlamı kalmaz.hem bir sürü trafik kazası bu kaldırımlar yüzünden oluyor hem de çok büyük paralar akıyor bu kaldırımlara.alt yapıyı bir türlü yapamadık en iyisi avrupadan mühendis çağırmak bizimkilerle bu iş yürümeyecek.yazıkkk
    Cevapla
  • ziya altınar 17 yıl önce Şikayet Et
    Boşuna yorum yazmış oluyoruz da o yüzden.... Gökhan kardeşim belediyelerin israf olayını bundan 10 hatta 20 yıl öncede konuşuyorduk..Ama aynı tas aynı hamam...Yüzde 99 bundan sonraki 10 yıl içinde de konuşacağız....Bu nedenle vatandaş yorum yazmıyordur...
    Cevapla
  • Gokhan Yılmaz 17 yıl önce Şikayet Et
    Herkesin eleştirdiği ama okumadığı bir haber. Hepimiz eleştiriyoruz...ama bu yazıyı okuyup, yorum yazan çıkmıyor :( Helal, haram ver Allahım bu kulun yer Allahım, bugün ne yazık ki tüm topluma yayılmış durumda :( AKP'lisi, ANAP'lısı fark etmiyor. İşin kötüsü bu rezil duruma karşı hiçbir parti, yetkili önlem alacak girişimde bulunmuyor. Kendi adıma Istanbul Belediyesi benden oy alamaz...karda ektikleri ekerken bozulan milyonlarca çiçekten tutun, kaldırımlara kadar israfın her türünü gösterdiler. Bunlar müslüman olamaz...ne yazık ki..
    Cevapla