Ferhat Murat
Ferhat Murat
HABER7 YAZARI

Vatandaş ittifaklar ile ilgili ne düşünüyor?

GİRİŞ 22.08.2023 GÜNCELLEME 24.08.2023 YAZARLAR

Siyasette 2+2=4 olmadığını 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde bir kez daha görmüş olduk.

Bir araya gelen ‘2’lerin ne olduğu büyük önem arz ediyor.

Ancak Türkiye’de ittifak hesapları yapılırken bir araya gelen partilerin getiri ve götürülerine iyi bakmak, birbirlerine güç mü yoksa zarar mı verdiklerini dikkate almak gerek…

Çünkü doğru partiler bir araya geldiğinde 2+2=5 olur, tersi gerçekleştiğinde ise; sonucu 3 veya 2 olarak bulabilmek de mümkün…

Genel seçimler bitti, siyasetin rotası yerel seçimlere çevrildi…

İttifakların artısı ve eksisi her zaman merak ettiğimiz konular arasında yer aldığından dolayı Ağustos ayında ittifaklar ile merak ettiklerimizi vatandaşımıza sorduk, ilginç cevaplar aldık…

Türkiye yaş, cinsiyet, eğitim ve siyasal eğilim özelliklerini temsil eden 2779 örneklem ile kantitatif araştırma yöntemlerinden CATI tekniği ile (Bilgisayar destekli telefonla araştırma tekniği) ile hayata geçirilen ittifaklar araştırmamızın dikkate değer bulduğum yönlerini sizlerle paylaşmak istedim.

SİZE GÖRE SEÇİM SONRASINDA EN BAŞARILI İTTİFAK HANGİSİDİR?

Cumhur İttifakı, seçim sonrasında en başarılı ittifak olarak ilk sırda yerini alırken, Millet İttifakı’nın başarılı bulunma oranı ise çarpıcı bir biçimde yüzde 18,9’da kalmış…

Seçimlerin kaybı sonrasında Millet İttifakı’na oy verenlerin yaşadığı hayal kırıklığını bu sonuçlardan rahatlıkla anlayabilmek mümkün…

Hiçbiri diyenlerin büyük bir bölümü 14 ve 28 Mayıs’ta Millet İttifakına oy veren seçmenden oluşuyor.

Bu soruya cevap veren İyi Parti seçmenlerinin yüzde 17,5’inin başarılı ittifak olarak Cumhur İttifakı cevabı vermesinin önemli olduğunu düşünüyorum.

İyi Parti seçmeni son seçime beraber girdiği Millet İttifakı partileri ile bağlarını önemli bir derecede koparmışsa benziyor…

Ayrıca İyi Parti’lileri Yeşil Sol/HDP beraber anılmak da ciddi biçimde rahatsız etmiş…

Devlet Bahçeli’nin çağrısının ne kadar anlamlı olduğu bu verilerle de ortaya çıkıyor…

SİZCE BUGÜN YENİ İTTİFAKLARA İHTİYAÇ VAR MI?

CHP seçmeni de içinde bulunduğu ittifaktan memnun olmadığını net biçimde ifade ediyor.

Seçmenin neredeyse yarısı evet cevabını vermiş…

Bu sonuca ulaşılmasındaki en büyük etken; Deva, Gelecek, Demokrat ve Saadet partilerinin ittifakta yer alması CHP seçmenini çok memnun etmemesi…

YEREL SEÇİMLERDE İTTİFAKLARIN ORTAK ADAY ÇIKARMASI DURUMUNDA PARTİNİZİN DIŞINDAKİ İTTİFAK ADAYINA/PARTİSİNE OY VERİR MİSİNİZ?

Yerel seçimler ile genel seçimleri birbirinden ayıran en önemli özelliklerden birinin de ‘doğru adaylar’ belirlemek olduğunu bu soruya verilen cevaplar açık bir biçimde ortaya koyuyor...

Milliyetçi Hareket Partisi’ne oy vermiş seçmenin adaya bağlı seçeneğine yüzde 69,9 oranında tercih etmesinin araştırmanın en dikkat çekici verilerinden biri olduğunu söylemeliyim…

Büyük şehirlerde ortak aday ile girmesi beklenen Cumhur İttifakı’nın aday tercihlerinde milliyetçi seçmene de hitap edebilecek isimleri tercih etmesinin önemli olduğunu söyleyebiliriz…

Yeşil Sol/HDP seçmeninin de yüzde 45,9 oranında adaya bağlı demesi de büyükşehirlerde yapılacak seçimlerde dengeleri değiştirebilecek bir başka veri olarak göze çarpıyor…

SİZE GÖRE 14 MAYIS 2023 SEÇİMLERİNİN EN KAZANÇI PARTİSİ KİMDİR?

Bu soruda Millet İttifakı’nda yer alan partiler tüm seçmenlere soruldu…

Seçim sonrasında televizyon programlarda Millet İttifakı’nda yer alan partilerin hangisinin daha kazançlı çıktığına dair yorumlar sıkça yapıldı. Biz de en kazançlı partilerin 4 küçük parti olduğunu ifade defalarca ifade ettik. Araştırma sonuçları da beklediğimiz gibi gerçekleşti.

Dikkat ettiyseniz Deva, Gelecek, Demokrat ve Saadet partileri seçimden sonra uzunca bir süre ölü taklidi yaptı…

CHP’liler en fazla Deva Partisi’nin CHP’nin kalelerinde gösterdiği adaylardan dert yanmıştı. O da sonuçlara yansımış durumda…

YEŞİL SOL/HDP’NİN YER ALDIĞI BİR İTTİFAKA OY VERİR MİSİNİZ?

Aslında bu konu en can alıcı konuların başında geliyor.

Yazının başında belirttiğim ve genel seçimlerde de çalışan; siyasette matematik işlemlerinin sosyolojiden ari değerlendirdiğinizde sonucun eksi vermesi durumunu net bir biçimde görüyoruz.

Yeşil Sol/HDP ve İYİ Parti iki zıt kutup…

Birbirlerini itiyorlar…

Dolaylı veya açıktan ittifak yaptıklarında desteklediklerini aşağıya çekiyorlar…

Erdoğan karşıtlığı bile bu iki seçmen grubunu birleştiremiyor…

Zaten bunu 14 ve 28 Mayıs’ta da bizzat yaşayarak tecrübe etmiştik…

Bu nedenle Cumhur İttifakı özellikle İstanbul ve Ankara’da her kesimi kucaklayabilecek bir profil ile vatandaşın karşısına çıktığında büyük bir avantajı eline geçirmiş olacak…

Yeşil Sol/HDP için hep kilit parti yorumu yapılır…

Evet kilit parti ancak bana göre desteklediği yeri kaybettirme özelliğiyle bunu sağlıyor…

CHP’lilerin %62’sinin ‘hayır’ cevabı vermesi bile bunu net bir biçimde ortaya koyuyor…

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • cevdet 1 yıl önce Şikayet Et
    pahalık için önlem alınmalı hal yasası ve market yasası çıkmalı tavan fiyat gelmeli akaryakıtta sabit fiyata geçilmeli ,emekliye ekim ayından itibaren seyyanen 2500 tl zam yapılmalı ocakta 5000 tl zam yapılmalı
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    gidişata bakılırsa ekonomi ve sıgınmacılar hiç bir anket secim sonucunu kestiremez
    Cevapla
  • Sebahattin Uçan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün bu yazdıklarınızı , istatiklerinizi , bildiklerinizi boşa çıkaracak bir durum var : Pahallılık !!! Gelir adaletsizliği , ücret dengesizliği , bürokratik saltanat ve israf , liyakatsiz siyasetçi ve bürokratlar vb sizin bütün öngörülerinizi dumura uğratır.
    Cevapla
  • Koltuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Koltuk
    Cevapla
  • İşin Gerçeği 1 yıl önce Şikayet Et
    Örneklem doğrultusunda yapılan yorumlar büyük ölçüde doğruluk taşıyor. Burada yorumu yapılmamış bir sonuç daha gördüm. Adaya göre tercih değiştirebileceğini ifade eden büyük bir kitle görülüyor bunların dağılımı da MHP, Memleket Partisi ve Zafer partisi seçmeni. Bu durumda İttifak memnuniyetinin oy anlamında bir anlamı kalmıyor, sadece sosyal blok olarak ön plana çıkıyor.
    Cevapla