Sosyal medya ve gençlik - 2
2010 yılında ilk fotoğrafı yayınlayarak internet dünyasına giren uygulama 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alınmıştır.
2014 yılında aylık kullanıcı sayısı 300 milyon dolaylarına ulaşmıştır.
Her gün 70 milyon fotoğraf paylaşılan uygulamanın 2014 yılı verilerine göre piyasa değeri 35 milyar dolar civarındadır.
Yukarıdaki sosyal medya uygulamalarından söz ederken önemli gördüğüm iki hususa dikkatinizi çekmek istiyorum: bu uygulamaların hemen hepsinin kuruluşunda rastgele davranışlar ve amatör kişilikler söz konusudur.
Bir diğer dikkat çekici özellikleri de başka sektörlere göre az bir süre içerisinde, ciddi ekonomik büyüklere ulaşıyor olmalarıdır.
Sosyal medya aktörlerinin kısa sürede önemli cirolara ulaşması dünyanın dev iletişim firmalarının dikkatlerini çekmiş hatta iştahlarını kabartmıştır.
Çünkü aşağıda isimlerini de zikredeceğimiz bu medya devleri bir garajda temeli atılan Google’ı veya bir üniversite kampüsünde, daha üniversite diplomasını bile almamış gencecik bir öğrenci tarafından temeli atılan Facebook’u hazmedemiyorlar, onları ve onlar gibi diğer sosyal ağları da büyük ailelerinin içine almak istiyorlar.
Bu çerçevede, Sarkozy’nin Fransa Cumhurbaşkanı iken, bir e-65 formunda şu cümleleri sarf etmesi oldukça manidardır “ interneti, sizi yanlış yollara götürecek ellere ya da güvenliğinize, birliğinize kastedecek ellere bırakmayın.”
Sarkozy burada bir yandan hükümetlere sesleniyor ama bir yandan da “ bu işi çoluk çocuğun eline bırakmayın, alın bu sosyal ağları imparatorluğunuzun içine katın, böylece, hem siz biraz daha büyüyün, hem de biz muhatabımızı bilelim ” demek istiyor.
Zaten dünyadaki medya evliliklerine ve yeni yatırımlarına yakından bakılırsa Sarkozy’nin dedikleri gerçekleşiyor ve gerçekleşmektedir.
Dünyadaki diğer klasik medya devlerine de kabaca bir göz atacak olursak
1- AOL-TİME Warner
2000'li yıllarda yaptığı şirket evlilikleri ile Dünya'nın en büyük medya devi olduğunu söyleyebiliriz.
Dijital ve Kablolu yayın olarak CNN'in de içinde bulunduğu devasa bir yayın ağıdır. Sadece ABD'de, kablolu yayınları ile, 15 milyona yakın insana ulaşmaktadır.
Başta, ünlü Time ve Fortune gibiler olmak üzere çeşitli periyodlarla yayınlanan 33 dergi ile 120 milyon kişiye ulaşmaktadır.
Ayrıca yine ünlü Time Life Books gibi onlarca kitap markasının da sahibidir.
İnternet ve internet üzerinden telefon hizmetleri konusunda ise ABD'de rakipsizdir.
Bunların dışında çok sayıda internet ortaklıkları, stüdyo mağazaları ve Warner Bros ürünleri ile de milyonlara hitap etmektedir.
Film ve TV konusunda ise meşhur çizgi film üreticisi Hanna Barbera gibi yaklaşık 15 şirket ile Warner Bros gibi tanınmış dev şirketler ve 12 ülkede de Multiplex sinemaları vardır.
2- Vivendi SA
Telekom ve su özelleştirmelerinde ünlü olan bu şirket iki binli yıllarda büyük bir medya devi olan Kanadalı Seagram'la birleşti.
Bu grup Seagram ile birleştikten sonra medya alanında AOL Time-Warner'dan sonra dünyanın en büyük medya imparatorluğu haline geldi.
Grup; eğitim, müzik, telekomünikasyon, basın, internet, yayın ve sinema alanında faaliyet gösteriyor.
Vivendi'nin Polonya, Mısır, Monaco, Macaristan ve İspanya'da Telekom faaliyetleri var. İki büyük Fransız telefon şirketinin de sahibi.
Universal Studio Experiences adlı Çin'den Barcelona'ya kadar uzanan 5 adet tematik Park’ta Vivendi-SA’nındır.
Ayrıca onbir Avrupa ülkesinde, yaklaşık on beş milyon abonesi olan ve Fransa'nın en önemli kanallarından biri olan canal+'nın sahibi de Vivendi'dir.
Vivendi, müzik mecrasında ise Universal Music Group olarak Motown ve Polygram markaları ile 63 ülkede bu mecranın % 22'sini elinde bulunduruyor.
Vivendi, Vivendi.net adlı internet şirketi ile faaliyet gösteriyor ve Vodafone'la beraber cep telefonlarını, internet'i ve interaktif TV'yi birleştiriyor.
Öte yandan bir eğitim sistemi olan education.com ve Mp3.com gibi büyük mecraların da sahibi.
Ferman Karaçam