Güneri Civaoğlu
Güneri Civaoğlu
ALINTI YAZAR
TÜM YAZILARI

CHP+asker suçlaması

GİRİŞ 28.05.2010 GÜNCELLEME 28.05.2010 YAZARLAR

27 Mayıs 1960, Cumhuriyet’in asker ihtilaliyle “tanışma” tarihidir.

Bu ilk askeri müdahaleden sonra “asker + CHP eşittir iktidar” söylemi günümüze kadar uzanmıştır.

Bunun gerçeklik payı çok tartışma götürür.

Birkaç dayanak iddiasını yansıtayım:

Menderes’in başında olduğu DP hükümeti petrol sahalarını yabancı petrol şirketlerinin araştırmalarına açmış ve dış yatırımcıyı çekmek için Yabancı Sermaye Kanunu’nu çıkarmış, teşvikler vermişti.

Bunun üzerine ana muhalefet partisi CHP’nin Genel Başkanı İnönü “Biz bu vatanı sokakta bulmadık, siyahi Afrikalıların bile topraklarından kovdukları sömürgeci sermayeye vermeyiz” demişti.

Sonraları 27 Mayıs 1960 ihtilalini yapan genç subaylar İnönü’nün bu sözleri üzerine iktidarı devirmek üzere gizli örgüt kurduklarını söylemişlerdi.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

YORUMLAR 3
  • Şiran 15 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamın yazını buraya koymayın yahu. Çünkü zerre kadar tarih bilgisi ve bilinci yoktur, zerre kadar yorum kabiliyeti yoktur ve zerre kadar vicdana da sahip değildir. Hiç gerek yok yahu.
    Cevapla
  • Hakan Bayındır 15 yıl önce Şikayet Et
    Bizde yedik!. 1-Ecevit&8217i başarılı kılan halka yakınlaşması, CHP&8217nin derininden uzaklaşmasıdır zaten!Daha sonra da DSP ile zaten yoluna devam etmiştir, CHP ile değil. 2-1980 de CHP kapatılmamışmış! Bu darbeleri yapanlar bu kadar saftirikmi ki CHPyi kapatmayarak &8220Ordunun partisi&8221 sıfatını kabak gibi göstersinler, birazcık olsun maskelemeye çalışmadan bu kadar küstahça yapacak halleri yok di mi?
    Cevapla
  • mehmet tokat 15 yıl önce Şikayet Et
    SAYIN CİVAOĞLU SİZİ SEVİYORUZ, OBJEKTİFSİNİZ. YAZINIZA İTİRAZLARIM ŞU YÖNDE. benim anadolu chpsiyle alıp veremediğim yok. benim dindar anadolu halkından chpye oy verenlerin, mahalli üyelerin, tabanın inancıyla bir işim yok. BENİM TEK İTİRAZIM DERİN CHPDİR. İNÖNÜCÜ STATÜKOCULUKTUR. meclisi değil askeri çözüm olarak gören, darbeden sonra askere emrinizdeyim diyen yapıdır. BAKIN SAYIN CİVAOĞLU, 97DE CAN DÜNDARIN ERGENEKON BELGESELİ VAR. açıkça mütercimler diyor ki, 12 eylülü yapanlar biz 60ta gladionun kurduğu ergenekonun devamıyız. sistem derin chp ile işler. konu budur.
    Cevapla