Halime Kökçe
Halime Kökçe
ALINTI YAZAR
TÜM YAZILARI

‘Elif gibi dimdik duran Türkiye’

GİRİŞ 21.05.2015 GÜNCELLEME 22.05.2015 YAZARLAR

Dış politikada da toplumun ve vicdanının sesine kulak vererek hareket ettiğinden ve ‘reel politik’in sığ ama ‘iş yapan’ kararlarına hapsolmamayı tercih ettiğinden beri Türkiye bir cendere içine sokulmaya çalışılıyor. 

Kendi çıkarları doğrultusunda yön değiştiren ABD’ye uyup rotasını kırmadığı, Mısır ve Suriye konusunda ABD’nin dümen suyuna girmediği için yalnızlaşmakla itham ediliyor Türkiye. Dış politikadaki muhataplarından çok iç politikadaki muarızları tarafından bu argümanlarla hedefe oturtuluyor.

Mursi ve İhvan’ın önde gelenleri hakkında Sisi yönetiminin verdiği idam kararı bir kez daha hatırlattı bu ruhsuz dünyanın bir ruha ihtiyacı olduğunu. Ve bu zulmü ayakta tutanların, diktatörleri, canileri, darbeleri meşrulaştıranların, “darbeler kötü tabi ama...” diye başlayan cümleler kuranlar olduğunu...

***

Mısır ve Suriye Türkiye’deki gelişmeleri okumak için de önemli iki ülke.  

Mısır’ın demokratik yollarla ve yüzde 52 oyla seçilmiş olan ilk Cumhurbaşkanı Mursi’nin darbeyle görevinden alınması ve Suriye’de başlayan isyanın bir iç savaşa dönüşmesi bizdeki diktatör ve darbe severlerin üzerindeki demokratlık örtüsünü de kaldırmış oldu. Bu kesimler, darbeye değil darbenin kendilerine yapılanına karşı olduklarından. İhvan’a yapılan darbeye de karşı çıkmadılar. Dahası darbe şartlarının olgunlaşmasına yardımcı oldular. Darbe basınının yapamadığı yayınları yaptılar, Rabia meydanının dolduranlar aleyhine.

Artık Amerika ve Suudi Arabistan için bile taşınması zor bir hale gelen Sisi sabah namazı kılarak direnen halkın üzerine ateş açtığında da tepkileri gayet soğukkanlıydı. Bugüne kadar 200 binden fazla vatandaşını katleden Esed, çocukları kimyasal silahla öldürdüğünde de.

Hangi gözlükle baktığımıza göre değişiyor mesele. “Ama Mursi de darbenin geleceğini bile bile...” diye başlayan bir cümle kurabiliyoruz mesela.

Ya da Mursi hakkında verilen idam kararını kınamak yerine “idamın kimseye faydası yok” diyebiliyoruz.

“Sandık her şey değildir” kampanyasının banileri, bunu bir kez de “Yüzde 52 ile cumhurbaşkanı seçilen Mursi’ye idam kararı” başlığıyla söyleyebiliyor.

Ben Mursi’ye diyorum sen anla işte!

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL