Azerbaycan’da değişim külekleri
BAKÜ
Şubat ayında buz gibi bir havada otel odasından Bakü’ye bakıyorum. Karşımda Hazar. Sağımda, ötelerde Şehitlik Hiyabanı. Otelin hemen arkası Targovi Meydanı. Az ilerisi İçeri Şehir. Yeni ile eski, gelenek ile modern iç içe.
Soğuk. Buz gibi hava.
Bakü..! Namı diğer külekler (rüzgârlar) şehri. Rüzgâr karadan denize doğru esiyor şu an. Şiddetli. Hazar’ın kıyılarında küçük hortumlar oluşuyor; görüyorum.
Sanki son dönemdeki Azerbaycan siyasetinde esen sert rüzgarlar gibi..!
YENİ DÖNEM, YENİ PARLAMENTO
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 5 Aralık 2019’da Azerbaycan Milli Meclisi’ni (Parlamento) feshetti. Erken seçim kararı alındı. 9 Şubat 2020 işte o seçim günü. Yaklaşık 5.5 milyon Azerbaycanlı 125 sandalyeli meclis için oy kullandı.
Normal şartlarda 2020 Kasım ayında yapılması gereken seçimler erkene alındı.
Çünkü Azerbaycan’da 2015 petrol krizinden sonra başlayan devletin yeniden inşa süreci 2019’da hızlandı. Petrol dışı sektörlerin teşvik edilmesiyle başlayan süreçte, servetin tabana yayılması süreci de başladı. 2019’da ilk kez Azerbaycan’da “sosyal bütçe” yapıldı. Bu bütçenin gereği olarak asgari ücret aynı yıl içerisinde kademeli artırıldı. Vergi düzenlemeleri yapıldı. Ödenemeyen krediler ve faizleri ile ilgili çok ciddi adımlar atıldı. Dar gelirli memnun edildi.
Devlet-millet kaynaşması için kanallar açıldı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Birinci Yardımcısı eşi Hanımefendi Mihriban Aliyeva halkın arasına karıştı.
ALİYEV HALKIN GÜVENİNİ BOŞA ÇIKARTMADI
Bu köşeyi takip edenler hatırlayacaktır, en son 12 Nisan 2018’deki Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı seçimini yine Bakü’de gözlemlemiştik. Ve “Azerbaycanlılar Aliyev’den ne bekliyor” başlığı altında şunları kayıtlara geçirmiştik:
* Doğal gaz ve petrol dışındaki gelirler konusunda devletin aldığı yeni önlemler hayata geçirilmeli. Bu konuda tarım ve hayvancılık ile birlikte turizm alanındaki devlet teşviklerine vurgu yapılıyor.
* Gelir adaletsizliği konusunda acil önlem alınmalı. Azerbaycan zenginleşen, gelişen, büyüyen bir ülke ancak gelir adaletsizliği yüzünden rüşvet ve irtikap olaylarının önüne geçilemediği konusunda vatandaşların bir serzenişi var.
* Asgari ücretin artırılması ve işsizliğin azaltılması konusunda da büyük bir beklenti oluşmuş durumda (12.04.2018 Yeni Şafak).
O günden sonra yeni politikaların uygulamasında yeni kadroların görevlendirilmesi yoluna gidildi.
Eski aktörlerin bir kısmı kenara çekilirken yeni genç, eğitimli ve “rasyonel” perspektif ile hayata bakan kadrolar ihdas edildi.
Bu yeni duruma parlamentonun da ayak uydurması için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev erken seçim kararı aldı.
DÖNÜŞÜMDE MİHRİBAN ALİYEV’İN ROLÜ BÜYÜK
Azerbaycan’daki dönüşümde son dönemde Cumhurbaşkanı Aliyev’in en büyük yardımcısı ve paydaşı hiç kuşku yok ki eşi Hanımefendi Mihriban Aliyeva.
Bakü’nün çehresini değiştiren isim Mihriban Aliyeva, milletvekiliyken Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcılığı’na atanmıştı. Targovi Meydanı’nı görenler, Bakü’deki gece ışıklandırmasını bilenler, bina dış cephelerindeki taş giydirmeleri fark edenler Mihriban Hanım’ın neler yaptığını anlayacaktır. Sadece bunlar mı? Gencinden yaşlısına, kadınından dar gelirlisine sorunları olanların kapısını çaldığı isim de yine o.
Mihriban Aliyeva son dönemde önemli bürokratların değiştirilmesinde de etkili oldu. Hatta Cumhurbaşkanlığı kadrolarının değişiminde de…
Ve parlamentonun yenilenme sürecinde ismi öne çıktı. Şu anda Azerbaycan yönetiminde Aliyev’den sonra en etkili isim o.
Böyle bir atmosferde gidilen seçime YSK Başkanı’nın gece saat 02.00’de yaptığı basın toplantısında söylediği gibi, “Olağanüstü kötü hava şartları nedeniyle katılım yüzde 50’lerde kaldı.”
Yine, sosyal medya üzerinden seçime yönelik yapılan birçok eleştiri için YSK Başkanı, “Hepsini inceleyeceğiz” dedi.
Hal böyleyken şu saate kadar henüz netleşmeyen 6 seçim bölgesiyle ilgili tartışmalar devam ediyordu.
119 seçim bölgesindeyse Aliyev’in YAP’ı 65, bağımsızlar 43, diğer partiler 10 milletvekili çıkardı.
Bu tablo parlamentoda bağımsızları güçlü bir grup haline getiriyor.
Edinebildiğim bilgiler çerçevesinde seçimde YAP’ın daha önce milletvekili olan adaylarından 48’i yeniden seçildi. Muhalefet partileri liderleri de parlamentoya girdi. Eski bağımsızlar da birkaç istisna dışında seçimi kazandı.
Hal böyle olunca, görebildiğimiz kadarıyla yakın bir gelecekte Azerbaycan’ı yeni bir seçim bekliyor gibi.
Azerbaycan’ın yerleşik bir demokrasiye kavuşması bizi ziyadesiyle mutlu eder. Yine Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin çok güçlü olduğu bu dönemin devamı da…
En önemlisi ise Azerbaycan ile Türkiye’nin geleceği.
Azerbaycan seçimleri hayırlı uğurlu olsun.
Yenişafak
-
Elşen 4 yıl önce Şikayet EtŞaka yapıyorsunBeğen