Hasan Öztürk
Hasan Öztürk
HABER7 YAZARI

Körfez ile işbirliğini rakamsal değil ilkesel olarak tartışmak

GİRİŞ 19.07.2023 GÜNCELLEME 20.07.2023 YAZARLAR

ABU DABİ

Türkiye ilginç ülke! Daha seçim yenilgisinin muhasebesini yapamamış muhalefet ve medyası, hükümeti hem Batı'da hem Doğu'da hem bölgesinde yaptığı hızlı manevraları anlamak yerine "sığ" bakışla tartışma derdinde. Oysa gerçek hiç de öyle değil!

***

3 gündür Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Körfez turundayız.

Suudi Arabistan ile başlayan turumuzu, Katar ile sürdürdük bugün Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yarın da nasipse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde olacağız.

SUUDİ ARABİSTAN İLE YENİ SÜREÇ

Erdoğan'ın Körfez turuna yüklenen anlamı öncelikle doğru tespit ile başlayalım.

Türkiye kamuoyunda "Sıcak para" turu olarak yorumlamak isteyenlere inat, burada görüştüğümüz iş adamları ve siyasetçilerden edindiğimiz bilgileri kısa kısa paylaşmak isterim.

Öncelikle;

  • Türkiye, Körfez'den sıcak paradan daha çok "yatırım" ve ekonomik işbirliği istiyor. Bu bağlamda, sıcak paradan daha çok her ülke ile ticari ilişkilerini güçlendirmeyi önceliyor.
  • Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu kapsamında ekonomik ve siyasi yönden hızla dönüştüğüne şahitlik ediyoruz. Veliaht Prens Bin Selman, her geçen gün devlette etkinliğini artırıyor ve vizyonunu ortaya koyuyor. (Amerika ile ilişkilerini de başka bir düzleme çekmek istiyor.)
  • Gergin geçen bir kaç yılın ardınan Selman'ın geçtiğimiz yıl 22 Haziran'da Türkiye'ye yaptığı ziyaret ve 23 Haziran'daki temaslarından sonra "olumlu" manada bir kırılma yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Selman arasındaki ilişki bu son ziyaret ile birlikte çok aşama kaydetti.
  • Kendisine Erdoğan tarafından hediye edilen TOGG'un direksiyonuna geçen Selman, "Sizi otelinize kadar bırakayım" dediğinde protokolün dışında yeni bir iklimin oluştuğu gerçeği ile karşılaştık.
  • Savunma Sanayii'nde Türkiye tarihinin tek kalemde en büyük anlaşmasını da Suudi Arabistan ile yaptık. Haluk Bayraktar'ın açıklamalarını haber7'de okumuş olmalısınız.
  • Suudi Arabistan 2030'a kadar 3.3 trilyon dolarlık bir yatırım yapacak. Bu devasa rakamdan Türk işadamları ne kadar pay alacak sorusunun bizdeki karşılığı şu: "İşadamlarımız, muhataplarına kendilerini doğru zeminde doğru bir şekilde anlattığı kadar." Bu cümle çok önemli bir işadamımıza ait.
  • Suudi Arabistan -Türkiye yakınlaşması, hem küresel anlamda hem bölgesel anlamda çok değerli. Sorunların çözümünde etken. Bunu zaman içerisinde yaşayarak göreceğiz

KATAR STRATEJİK ORTAĞIMIZ

  • Katar ile uzun yıllara dayanan iyi bir ilişkimiz var. Stratejik ortağımız olan Kadar, "ambargo zamanında" verilen desteği hiç unutmuyor. Katar Emiri ile Cumhurbaşkanımız arasındaki dostluk iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştiriyor.
  • Bu bağlamda Türkiye'de muhalif medyada çıkan haberlere itibar edilmemeli. Kurumlarımızın bazılarının Katarlılara satıldığı yalanı yine gündemde. Özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bazı fabrikaların satılacağı yönündeki haberler tamamen uydurma.
  • Ne Katar'ın ne de Türkiye'nin "ekonomik işbirliği" kapsamında böyle bir başlığı yok.
  • Katar, doğrudan yatırım için çalışıyor. Ayrıca Türkiye, Katar'ın imarı ve güvenliği için projeler hazırlıyor. Gerçek bu!

BAE İLE YENİ DÖNEM

  • BAE ile Türkiye arasındaki ilişkiler de son bir yıldır ivme kazandı. BAE Devlet Başkanı Bin Zayed, Amerika'nın İsrail konusundaki irrasyonel tutumunu ülkesi ve kendisi için avantaja dönüştürmeyi bilen bir devlet adamı. Veliaht Prens olarak yönettiği BAE'yi artık Devlet Başkanı olarak yönetiyor.
  • Bin Zayed, Türkiye'nin Amerika ile yeni bir "başlangıç" yaptığının farkında. Bu bağlamda Türkiye ile ilişkilerini ekonomiden, siyasete kadar her alanda geliştirmek istiyor. Türkiye'ye doğrudan yatırım için uzun zamandır çalışıyor.
  • BAE'nin ana aktörü Abu Dabi. Ekonomik ve siyasi güç merkezi burası. Erdoğan Abu Dabi'ye ayrı bir önem veriyor. Bize göre Körfez turunda, iki gece Abu Dabi'de konaklaması da bu yüzden.

Toparlayalım: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez gezisi "ekonomi" anlamında çok önemli. Dahası, Türkiye'ye gelecek kaynağın tutarından daha çok "güven" esaslı ilkeli ilişki uzun vadede çok daha önemli.

Bu bağlamda gelişecek işbirliği daha kalıcı olacak.

TÜRKİYE EKSENİ VE SOKAKTAKİ TÜRKİYE SEVGİSİ

Ve son bir hatırlatma.

Türkiye ekseni adım adım inşa ediliyor. Litvanya'daki NATO zirvesinde Amerika-AB ile başlayan yeni süreç Ortadoğu'da yankı buldu. Suudi Arabistan ve BAE ile normalleşmeyi daha üst seviyeye taşıdı, Katar ile stratejik ortaklığımız pekişti.

"Türkiye sevgisi" mi dediniz? İlişkilerin en kötü olduğu dönemde bile buralarda sokaklarda Türkiye sevgisi üst düzeydeydi, şimdi çok daha büyük!

Şimdilik bu kadar.

YORUMLAR 35 TÜMÜ
  • Orhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamlar yapılan yanlışa hiç yanlış dedimi.
    Cevapla
  • Ccc 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye’nin dış politikasında çözmesi gereken en önemli sorunu ve Hazinenin içine düştüğü finansal yokluğun sebebi Suriye’de yaşanan iç savaş ve Türk hazinesine verdiği parasal zarar. Bu konuda hiç bir yorum barış çalışması okumadım bunu konuşmak gerekli. Arap birliği ile bu sorun çok kısa sürede çözülür. Suriye’de oluşturulmak istenen aşiret Devlet çalışmasıda çürütülür .
    Cevapla
  • Aslı gibi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben anlamıyorum en çok şikayet edenler parayı harcıyor..açız diye yaygara koparanlar kafelerden restoranlardan çıkmıyor..benzin mazot çok pahalı diyorlar son model arabalarla geziyorlar..Sanki tek Türkiye'de var zam.. Türkiye çok büyük badireler atlattı gezi ,darbe, salgın, deprem.. Başka bir ülke olsa çoktan iflas bayrağını çekmişti.. Biraz şükredin artık..
    Cevapla
  • Yunus 1 yıl önce Şikayet Et
    Millet olarak bittik resmen bu kötü ekonomi yüzünden.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Habere bak bizim milletin altına yazdığı yoruma bak bu kafa yüzünden bizim ülke ilerlemiyor
    Cevapla