Erdoğan'la Başbuğ'un uyumu
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, önceki akşam, Kıbrıs Harekatı'nın başarısının sırrını, 'O sırada siyasi otoriteyle askeri makamlar arasındaki uyum ve işbirliği mükemmeldi' sözleriyle açıkladı. Başbuğ bu sözleriyle 'bir vurgu' yapmaya ve 'özel bir dikkat tesis etmeye' çalışıyor. Adres, hükümet ve özellikle Başbakan Erdoğan.
Başbuğ'la Erdoğan arasındaki ilişkinin ritminde bozukluk, arzu edilen durum değildir, ülke menfaatine olmaz. Başbuğ o cümlesiyle 'arayışını', 'özlemini' ve 'ihtiyacını' ortaya koyuyor olmalı.
Böyle kırılgan bir dönemde, bugünkü gibi yoğun bir gündemde 'resmi, mesafeli ve temkinli' ilişki hayır değildir, gün 'idare etme' mantığına uygun gözükmüyor. El ele vererek ülke çıkarları doğrultusunda sorumluluk almanın, gerekirse riske girmenin zorunluluğunu dayatıyor.
İki gün önceye dönelim:
Askeri yetkililer ölen bazı DTP'lilerin ailelerine taziye ziyareti yaptılar. Şaşırtıcı bir gelişme. Hükümetin 'demokratik açılımına' sürpriz bir destek gibi. Başbuğ, Güneydoğu meselesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan beri 'kapsamlı ve detaylı' yaklaşımlar sergiliyor. Bu anlamda asker-sivil uyumundan bahsedilebilir. Tarihi fırsatın temel parametresi bu bakış açısı buluşmasıdır.
Şimdi Erdoğan'la Başbuğ'un samimi bir buluşmaya ihtiyacı var gibi görünüyor. Resmiyetin ötesinde bir diyaloğa...
İki tarafın güvenini kazanmış da olsa aracılar dışında, 'yüz yüze' iletişime. Hatta haftalık 'olağan görüşme' dışında bir çerçeveye...
BİLEK GÜREŞİNE DÖNDÜRMEDEN
Siyasi iktidarla kurulu yapı arasındaki mücadele yargı üzerinden yürütülür hale geldi. Gelişmeler hoş değil. HSYK tartışmaları bitmedi, kriz konuları ertelendi gibi. Bakanlık ve HSYK açıklamaları her iki tarafı yıpratan, ulusal çıkarlarımıza aykırı bir mahiyete büründü. Sincan Ağır Ceza Hakimi'ne yönelik inceleme de mücadelenin yeni bir boyutu gibi. Adeta 'gözdağı' mesajı.
Genelkurmay Başkanı'na dokunan savcılıktan atılır, Başbakan'ı tazminata mahkum eden 'sürgün' yer, emekli paşaları dava edenler 'tartışma konusu' yapılır, ceza tehdidi tepelerindedir, Cumhurbaşkanı 'yargılanmalı' diyene müfettiş gönderilir.
Beyler; biz devlete ve adalete güvenmek isteriz. Bu yaşananlar Türkiye'yi nereye götürür, düşünüyor musunuz?
Bu işe 'bir akil', 'bir siyasal deha' el koymalı, bilek güreşine dönüştürülmeden kurumlar arası ahengi tesis edecek bir liderliğe ihtiyaç var. O dediğimiz 'retorikle' olmaz, somut bazı kararlar almalı.
Bence, Erdoğan'la Başbuğ büyük uzlaşma harekatı başlatmalı, o hava adım adım kurumların hepsine yayılmalı, egemen olmalı.
İsmail KÜÇÜKKKAYA / Akşam
ismail.kucukkaya@aksam.com.tr
-
aydın vatandaş 16 yıl önce Şikayet EtSayın Başbakan Rejimin Teminatı ?. Evet Rejimin Teminatı Memurlar Değil Sizide secen T.C.Halkıdır Nedemek ordu normal işimi yapmakla mükellef arkadaş bırakın Yalpalamayı Milletten bir vekalet aldınız lütfen sorumluluklarınızı yerine getirin SİVİL ANAYASA DERHAL BIRAKIN BU ŞEKİLCİLİĞİ Herkes işini yapsınBeğen
-
Muammer Derin 16 yıl önce Şikayet Et"Uyumludur"..mecburen..!. Dün Anıtkabir özel defterini imzaladı başbakan. YAŞ toplantısı nedeniyle yapılan ziyaret sırasında. Şunları yazmış; "Kahraman Türk ordusu ülke güvenliğini sağlamakla kalmayıp demokrasinin TEMİNATI olmaya devam ediyor!!" Bu başbakanların ülkesinde sabah erken kalkan "darbe" yapmıyorsa TSK'yı alnından öpmek lazım!Beğen
-
Avustralya'dan Simsek 16 yıl önce Şikayet EtEger kalemler bu kafalari yazarsa... ..daha coook Devlet kurumlarinin uyumlu olmasi gerektigi hayal ve arzusuyla yanar tutusuruz. Butun kurumlar istisnasiz halkla uyumlu olmalidir, yani secilmis hukumet her seyin ustundedir. Hicbir kurum halkin iradesinin onunde olamaz, TSK da buna dahilidir. Ancak Hukumetlerin keyfiligini veya Turkiye'yi uzun yillar baglayiciligi olacak konularda REFERANDUM muessesesini isletmek sartiyla.Beğen
-
aydın vatandaş 16 yıl önce Şikayet EtNasıl Yazıbu ?. Kardeşim ERDOĞAN Bu ülkede Başbakan Halkı temsilen G.K.B.NI Devlet MEMURU Uyum demek eşit şartlar ve birlikte HAREKET DEMEK NE GARİP Başbakn Memuruna mı uyacak bu işleri bu ne celişkiya artık bu ülke nOrmale dönsün kardeşim Memuru zoraki İmparator yapıyorsunuz bu tür başlıklar bile antidemokrat saf olmayalım bir gün gelecek inan G.K.B.nın ismini bile kimse bilmeyecek gerek varmı ? hEP BASIN DENEN ANTİ DEMOKRATİK YAPI NHAZIRLIYO BU ZEMİNİ SİVİL ANAYASA DERHAL neden Secim yapıyoruz siyaset üretimeyecekse ?Beğen
-
musa baysal 16 yıl önce Şikayet Etzor iş. yazmak kolay,kulağada hoş geliyor ama ne kadar zor olduğunu da herkes az çok tahmin ediyor.bence de 74 teki uyuma özllkle vurgu yaptı.insana değişik kan grubundan kan enjekte edilse,vücut kabul eder mi?Beğen