Kurtuluş Tayiz
Kurtuluş Tayiz
ALINTI YAZAR
TÜM YAZILARI

YPG’yle anlaşalım mı?

GİRİŞ 15.05.2017 GÜNCELLEME 15.05.2017 YAZARLAR

Hürriyet’ten Ertuğrul Özkök “Büyük risk alarak yazıyorum” dedikten sonra Türkiye’nin YPG ile anlaşmasını önerdi. Tam olarak söylediği şu: “YGP ile savaşarak PKK’yı dize getirme siyaseti yerine, ‘YPG ile anlaşarak PKK’yı düz yola getirme’ siyasetine geçelim.”

Bu yaklaşıma göre Türkiye’nin dış ve iç politikada yaşadığı sorunların sebebi: “Kör bir inat” ve “vizyonsuzluk”; biraz akıllı olunsa, YPG’yle anlaşılsa işler yoluna girecek!

Ancak Özkök’ün görmezden geldiği gerçek ise şu; devlet, bugünleri çok önceden görerek hem PKK/PYD ile hem PYD/YGP ile anlaşma yollarını sonuna kadar aradı. Devletin meseleyi “sulh” yoluyla çözme arayışlarını provoke eden ise Özkök’ün başında olduğu Doğan grubuydu. Devlet “barış” yaparken; Doğan grubu, PKK/HDP’yi “AKP ile işbirliği” yapmakla suçlayarak “barış”ın altını oyuyordu. Erdoğan’ı devirir umuduyla PKK/HDP’nin terör kampanyasına FETÖ gibi bunlar da destek oldular.

Son tahlilde “Barış”ı sabote edenin tek başına Doğan medyası olduğu elbette söylenemez; bu mesele, tabii ki o kadar basit değil. Doğan grubu da PKK/HDP ve FETÖ gibi Pentagon’u takip ediyor. Pentagon’un ihtiyacına göre bir yayın politikası geliştiriyorlar; Pentagon, söylemek istediğini bu medya grubu üzerinden söylüyor, gündeme getiriyor.

Devletin PKK/HDP hikayesini kavraması “çözüm süreci”yle mümkün oldu. Daha doğrusu PKK etrafında kurulan “Büyük hikaye” sabırla yürütülen “çözüm süreci”yle çöktü. Bazı çevreler “Biz zaten hikayenin özünü biliyorduk” diyebilir; ama PKK hikayesinin Kürtler nezdinde çökmesi ancak çözüm süreciyle mümkün oldu.

PKK’nın “Kürt hareketi”, FETÖ’nün ise “Hizmet hareketi” efsanesinin çöküşü aynı döneme denk geldi. Bu gelişme, iki örgüt arasındaki bağlantıyı da gösteriyor. PKK’yı ortaya çıkaran, besleyen, geliştiren Türkiye’deki “Paralel devlet” gerçeğiydi. PKK, Paralel devletin çocuğuydu. “Paralel devlet”in arkasında devasa bir uluslararası gücün bulunduğunu ise daha yeni yeni öğreniyoruz. PKK, bu uluslararası gücün Ortadoğu’da kullanmak için ürettiği, geliştirdiği ciddi silahlı bir organizasyon. Bu örgütün sahipleri içeride değil, dışarıda!

“YPG ile anlaşalım” önerisini bu gerçeğin ışığında değerlendirmek zorundayız. Söz konusu uluslararası güç odağı, PKK’yı, YPG’yi Türkiye’de barış olsun diye kurmadı. Bu güç, PKK/YPG/HDP organizasyonunu Türkler rahatlasın, huzur içinde yaşasın, ekonomisini, demokrasisini geliştirsin, bu arada Türklere de destek olsun diye de silahlandırmıyor. Bu örgütleri Ortadoğu’nun kalbine “ikinci İsrail”i dikmek için kurdular ve destekliyorlar.

Bu planın hedefinde olan ülkelerden Irak, Suriye ve İran çoktan düşmüş durumda. Bu politikaya direnen bir Türkiye kaldı. Bu direnci aşmak PKK ve FETÖ’yü devreye sokarak devlet otoritesini yok etmek istediler. PKK’nın “Çukur terörü”yle şiddeti şehirlere taşıması ve 15 Temmuz darbe girişimi “ikinci İsrail”in önünü açma çabalarıydı.

“Hadi gelin YGP’yle anlaşalım” dediğinizde, aslında Ortadoğu’yu dizayn eden “küresel çetenin önünü açalım” demiş oluyorsunuz. Devlet elbette ihtiyaç duyduğunda istediği örgütle, yapıyla görüşür, konuşur. Bu girişimler ülkenin bölünmesini değil, daha çok bütünleşmesini ve güçlenmesini sağlamak için olur. Varoluşlarını Türkiye düşmanlığına borçlu olan yapılardan 'barış” ummak, kuzuyu kurda teslim etmek olur. Türkiye aynı delikten iki kere ısırılmaz, en azından millet olarak öyle umuyoruz.

Akşam

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • Fırat23 8 yıl önce Şikayet Et
    bunu diyen bizim değil kraliçenin gazetecisi olduğu için çok şaşırmamak gerek.
    Cevapla
  • Burhan 8 yıl önce Şikayet Et
    Özkök dahili bedhahlardan biridir. Hiç bir analizi vatan,millet aşkı ile yapmaz. Bağlı bulunduğu yapı da öyle.
    Cevapla
  • Musa 8 yıl önce Şikayet Et
    Özkök wrtık emekli ol ve yazı yazma bence , çünkü dünya gerçeklerinden uzak şeyler yazıyorsun. Mürekkebe yazık.
    Cevapla
  • hakan salman 8 yıl önce Şikayet Et
    sayin kurtulus cok guzel analiz yapmis sayin ozkok israil ajani gibi yaziyor sayin ozkok sarap icecekleri hakkinda yazsa daha verimli olur turk halkina sarap ticaretimiz gelisir hatta elinde gezdirdigi fransiz bayrakli ulkeye sarap satariz simdi sayin ozkok kivirmasin sayin ozkoknun gazeteliciginin zamani gecmistir sayin ozkok nun emekliye ayrilmasi gerekir
    Cevapla
  • fergan 8 yıl önce Şikayet Et
    Doğru tespitler. Teşekkürler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle