Mahmut Bıyıklı
Mahmut Bıyıklı
HABER7 YAZARI

Yunus söyler dilimiz

GİRİŞ 31.12.2020 GÜNCELLEME 02.01.2021 YAZARLAR

UNESCO tarafından 2021 yılı Yunus Emre Yılı olarak ilan edildi. Bu vesileyle Hakka vuslatının yedi yüzüncü yılında Yunus’un hakkıyla gündeme getirileceğine derinlikli çalışmalarla bu önemli yılın değerlendirileceğine inanıyorum.

 

 

Yunus gibi şahsiyetlerin milletler için ne anlama geldiğini kültürün başındaki yetkililerimiz lâyıkı veçhile biliyordur.

Kültür Bakanlığı zaten bunun için var. Muhakkak Yunus yılıyla ilgili olağanüstü projeler üretmiş yakında kamuoyuyla paylaşacaklardır.

 

 

Öyle ki kültür bürokratları bu hazırlık sürecinde gece gündüz demeden çalışmış uyku bile gözlerine girmemiştir. Ömrünü Yunus’a vakfeden münevverlerden bir istişare kurulu oluşturulup sürekli onlardan daha fazla ne yapabiliriz diye fikir alınıyordur.

BİRLEYEN BİRLEŞTİREN

Yunus yılı neden önemlidir çünkü Yunus önemlidir.

Nihat Sami Banarlı Yunus için Anadolu’daki Türk düşünüş edebiyatının ilk büyük şairidir demiştir. Yine birçok edebiyat araştırmacısı Yunus Emre’nin bir efsane olmadığı tarihi bir kişilik olduğu noktasında ittifak etmiştir.

Yunus kültürümüzü edebiyatımızı da beslemiş zenginleştirmiş Türkçeye ruh katmıştır. Yunus’tan beslenen edebiyatçıların dili hemen sevilmiş Yunus’a uzak duranların metinleri millete sıcak gelmemiştir. Yunus çeşmesinden içen şairler ise onun gibi hemen gönüllere girmiş adlarından sıyırılıp Yunus olmuştur.

 Kırılmalar yaşayan toplumun bekasının sırrını saklamıştır şiirlerinin arasına. Sözleriyle ebediliğin şifresini vermiştir. Yunus sadece Yunus değildir. Yunus millettir millet Yunus’tur. Yunus Anadolu Yunus Türkiye’dir. Yunus’un sesinin yükseldiği yerde tefrika biter. Senlik benlik kalkar. Çünkü o birleyendir birleştirendir. Toplayandır toparlayandır.

BİZİM YUNUS

Yunus milletinin mana rehberlerindendir. Yüzyıllar önce nasıl Tabduk emre bizim yunus demişse her çağda insanımız Bizim Yunus demeyi sürdürmüştür

Bu asil sahipleniş boşuna değildir. Çünkü O gerçekten bizimdir. Bizim olduğu kadar bizden olduğu kadar evrensel bir nazara da sahiptir. Derviş Yunus çağlar boyu sevgiyi dillendirmiş insanlığı sulha davet etmiştir.

HER DEM YENİDEN DOĞAN YUNUS

Zahiren vefatının yedi yüzüncü yılı desek de her dem yeniden doğmaya devam etmektedir. Yunus’un Anadolu’ya çaldığı mayanın tesiri sürmektedir.  Toprağı vatan kılan sırrı çözen Yunus manevi vatanımız Türkçeye de hayat katmıştır. Dünya onun diline muhtaçtır.  Çünkü O’nun dili hep güzeli anlatmış güzel olana çağırmıştır. Başka alemlerle farkımızı en güzel belirleyen irfan medeniyetinin öncülerinden biri olmuştur.

Haçlı ruhunu her daim diri tutan Batı, bir medeniyet iddiasında bulunarak insanlığa savaşlar, yıkımlar, göçler ve ölümler sunarken Yunus’un temsil ettiği medeniyetin kılavuzları yaratılan herkese derin bir saygıyla yaklaşmış yeryüzüne esenlik sunmuştur.

YUNUS DİLİNE İHTİYAÇ VAR

Modern zamanlardaki kavgaları kinleri intikam duygularını savaşları işgalleri bitirmek için dünyanın Yunus nefesine ihtiyacı var.

Bugün çağın getirdiği buhranlardan çıkmak için Yunus gönlüne ihtiyaç var. Savaşların yerini barışın alması için Yunus çağrısına ihtiyaç var. Aziz bir millet olarak bu topraklarda ebediyen yaşayabilmemiz için Yunus’un diline ihtiyacımız var.

Sadece fertler bazında değil ülkeler bazında da diller yunus söylemeli onun müsamaha okyanusundan kana kana içmelidir.

Yunus vazifeli bütün veli şairler gibi insanlığa umudu yaymış şiirleriyle karamsarlığı kaldırıp aydınlık bir dünyaya kapı aralamıştır.

Onlar kapamakla değil açmakla memurdur.  Sadece elleri değil gönülleri de açıktır.     Onlar kapıları açmakla vazifeli olduklarının derin bilinciyle yaşamışlar insanı insana açmışlardır.

YARALARI SARDI

Şairler milletleri adına konuşur onların adına hisseder onlar adına haykırır.

Yunus da düşmanın Anadolu’nun gönlünde açtığı yaralara merhem olmuş yıkımların arasından yeniden ayağa kalkabilmenin gücünü ve moralini milletine vermiştir.

HUZURUN VATANI

O sadece söylememiş aynı zamanda incelikli yaşamıyla da hep önde durarak örnek olmuştur. Cümle yaratılana karşı gösterdiği sevgisi ve engin müsamahasıyla Anadolu’yu mayalamıştır. Bu topraklar O’nun yaydığı ışıkla huzurun kardeşliğin vatanı olmuştur.

Yaşadığı dönemde manevi bir doktor gibi halkın yaralarını sarıp iyileştirmiş. Sorunların ortadan kalkıp esenliğe kavuşulmasında rehberlik etmiştir.

YOL AÇICI

Yunus yolunu kaybedenlere yol kimsesiz yolculara yoldaştır. Gözlerinden perdeler kalkmış her şey ona ayan olmuştur.  Her şey kendisine ayan olanlar diğer insanlara ayna olurlar. Aşkla yaşar topluma şevk saçarlar.

Bizim Yunus aynı anda hem yol hem yolcu hem yoldaş hem de yol başçı olan erenlerdendir.

Yolun hakiki ehlidir. Yol açıcıdır. Yol aşıcıdır. Çetin yolları aşmış derin sulardan geçmiştir. Kendisiyle yola çıkanları selamete çıkarmış, menzile ulaşmak isteyenleri menzile vardırmıştır.

 Kafası karışıklara yönünü kaybetmişlere içlerine dönmesini salık vermiştir.

Kalbine ulaşamayan hiçbir hedefe ulaşamaz. Kalbiyle konuşmayan hiçbir canlının dilini çözemez. Her şey kalpte olmaktadır. O yüzden Yunus Yunusluktan çıkıp mütemadiyen kalp olmuştur. O muhteşem şiirler işte o kalbin eseridir.

YUNUSLAR ÖLMEZ

Yunus göçünü toplamasının üzerinden 700 yıl geçmesine rağmen Türk milletine güzellik sunmaya hala devam etmektedir.

Büyük şahsiyetler ölmezler.

Yunus öldü diye salâ verirler.
Ölen hayvan imiş âşıklar ölmez.

Açın divanına bakın O’nun şiirleri capcanlı sözleri hala dipdiridir. Hangi dirinin sözü onunki kadar etkilidir.

 Modern aklın kavrayamadığı sayısız mesele var. Aklı kutsayanlar bedeni göçene ölü der. Aşkı önceleyenler kalbi kuruyana ölü der. Oysa ki ölü vardır diridir, diri vardır, diri sanılır ölüdür.

 Diri olanlar daima dünyaya dirlik verir. Kalpleri diriltir. Yaratanın hatırına yaratılanı hoş görür.  Birler birleştirir. Arzın ihyasına nesillerin inşasına çalışır. Bedenleri diri gönülleri ölü olanlar da ifsad eder imha eder savaşlar çıkarır yıkımlara sebep olurlar.

Dili Yunus söyleyenler hep diridirler.

 YUNUS NEFESİ

Yeni yıl Yunus yılı.

Her yerde o anılacak o konuşulacak.

Yunus’un konuşulduğu yerde bereket hâsıl olur.

İnsanlığın imtihanlarla boğuştuğu şu zor günlerde bir anlamda Yunus’la ferahlanacak, Yunus’la huzur bulunulacak.

Yaşadığı çağda içinden çıktığı toplumun yaralarını saran irfan öncüsünün yüzyılları aşan etkisine iyileştirici yanı günümüzü de güzelleştirecektir.

Haydi yıl boyunca Yunus söylesin dilimiz.

‘Aşk gelicek cümle eksiklikler biter’

YORUMLAR 1
  • Amin 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun
    Cevapla