Çalışma Bakanı'ndan istihdam mesajları
Sosyal Güvenlik Sistemi’nin can damarını istihdam temsil ediyor.
Çalışıp prim ödeyenle (aktif), emekli olanların (pasif) oranını yansıtan bir oran var ve sistemin hayat damarlarını bu oran temsil ediyor.
Geçen yıl %2,1’e kadar yükselen bu oran, EYT düzenlemesi sonrası %1,56’ya kadar geriledi.
Yani bir emekliye, 1,56 çalışan düşüyor.
Şu an için alarm verici bir durum söz konusu olmasa da, SGK sisteminin sağlıklı ve sağlam bir şekilde işlemesi, istihdamın güçlü olması, güçlü seyretmesi ile doğrudan ilişkili.
Nitekim, dün sabah Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nda Sinan Burhan’ın ev sahipliğinde bir araya geldiğimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın üzerinde en fazla titizlendiği konulardan biri, istihdam meselesiydi.
İSTİHDAMDA YENİ REKOR: 32,5 MİLYON
Bakan Işıkhan’ın verdiği rakamlara göre Mart 2024 itibarıyla istihdam edilen kişi sayısı 32,5 milyona ulaşmış durumda.
Bu şekilde 2023 yılında 31,6 milyon kişi ile kırılan istihdam rekoru bir kere daha tazelenmiş durumda.
İşsizlik oranı da son 10 yılın en düşük seviyesinde. Yine Mart 2024 itibarıyla işsizlik oranı %8,6’ya kadar gerilemiş durumda.
Dünkü buluşmamızda ekonominin “İstihdam politikamızı, tüm parametreler üzerinden yakından takip ediyor ve büyük bir hassasiyetle değerlendiriyoruz” diyen Işıkhan, devamında şunları dile getirdi:
“Özellikle son 1 yılda gözlemlediğimiz istikrar ve etkileyici ivme, bu konuda önemli bir başarı göstergesidir. Ülkemiz, son dönemde istihdam rakamlarında tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış durumdadır. Bu, ekonomimizin sağlamlığı ve büyüme potansiyelinin bir yansımasıdır.”
IŞIKHAN “İŞ ARAYANLAR İŞKUR’A GELSİN” DEMİŞTİ. RAKAMLAR İŞKUR’UN ÇOK ÖNEMLİ BİR MİSYON YÜRÜTTÜĞÜNÜ GÖSTERİYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, istihdamı güçlendirme adına İŞKUR üzerinden yürüttükleri çalışmaları da anlattı dünkü buluşmamızda.
“Deprem bölgesine daha ayrıcalıklı bir düzenlemeyi hayata geçirdik” dedikten sonra rakam verdi:
“11 deprem ilinde depremden bu yana 150 bin vatandaşımızın işe yerleştirilmesine aracılık ettik.”
Geçtiğimiz günlerde TRT Haber yayınına katılan Bakan Işıkhan’ın “İş arayan İŞKUR’a gelsin” sözü büyük olay olmuştu.
Bu sözün bağlamı da, yine Bakan Işıkhan’ın aynı programda yaptığı şu açıklamalarla ilişkili:
"Kamu istihdam kurumumuz İŞKUR'un anlık verilerine göre, işverenler tarafından 2 bin 374 farklı meslekte 181 bin 264 kişiyi istihdam etmek üzerine işçi talebi oluşturuldu.”
Bu ne demek oluyor?
Çalışacak personel arayan işveren, son dönemde İŞKUR’un kapısını çok daha fazla çalıyor demek.
Bu da, iş arayan, çalışmak isteyenler için yeni fırsatlar anlamına geliyor.
Nitekim Çalışma Bakanı’nın sözlerinden İŞKUR’un aracılık yöntemiyle istihdama son dönemde ciddi katkı sunduğu anlaşılabiliyor.
Türkiye geneline dönük rakamları, Bakan Işıkhan’ın açıklamaları üzerinden aktaralım:
“2023 yılında İŞKUR olarak 1 milyon 237 bin 26 kişinin işe yerleştirilmesine aracılık ettik. Bu yıl da bu sayı an itibarıyla 540 binin üzerine çıkmış durumda. 2024 yılının sonuna kadar da 1,5 milyon kişinin istihdamına aracılık etmeyi hedefliyoruz.”
EYT YÜKÜNÜ TAŞIMANIN YOLU DA İSTİHDAMIN KORUNMASINDAN GEÇİYOR
Altını tekrar çizelim.
Sosyal güvenlik sisteminin güçlü ve sağlıklı olabilmesi, güçlü ve kalıcı istihdamla mümkün olabilir.
Zira, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde EYT’den yeni emekli olacaklarla birlikte, sistem üzerindeki yük biraz daha artacak.
Bakan Işıkhan’ın verdiği rakamlara göre şu ana kadar EYT kapsamında yaklaşık 2 milyona yakın kişi emekli oldu. Yaklaşık 2,5 milyon kişi ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde emekli olacak. EYT’den emekli olup da çalışmaya devam edenlerin sayısı ise 1 milyon civarında imiş. Bu rakam, hem emekli maaşı alıp, hem prim ödemeye devam edenleri temsil ediyor.
Mehmet Acet / Haber7
-
İsmail 6 ay önce Şikayet EtResmi rakamların 3 katı her ülkeden sığınmacı ülkemizi ve iş yerlerini istila etmiş durumda. Tekstil başta olmak üzere inşaat. Fırın. Araç tamiri. Başta olmak üzere emek yoğun sektörlerde milyonlarca sığınmacı çalışıyor. Sığınmacıları ucuz çalıştırdıkları için yerli işçilere de aynı ücret ile çalıştırmak istiyorlar,. Yerli işçiden bu yüzden başka işlere yöneldi ve sigortadan çıktıBeğen
-
bbbbbbbbb 6 ay önce Şikayet Etemekli yaşı 55 in altında olmamalı.9000 prim mutlaka olmalı.Beğen
-
Bağkur tescil 6 ay önce Şikayet EtBağkur tescil mağdurları ve kademeli emeklilik mağdurları ve de staj ve çıraklık mağdurlarını da unutmayın lütfenBeğen Toplam 2 beğeni
-
Kompataro 6 ay önce Şikayet EtMasal..10 binBeğen Toplam 2 beğeni
-
Servet 6 ay önce Şikayet EtSayın başka typdevamlı olsunBeğen Toplam 1 beğeni