Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

Malatya'da Ortadoğu rüzgârı

GİRİŞ 04.11.2013 GÜNCELLEME 04.11.2013 YAZARLAR

Geçtiğimiz gün İstanbul'da Four Seasons Hotel Bosphorus'da Malatya Valisi Vasip Şahin'in düzenlediği basın toplantısında idik.

Basın toplantısına kalabalık bir davetli grubunun yanı sıra basının ilgisi de büyüktü. Kanal7, Haber7.com ve Radyo 7 gibi kurumumuzun da medya sponsoru olduğu toplantıda festival komitesindeki yazarlar, yönetmenler, sanatçılar ve senaristler de hazır bulundu.

Vali Vasip Şahin, 4. Uluslararası Malatya Film Festivalinin her yıl daha da gelişip çerçevesini genişleterek kendini aştığını ifade ettikten sonra, bu yıl özellikle Malatya'daki yaklaşık sekiz bin Suriyeli mülteci için de Malatya mülteci kampında festival dâhilinde Arapça filmlerin gösterileceğini söyledi.

Vali Şahin'in konuşmasından sonra Festival Danışma Kurulu üyeleri festival hakkında teknik bilgiler verdiler. Bu festivalin “Ortadoğu Vurgusu” gerçekten de önemli ve dikkate değer bir konuydu zira sinema zannediyorum ki dünyanın en etkili dilini konuşan ve en çok etki bırakan bir sanat dalı.

Doğu ve batının buluştuğu bir festival olma yolunda önemli adımlar atan Malatya Uluslararası Film Festivalinde bu yıl Filistinli Yönetmen Rashid Masharawi'nin filmleri gündeme oturdu… 1962 yılında Gazze Şeridindeki Şati Mülteci Kampında dünyaya gelen Masharawi, halen Filistin'de yaşıyor. Roma, Barselona, Kudüs, Mısır, Tunus gibi ülkelerde pek çok film festivalinde ödüller almış bir Yönetmen ve  “Leyla'nın Doğum Günü adlı 2008 yapımı eseri Malatya'da sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Rashid Masharawi film sonrasında da Malatyalı sinemaseverlerle söyleşi yapacak.

Böylesi Uluslararası bir film festivalinde Filistinli bir sanatçının öne çıkarılması, gündeme getirilmesi, Ortadoğu gerçeğine vurgu yapılmasının gerçekten de hem olumlu hem de alışık olmadığımız bir husus olduğunu belirtelim.

Bir taraftan Filistin gündeme getirilirken bir taraftan da bir Hırvat yönetmenin ve filminin de festival gündeminde olduğunu görüyoruz. Hırvat sinema ve tiyatro oyuncusu, yönetmen, müzisyen Rade Serbedzija da onur ödülüne değer görülen isimler arasında bulunuyor ve “Benim Adım Li” adlı eseri perdeyle buluştuktan sonra seyirciyle söyleşiler yapacak.

Doğu ve Batının buluştuğu Uluslararası Malatya Film Festivali 15-21 Kasım arasında Malatya'da rüzgâr gibi eseceğe benziyor. Herkese ve her yaştan insana hitap eden, her beğeni için bölümlerin olduğu geniş kapsamlı bir organize izlenimi veriyor.

Malatyalı sinema sanatçısı Kemal Sunal anısına da bir bölüm açılmış ve “Kemal Sunal Filmleri “ adıyla birbirinden güzel filmler hemşehrilerinin hatıralarına yeni baştan sunulacak. Ayrıca Kemal Sunal kıyafet ve aksesuar sergisi Sunal Ailesinin katılımıyla Malatya Park AVM'de açılacak ve festival haftası boyunca sinemaseverlerin ziyaretlerine açık olacak.

Azerbaycan Sinemasından seçkilerde 5 film gösterilecek. Yine İtalyan sinemasından 5 filmin yer aldığı Festivalde yüzü aşkın film seyircilerin beğenisine sunulacak.

Aralarında Kanal7 Drama Koordinatörü Yönetmen Nazif Tunç'un da bulunduğu Festival Danışma kurulunda İhsan Kabil, Alin Taşlıyan, Burçak Evren, Gökhan Yorgancıgil gibi önemli isimler yer alıyor.

Malatya birçok alanda olduğu gibi Film Festivalinde de birçok ilki bünyesinde barındıran ve yüz akı birçok çalışmayla kendisine yakışanı ortaya koyan bir ilimiz. Tabii böylesi güzel bir çalışmayı başarıyla sürdüren Vali Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır gibi isimleri ve maddi ve manevi yardımlarını esirgemeyen Malatyalı işadamlarını ve sanatçılarını unutmamak lazım.

Malatya Uluslarası Film Festivalinin ve Malatya Kitap Fuarının fikir babası olan Malatya eski valisi M. Ulvi Saran'ı da anmadan geçmek olmaz diye düşünüyorum. Vizyon ve misyonu parlak olan şahıslar her gittikleri yerlerde böyle geride bırakacakları çalışmalarla hem o şehri abad edip renklendirirler hem de kendilerini unutulmaz kılarlar.

Hâsılı Kelam İstanbul Four Seasons Hotel Bosphorus'da bir Malatya rüzgârı esti. Ama bu rüzgârın Malatya'da yağmura dönüşeceğini öğrendik.  Sinemaseverleri eğer vakitleri varsa, bu yağmurun bereketinden ve feyzinden istifade etmek istiyorlarsa Malatya çağırıyoruz!

Dünya çapında sanatçıların, yönetmenlerin, senaristlerin ve filmlerin birbiriyle yarıştığı bu festival kaçmaz diyoruz. Bir hafta sinema ile yaşamak! Fasılasız film seyretmek zevki bu olsa gerektir… Haydi bakalım hep birlikte Malatya'dayız…

Muhabbetle…

Meryem Aybike Sinan-Haber7

meryemaybike@gmail.com

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL