Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

MEB hareketlendi!

GİRİŞ 08.09.2014 GÜNCELLEME 08.09.2014 YAZARLAR

Mesela okul yöneticilerinin puanlamaya tabi tutulması ve performansı kötü yöneticilerin ayıklanması ve daha donanımlı kimselerin iş başına getirilmesi çok geciktirilmiş bir karar olsa da oldukça yerinde bir uygulama idi.

Bu meseleyi siyasete bağlayan ve “Müdür kıyımı” yapıldığını ileri süren çevrelerin bağırıp çağırmalarına bakmayınız siz. Yıllarca kadrolaşıp okulları kendi arka bahçelerine çeviren, iş başında oldukları okullara herhangi bir katkıda bulanmadıkları gibi bulundukları kurumları hantallaştıran, tek amaçları koltuk sevdası olan kimselerin söz söylemeye hakkı yoktur!

Bu bağlamda belirtmekte fayda görüyorum. Yıllarca müdür koltuğunda oturan ve akademik alanları hakkında bilgi birikimlerini unutan bu kimselerin bu saatten sonra öğretmen yapılıp sınıflara gönderilmesi doğru değildir! Çünkü bu kez bu başarısızlık sınıflarda kendini gösterecektir.

MEB’de yer değiştirmeler hususu!

Uzun yıllardan beri ilk kez üç ay zarfında tam beş kez öğretmenlere yer değiştirme imkânı veren MEB Bakanı Nabi Avcı başta olmak üzere MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ve ekibini gerçekten yürekten kutluyorum. İki kez il içi, iki kez il dışı ve bir kez özür grubu tayinlerini açarak hem okulların öğretmen ihtiyaçlarını, hem ortaya çıkan boşlukları kapatmaya hem de öğretmenlerin yer değiştirme isteklerini gözetmeye çalışarak oldukça yerinde kararlara imza attılar.

TEOG Sınavı gerçeği!

Bu sınav ülkemiz gerçekleri için oldukça yerinde bir sınav olmasına karşın ilk kez yapılıyor olması hasebiyle bir takım sıkıntılar yaşanmasını olağan kabul etmek durumundayız zira ilk kez yapılan bu sınavın çocuklarımız için bugüne kadar yapılmış en iyi ve en uygun sınav olduğunu kabul etmemiz lazım. Bir takım teknik hataların da düzeltilip tamir edileceğini düşünüyorum.

Bu hususta üzerini çizmemiz gereken husus hala mesleki eğitim veren okulların başarılı öğrenciler tarafından tercih edilme noktasında Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liselerinin hayli gerisinde kaldığını görmek çok üzücü ve kaygı verici. Yani ülkem insanı meslek edinmek istemiyor!

Lakin burada ortaya şu veciz sözü söylemek durumundayım:

“Sen ağa, ben ağa ya bu inekleri kim sağa!”

Meslek Liselerinin beklenen işlevselliği kazanması için ne yapılabilir hususunu önümüzde duran önemli meselelerimizden biri olarak görüyorum.

Öğretmen rotasyonu olmalı mı?

Maalesef neredeyse göreve başladığı seneden beri aynı okulda görev yapan ve emekliliği gelmiş öğretmenlere rotasyon şart olmuştur. Ancak medyada yazıldığı gibi on sene ise bu yine çok uzun bir zaman sürecidir. Maksimum süre bize göre beş yıl olmalıdır. Aksi takdirde beklenen faydanın temini mümkün olamaz.

Eğitim ve öğretimde gerçekten de fayda bekliyorsak, öğretmenlik mesleğini masaya yatırıp batılı kriterlere göre maddi ve manevi anlamda yeniden yapılandırmamız elzemdir.  Sırtını devlete dayayıp, sınıfta sadece vakit geçiren, sorumluluk bilincinden uzak, vicdani sorumluluk nedir bilmeyen meslek erbabı varsa şayet -ki her meslekte olduğu gibi bu meslekte de vardır -bunların da artık ayıklanması şarttır!

Müdür öğretmenini seçmelidir!

Okul yöneticilerinin seçilmesi gerçekten de sancılı oldu. Okullarındaki bütün başarısızlık ve olumsuzluklar okul müdürlerine fatura edildi. Burada madem bir sorumlu arayacağız, bütün olumsuzlukları ona fatura edeceğiz o halde o yöneticiye gereken yetkiyi de vermeliyiz diye düşünüyorum.

Okul müdürüne kafa tutan, okulda gruplaşıp okul müdürünün karşısında yer alan, tamamen siyasallaşmış kimselere, çalışmayan, vakit dolduran öğretmenlere karşı MEB okul müdürünün elini güçlendirmelidir diye düşünüyorum.

Bundan böyle okulların verimli çalışması, istenen başarı için MEB kendisiyle çalışacağı ve hesap soracağı müdürünü nasıl seçiyorsa müdürüne de çalışacağı öğretmeni kendisinin seçmesinin yolunu ivedilikle açmalıdır. Bu durum beraberinde öğretmenin de kendisine çeki düzen vermesini gerektirecektir. Aksi takdirde okullarda yönetici değişiminin var olan onca derdimize deva olmayacağı aşikârdır!

 Vesselam…

Meryem Aybike Sinan-Haber7

meryemaybike@gmail.com

Twitter: @aybikesinan

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL