Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

Malatya Valisi kime “dur”dedi?

GİRİŞ 06.11.2014 GÜNCELLEME 07.11.2014 YAZARLAR

Her sene olduğu gibi bu yıl da Haber7.com, Kanal7 ve Radyo 7 basın ana basın sponsorları arasındaydı.

Ulusal medyayı bilgilendirmek, yüz yüze konuşmak için konaklama sponsoru Ortaköy Four Seasons otelde yapılan toplantıya ilgi büyüktü. Malatya film festivali tam beşinci senesine giriyordu. Bu sürekliliği sağlayan bu ortak akılı, bu kültürü sahiplenen bu anlamlı ve güzel duruşu gerçekten tebrik etmek lazım diye düşünüyorum.

Bu ülkede sinema gibi bir sanatı uzun yıllar köksüz ve temelsiz bir savruklukla icra edenler hariç gerçekten de bu milletin sesi olmuş sinemacıları da unutmamak lazım. Bu festivalde öne çıkan isimlerin böyle isimlerden seçilmesi bizleri mutlu etti. Bu nedenle festival komitesini kutlarız.

Festivalin onursal başkanı olan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, yaptığı konuşmada basın mensuplarından yayınlarında Malatya ile ilgili daha çok habere ve yazıya yer verilmesini istedi.  

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu da konuşmasında; Malatya idealleri, rüyaları ve hayalleri olan bir şehirdir. Rüyalarımızdan biri olan sanatı da her imkân dâhilinde, sinemayı kendi tarih ve kültürümüze dayanarak desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Yönetmen İhsan Kabil de bütün dünya sinemasından seçmeler yaparak çok renkli bir festival gösterisi olacağını, özellikle aynı dili konuştuğumuz Türkmen Sinemasından örneklerin yer alacağını anlattı.

Festival Koordinatörü Hüseyin Namık Yıldırım de festival ile ilgili teknik bilgiler verdi.

Malatya Valisi Süleyman Kamçı basın mensuplarına söz verdiğinde kendini toplumcu edebiyatçı diye tanıtan kimliği meçhul bir şahıs, eskilerin “uyduruk Türkçe” diye tabir ettikleri kahir ekserinin anlamadığı bir üslupla sosyalizmden, haklarından vs. bahsedip bizi de görün kabilinden sert ve suçlayıcı bir konuşma yapmaya kalkışınca büyük tepki aldı.

Malatya Valisi kimliği belirsiz bu şahsın sözlerini keserek “Bu konuştuklarınızın bu toplantı ile bir ilgisi yok, lütfen” diyerek şahsın konuşmasını durdurdu.

Gerçekten de çok ilginç bir diyalogdu.

Salonda bir takım kişilerin davetsiz orada olduklarını anladım. Amaçları belliydi. Nitekim festival jürisinin isimlerini hususan açıklayın diyenler, imalı mırıltılar, fiskoslar arasında anladık ki sokaktaki vandalların entel takılanları kalkıp bu salona da gelmişlerdi.

Yönetmen İsmail Güneş, Sinema Yazarı Bünyamin Yılmaz, Gazeteci Yazar Yıldız Ramazanoğlu gibi muhafazakâr bilinen pek çok isim bu yol festival jürisine girmişlerdi ve bu da birilerini çok çok rahatsız etmişti.

Öyle sanat sadece onların bir uğraşısı idi!

Muhafazakâr isimlerin ne işi olurdu böyle mecralarda? Hele de başı kapalı bir yazarın film festivalinde jüri olması görülmüş iş miydi? Bir şeyler sanatta da oluyordu ve buna “dur” demeleri, seslerini yükseltmeleri gerekirdi…

Hakikaten çok şaşırdığımı ifade etmeliyim.

Bu insanlar ne zaman adam olacak merak ediyorum!

Malatya Valisi Süleyman Kamçı Beyefendiyi de tam bir devlet adamı olarak vakur duruşundan, böyle kimselerin varlığını anında tespit eden dirayetinden, çevresine verdiği olumlu enerjiden dolayı kutluyorum.

Malatya ve Malatya insanı bütün sıcaklığıyla, misafirperverliğiyle bütün sinemaseverleri 21-27 Kasım tarihleri arasında beyaz perdeyle karşılama heyecanı içinde. Vakti ve fırsatı olan okuyucularımıza gidin diyorum, Malatya Film Festivali kaçmaz bu sene. Zira hiç görmediğiniz coğrafyaların filmleri, sanatçıları, yönetmenleri sizleri orada bekliyor olacak.

Sinema hayata yapılan geniş kapsamlı bir yolculuktur.

Tabii seyahat etmeyi sevenlere…

Meryem Aybike Sinan- Haber7

Meryemaybike@gmail.com

Twitter: @aybikesinan

 

YORUMLAR 1
  • Betül 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamlar kendileri dışında kimseleri beğenmez.
    Cevapla