Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

Rusya şımardı, NATO ne yapıyor?

GİRİŞ 07.12.2015 GÜNCELLEME 08.12.2015 YAZARLAR

- Ukrayna krizi ve ardından bir oldu bittiyle Kırım’ın ilhakı göz göre göre gerçekleşti ve küçük kınamalar hariç hiçbir şey yapılmadı.

Rusya, Suriye’de birden bire neden atağa geçti? Batının Suriye politikasının ne kadar ucuz ve riyakârca olduğunu geçen süre zarfında bütün dünya gördü ve bundan en çok da Rusya karlı çıktı.

Ve Rusya ilk hamlesini sihirbazca yaptı…

Rusya artık fiilen Akdeniz’e inmiştir diyebiliriz yani tarihi fırsatı kaçırmadı!

Tarihin tekerrürden ibaret olduğunu söylemek durumundayız. Rusya yeni baştan yayılmacı politikasına geri dönmüş ve eline geçen her türlü kozu sonuna kadar kullanacak gözü kara politikalar geliştirmeye başlamıştır.

Rus uçağının düşürülmesi haklı bir savunmadır lakin Nato üyesi birçok ülkenin Paris’te düzenlenen 21. İklim Zirvesinde Rus lider V.Putin ile görüşmelerinde net tavır geliştirmemeleri hiç de hayra alamet değildir. Düpedüz riyakâr bir tavır geliştirmişlerdir!

 

Dün Rus donanmasının Karadeniz Filosu'na ait gemilerinden 'Ropucha-1' sınıfı çıkarma gemisi 158 borda numaralı 'Caesar Kunikov' İstanbul Boğazı'ndan geçti. Rus Donanması'na ait 158 numaralı savaş gemisi İstanbul Boğazı'ndan geçtiği sırada üzerinde füzeli askerlerin olması dikkat çekti.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus savaş gemisi 'Caesar Kunikov'un İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında gemideki bir askerin karadan havaya atılan bir füzeyi boğaz geçisi boyunca omzunda atış pozisyonunda taşımasını 'Provokasyon' olarak nitelendirdi!

Rusya ciddi ciddi Türkiye’yi tahkir ve tahrik etmekte, adeta meydan okumaktadır!

Ancak bu şımarıklığın ucunun nerelere varabileceğinin, sonuçlarının ne olacağının, akıl ruh sağlığını iyice kaybetmiş Putin gibi şımarık bir liderin bilmesi lazımdır ve bilmediğini de düşünmüyoruz!

Rusya ve Türkiye arasındaki bu stratejik sorun yumağının gittikçe çetrefil bir hal aldığını görüyoruz. Diğer yandan az doğuda ezeli hasmımız İran’ın da tarihi zaaflarının uyandığını ve Rusya ile olan bu krizi kendi lehlerine dönüştürmenin bir acaip kahpeliğini yapmaya soyunduğunu görmek şaşırtmıyor. Her şey aslına dönüyor!

Rusya’nın Suriye’nin Homs şehri yakınlarındaki El Şayrat hava üssünü yeniden onarıp kullanıma açtığı ve burada 10 uçak, 15 helikopter ve 50-60 Rus Askeri bulunduğu yönünde Times Gazetesinde çıkan haberler doğru ise şayet bu hususu da dikkatli okumak lazımdır!

Bu söz konusu haberde El Şayrat hava üssünün Rus Saldırı helikopterleri tarafından kullanıldığı, hava üssünde daha geniş kapsamlı çalışmalara başlandığı, hazırlıklar tamamlandığında buradaki uçakların ikiye katlanacağı, bin civarında özel yetiştirilmiş Rus askerinin de bölgeye sevk edileceği belirtiliyor…

Rusya bütün bu çalışmaları yürütürken peki Nato ne yapıyor?

Gördüğümüz kadarıyla ara ara beylik laflar yapıp kınıyor ve kıvırıyor… Rusya’ya caydırıcı olabilecek söz ve söylemleri henüz duymadık işitmedik! Nato söz konusu Türkiye’nin güvenlik hususu olduğunda böyle ağız ucuyla yaptığı kınamalara eminiz ki kendisi bile inanıp ciddiye almıyordur!

Peki, Türkiye ne yapmalı?

Biz enerji sorunumuzu, güvenlik ve teknoloji sistemimizi en üst düzeyde geliştirip halletmedikçe milli stratejilerimizi kendimizin belirlemesi mümkün değildir maalesef!

Askeri kaynaklardan öğrendiğimize göre savunma sistemiyle ilgili birçok projeye çok ciddi yatırımlar yapılmış, bazıları bitirilmemiş bazıları da çeşitli nedenlerden dolayı henüz hayata geçirilmemiş! Bu hususun ivedilikle gözden geçirilmesi gerekir…

Türk Cumhuriyetleriyle daha çok yakınlaşmamızın, enerji ve ekonomik meselelerde işbirliğinin artırılmasının ne denli önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

Uzun yıllardır “Dış Türkler Bakanlığı” adında bir bakanlığın kurulup süreklilik arz eden birçok hususta çalışmalar yapılması elzemdi lakin bir türlü gerçekleşmedi! Sosyo kültürel, ekonomik, enerji ve teknoloji gibi pek çok sahada hala kapağı açılmamış ajandalamız var ne yazık ki!

Her anlamda kuşatılmış bir Türkiye’den sulh ile geleceğe yürümek hususunda akl-ı selim ve realiteyle meselelere bakılması bu aralar elzemdir!

Nitekim Türkiye düşerse bütün Türk ve İslam âlemi düşer!

 

Meryem Aybike Sinan- haber7

meryemaybike@gmail.com

Twitter:@aybikesinan

YORUMLAR 1
  • Reyyan Akarca 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu güzel analizinizden ötürü sizleri kutlarım Aybike Hanım. Bütün söyledikleriniz maalesef doğru! Maaalesef durum hiç de iç acıçı değil! Tekrar teşekkürler...
    Cevapla