Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

Helal olsun Kırımlı Jamala!

GİRİŞ 16.05.2016 GÜNCELLEME 17.05.2016 YAZARLAR

“Vatanıma doyamadım” Türkçe şarkısıyla Ukrayna‘yı Eurovizyon şarkı yarışmasında temsil eden Kırımlı şarkıcı Jamala (Cemile) enteresan bir şekilde birinci oldu.

Aslında bu bir çok anlamda sürpriz oldu. Rusya’ya bütün dünyanın huzurunda 1944 Kırım sürgünü ve katliamı yeni baştan hatırlatıldı. Öyle ki Rus lideri Putin‘inin Kırım işgali ve  ilhakı bir   kez daha dünya gündemine oturtuldu.

Peki 1944 Kırım sürgününde ne olmuştu?

İşte tam bu noktada geriye dönüp baktığımızda Kırım Tatarlarının acı ve hüzünlü dramlarını hatırlıyoruz. Hitler'in Yahudilere uyguladığı “Holokost” (soykırım) neyse, çağdaşı olan Sovyet Lideri Stalin'in Kırım Türklerine yaptığı zulüm de aynıdır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde topluluklara karşı işlenen suçlar Jenosit (soykırım) olarak tarif edilir.
Kırım Türkleri, 1944 yılında Stalin tarafından soykırıma tabi tutulmuştur.

2. Dünya savaşında gâh Almanların gâh Rusların hâkimiyetine geçen Kırım savaş sonrasında adeta boşaltılmıştır. Yaklaşık 250 bin Müslüman Kırım Türk'ü yerinden yurdundan kopartılarak Rusya'nın farklı bölgelerine sürgüne gönderilmiş ve bu sürgün binlerce Kırım Tatarının sonu olmuştur. Binlerce Kırımlı da Komünist subaylarca kurşuna dizilmiştir.

Köylerinden, kasabalarından ve şehirlerinden zoraki çıkarılan mazlum Kırım Türkünün geride bıraktığı mal varlıkları, evleri Ukraynalı ve Rus göçmenlere verilmiş ve Kırım sun’i bir biçimde Slavlaştırılmıştır. Tarihi ve kültürel varlıklar tahrip edilmiş, yer ve mekân isimleri değiştirilmiştir. Başkent “Akmescit” ismi bile Ruslar tarafından “Simferopol” olarak değiştirilmiştir.

Akmescit ve Simferopol!

Ve sürgün bölgelerinde kimliklerini kaybetmeyen ve yüksek öğrenim gören yeni nesil Kırım Gençleri aydın bir zümre oluşturmuş ve “Kırım Türk Millî Hareketi” adı etrafında bağımsızlık için mücadele etmeye başlamışlardır. Kırım Türklerinin Efsanevi Lideri Mustafa Cemiloğlu uzun yıllar esir kamplarında yaşamış, açlık grevleriyle dünyaya Kırım Türklerinin dramını haykırmış ve Kırım Türklerinin vatanlarına dönüş mücadelesinde bayraktar olmuştur.

Işte bu noktada Kırım bizim tarihimizin süregelen bir sayfasıdır.

Kırım, acı dramını gözyaşlarıyla Karadeniz'e akıtıp anavatana selam yollayan bir Osmanlı bakiyesidir. Kırım kuzey yanımızdır. Kırım Gagavuz’umuzdur, Nogay'ımızdır, Tatar'ımızdır, Karaçay'ımızdır! Ve Cengiz Dağcı'mızdır! “İşte, fikirde ve dilde birlik” diyen İsmail Gaspıralı'mızdır.

Bugün Türkiye olarak geldiğimiz nokta tam olarak Ismail Gaspıralı’nın tarif ettiği noktadır. Işte, fikirde, dilde işbirliği kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımızda duruyor.

Kırımlı Cemile’nin “vatanına  doyacağı“ günler uzak olmasa gerektir. Kırım, Kırım Türklerinindir. Bu hakikati er  geç Rusya da Putin de öğrenecek!
Tebrikler Kırımlı jamila!

Meryem Aybike Sinan/Haber7.com
meryemaybike@gmail.com
Twetter:@aybikesinan

YORUMLAR 1
  • Yiğit 8 yıl önce Şikayet Et
    Kırımlının da, Filistinlinin de, Doğu Türkistanlının da , hatta bütün Ümmeti Muhammed (SAV)'in gözü, gönlü ve umudu, bu Aziz Vatan'da ve Aziz Millettedir. Bu umudu çoğaltalım ve büyütelim,"bir olalım, iri olalım, diri olalım" İnşAllah!
    Cevapla