Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
ALINTI YAZAR

“Rusya Yaşayacak mı?”

GİRİŞ 30.09.2022 GÜNCELLEME 30.09.2022 YAZARLAR

Elimde ilginç bir kitap var.
Yazarı, Azerbaycan Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Güllü Yoloğlu. Geçtiğimiz gün Bursa’da karşılaştığımız Güllü Hoca ile uzun uzun sohbet etme imkânım da oldu. Hem Rus tarihini hem de Türk tarihini çok iyi bilen Güllü Hoca’nın bana takdim ettiği “Rusya Yaşayacak mı?” kitabını okudukça hayretler içinde kaldım.
“Rusya Yaşayacak mı?”, ünlü Rus aydınlarından Georgi Fedotov’a ait 1929 yılında yayınlanan bir makale aslında ve bu makalede Ukrayna-Rus Savaşının kaçınılmaz olduğu dile getiriliyor ve Rusya’nın Ukrayna’yı kaybetmesinin mutlak olduğu anlatılıyor!
Prof. Dr. Güllü Yoloğlu, ilgili makalenin başlığını ünlü Rus aydınlarının Rusya temalı, öngörü içeren yazılarını incelediği kitabına, isim olarak vermiş. Rusya’nın devasa sorunlarından söz eden yazarların farklı görüşlerinin yanı sıra Georgi Fedotov’un “Rusya Yaşayacak mı?” makalesine ayrı bir önem atfetmiş.
Peki Georgi Fedotov bu makalede ne diyor?
Sovyet Rusya’sını işaret eden Georgi Fedotov: “Bolşevik ihtilalinden sonra Rusya’nın güçsüz bedeninde Rus entelektüellerini kovarak yerine yarım aydın kadroları ikame ettiler. Güya sosyalizm adı altında Komünist Parti sıralarında, Rusya’nın tarihî varlığını didip parçalamaya gayret gösteren milliyetçi kadrolar yetişti. Hemen söyleyelim ki Kazan Tatarlarının gidecek yerleri yoktur. Onlar Kazan’ı ancak Avusturya payitahtı gibi hayal edebilirler!
Ancak Ukrayna, Gürcistan özgürlüğe; Azerbaycan ve Kazakistan da Asya’nın İslam merkezlerine can atarlar!”
Yazar bu sözleri 1929 yılında söylüyor. Bahsettiği ülkeler ise bağımsızlığını 90’lı yıllarda alabiliyorlar. Gerçekten hayli şaşırtıcı tespitler. Komünizmin aslında farkında olmadan milliyetçi cereyanları beslediğine dikkat çeken Georgi Fedotov, komünizmin Rusya içindeki halkların millî şuurunu uyandırdığını ifade ediyor.
Yazarın Rus millî kimliği hakkında sarf ettiği şu sözleri ise çok ilginç:
“En acıklısı da Aksakov’ları, Kireyevskileri, Dostoyevskileri ruhlandıran Rus millî ideası, son yıllarda görülmemiş derecede kobudlaştı! (Kaba-saba)”
Fakat bence en çarpıcı sözleri bugünü yansıtan cümleleri. Yazar Georgi Fedotov:
“Rus halkı bu inkılaptan sonra hem millî şuurunu hem de geçmişe olan saygısını yitirecek. Öyle ki Ne Belarus ne Ukrayna ne Kafkasya! Kim istiyorsa alsın onu, Rus halkı hiç hayıflanmayacak! Bu millî şuurun havaya savrulmasının neticesi sonucu olacak!”
Öngörüye bakınız!
Bugün, Rusya’da millî seferberlik ilanından sonra ortaya çıkan gelişmeler Yazar Georgi Fedotov’un tam 100 yıl önceki öngörülerini destekler mahiyette cereyan ediyor.
Dün Antalya Valisi Ersin Yazıcı, her gün Rusya’dan Antalya’ya 20 bin kişinin geldiğini anlattı. Sadece Antalya mı? Orta Asya ülkelerine, Türkiye’ye uçaklardan Rus insanı yağıyor! Ne vatan savunması ne millî seferberlik ne de ekonomik göstergeler umurlarında!..
Rus insanı ne Ukrayna için hayıflanıyor ne dünyanın Rusya’yı aforoz etmesine ne de Putin’in bütün karizmasını yerle bir etmesine! Öylesine kendisi için yaşayan bir Rus halkı var artık. Rusya yansa umuru değil adamların.
Bu aslında bütün ülkelere ders olmalı. En çok da bize! Millî şuuru gitgide azalan bir gençlik geliyor. Güya “Dünya İnsanı” olmak için sırtına çantasını alarak çekip gidebilen bu gençlik hiç de hayra alamet değil!
Çok milletli bir ülke olmanın bariz dezavantajını sonuna kadar yaşayan Rusya gerçekten zor günler geçiriyor. Ancak bu kadar sığınmacının, misafirin, kaçağın (Ne derseniz deyiniz) ülkemize akın etmesi de bizim için hayra alamet değil...
Hasılı bu şartların devamında gelecekte Rusya yaşayacak mı?
Son söz tarihindir!

TÜRKİYE GAZETESİ

 

YORUMLAR 2
  • Atam Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    17 milyon kilometrekareyi kontrol eden bir devletin parçalanması lazım, keza dünyayı kontrol eden İngiliz krallığında parçalanması lazım, özerk Uygur bölgesinde zulüm eden Çinlilerin de tarımar olması lazım, dünyanın çeşitli yerlerinde insanlar birbirine kırdıran zihniyetin de tarımar olması lazım
    Cevapla
  • enver 1 yıl önce Şikayet Et
    ülkemizde bu göçlere mi hizmet edeceğiz, bunlar için mi yaşayacağız
    Cevapla