Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

Trabzonlu Valinin Malatya Sevdası

GİRİŞ 02.05.2011 GÜNCELLEME 02.05.2011 YAZARLAR

Malatya’ya Vali gelmiş!

Malatya’yı bir Malatya gibi hisseden, seven, benimseyen ve aşkla çalışan bir validen söz ediyorum. Malatya’nın gönül kumaşı ipekten Valisi Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran’dan söz ediyorum.

Malatya’ya vali olarak atandığı günden beri gündemde Malatya var, Malatya icraatlarıyla başarıdan başarıya koşuyor. Canlanan, gelişen, kendini ifade etmeye çalışan dinamik bir Malatya görüyoruz artık.

Malatya Valisinin birbirinden yeni ve orijinal projelerinden Malatya halkı da memnun ve Malatya valisini çok seviyor. Rahmetli babacığımın vefatı sebebiyle görüşme imkanı bulduğumuz  Sayın Vali yaptıkları çalışmalardan söz ettiler. Sıkı bir Haber7.com  müdavimi de olduğunu bildiğimiz Malatya Valisinin gerçekten de çok ilginç ve başarılı çalışmaları var.

“Beydağlarını ağaçlandırma projesi”

Mesela Beydağlarını ağaçlandırma projesi gerçekten hem zor hem de umut verici bir çalışma. Uzun yılların ihmaliyle erozyona maruz kalan bölge dağlarında ne yazık ki toprak aşınmış ve sadece kayalıklar geriye kalmış olup ağaçlandırma yapılması mümkün gözükmemekteydi. Lakin Karadenizli Vali bu sorunu çok ilginç bir çalışma ile çözmüş. Kayalıklar kuyu şeklinde delinip açılıyor, açılan çukurların içine toprak doldurularak güneytoros sediri dikiliyor! Hali hazırda Beydağlarının yüzeyi binlerce çukurla dolu. Üç yıl içinde 15 milyon fidan dikimi hedefleniyor! Çevre ve orman Bakanlığı da bu dev projeye 2010 yılı için 8.2 milyon TL 2011 yılı için de 6. milyon TL ödenek ayırarak bizzat desteklediği bu çalışma ile Malatya dağları öyle zannediyorum ki gelecekte Karadeniz dağlarını aratmayacak.

Malatya “Altın Kayısı Film Festivali” başlıbaşına bir etkinlik olarak Malatya’ya çok yakıştı. Zira bu tarihi kent sadece kayısı ile anılmamalıydı. Bunun entelektüel bir yanı da olmalı idi. İlki geçtiğimiz Aralık ayında yapılan festival gerek yurt içi gerekse yurt dışında büyük ilgi gördü ve kültür ve sanatımız adına önemli bir çalışma olarak gündemdeki  yerini aldı.

Yine Sayın Vali Mehmet Ulvi Saran’ın bir meyve bahçesini andıran Malatya’da meyve çeşitliliğini artırmak için “meyvecilik” projesini de hayata geçirerek kayısı dışında özellikle “badem, böğürtlen, ceviz, üzüm, şeftali, erik, elma, incir, armut, dut, alıç ” gibi bol yetişen meyveleri de profesyonel anlamda üretip pazarlama hususunda ciddi çalışmaları olduğunu öğrendik ki bu çalışmanın  başarılı olmama ihtimali yok gibi. İl genelinde 446 bahçe oluşturup 2.880 dekar kapama meyve üretimine geçilmiş. Bunun bir yıl içinde üç katına çıkarılması hedeflenmiş.

Tarımın zayıfladığı ülkemizde bu tür çalışmaların yapılıyor olması ümit verici ve sevindirici bir gelişme.

Sayın Valinin okuma kültürünü yayma ve yerleştirme noktasında da ciddi çalışmalar içinde olduğunu görüyoruz. “Malatya okuyor” “En İyi Ben Okuyorum” kampanyaları ile bir milyonun üzerinde kitap okuyucusuyla buluşturulmuş.

“Malatya kültür envanteri” çıkarılarak şehrin kültürel genetiği tespit edilmeye çalışılıyor. Ayrıca Malatya kitaplığı ile yüz Malatya kitabı üzerinde çalışmalar başlatılmış. Malatya mutfağından, Malatya edebiyatına, Malatya basınına, Malatya tarihine, Malatya sosyal yaşantısına kadar bütün maddi ve manevi unsurlar bu kitaplarla kayıt altına alınıyor.

Bir de “Malatya tanıtım günleri” adında özellikle büyük şehirlerde düzenlediği etkinlikler var. Geçtiğimiz aylarda Ankara’da yapılan Malatya günleri Mayıs ayında İstanbul’da da düzenlenecek.

Sayın Vali, tarihi Malatya evlerini koruma ve yaşatma misyonunu da üstlenerek mahzun kalmış, tarihe tanıklık bu eski evleri Malatya’ya geri kazandırıyor.

Yine Malatya merkeze 5 km uzaklıktaki  Orduzu Pınarbaşı göleti çevresinde yaklaşık 38,39 hektar alana “ Turgut Özal Tabiat Parkı” kurma girişimleri başlamış. Bu proje onaylandığı takdirde Malatya’ya nefes alabileceği dev bir akciğer kazandırılacağı gibi merhum Turgut Özal’ın aziz hatıralarını yaşatmak adına da önemli bir hizmete imza atılmış olacak.

Sayın Malatya Valisi Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran bir Malatyalı gibi hatta bana göre bir adım da önde giden bir aşkla, heyecanla ve şevkle Malatya’ya çok önemli hizmetler veriyor. Birbirinden önemli ve güzel projeleri gördükçe “ Sayın Valim daha önceleri siz nerelerdeydiniz?” diye sormak geliyor içinizden.

Malatya Valisinin bu şehre çok yakıştığını söylemek lazım. Halk da valisini çok seviyor. Kapısı herkese açık, mütevazı, içten, halktan birisi. Malatya’yı benimsemiş, şehrin maddi ve manevi dokusuna hakim, ne yaptığını bilen, sosyal hayatı ve şehri doğru okuyan ve gerçekçi çözümlerle olaylara müdahale eden  bir Vali var artık bu şehirde.

Malatya valisini bulmuş.

Vali de şehrini bulmuş esasında.

Kütük Şehrine dönüştürülmüş Malatya!

Bu mecburi Malatya seyahatimde bir çok anlamda güzel ve yeni bir Malatya gördüm diyebilirim ancak Malatya Belediyesinin bana enteresan gelen bir çalışması da olmasaydı daha iyi intibalarla ayrılacaktım bu güzel şehirden.

Gözlerimi dünyaya açtığımdan beri bilirim ki Malatya’nın geniş caddelerini süsleyen dev Çınar ağaçlarıdır. Şehir kurulduğundan beri bu ağaçlar caddeleri bir şemsiye gibi kapatmış, gah gölgelik, gah yağmurluk vazifesi yapmıştır. Hele temmuz sıcağında ara ara esen rüzgarı alıp saçlarımıza şakaklarımıza değdirip ferahlatan bu ağaçlardı hiç şüphesiz.

İşte bu canım çınarları budamışlar!

Evet evet, şehirde tek bir çınar kalmamacasına hemen hepsini yani altmış yetmiş senelik çınarları tepesinden budamışlar. Şehir bir odun şehre dönüştürülmüş! Eskiden kalın kütükten telefon direkleri vardı, işte o kalın direklere benzeyen kütüklerin dizildiği caddeler kalmış geriye. Malatya Belediyesi, onca güzel ve başarılı çalışmasını insanı sarsan, üzen hatta hüzünlendiren böylesine bir  hata ile kapatmasaydı keşke! Çınarın budandığını ilk kez Malatya Belediyesinden öğrenmiş olduk!

Bu nadide ağaçların eski görünümünü alması için en az otuz kırk sene beklemeye ömrümüz yeter mi bilmiyorum! Belediye yetkilileri bunu düşündüler mi acaba?

Keşke bu budama işlemi (mutlaka yapılacak ise) peyderpey yapılsaydı da şehir böylesine kütük şehre dönüştürülmeseydi diye hayıflanıyor insan!

Bu çınar budama skandalını Sayın Valimize de sorduk. Kendisinin de bunu merak ettiğini belediye yetkililerinin daha gür ve canlı yeşermesi için  böyle bir budama yaptıklarını öğrendiğini  ifade ettiler.

Sayın Vali toprak kalmamış, çıplak Beydağlarını ağaçlandırmak için çaba harcarken, belediyenin şehrin göbeğindeki üç beş çınarı da böyle tuhaf bir şekilde budamaya kalkışması bana açıkçası çok garip geldi. Keşke budamadan evvel Sayın Valinin de görüşlerini almış olsalardı diye düşünmeden edemiyorum.

Malatya Valisi sayın Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran’ın Malatya’ya yönelik çalışmaları bu anlattıklarımızla sınırlı değil elbette. Daha pek çok alanda çok yeni ve ilginç çalışmaları var.

 Trabzonlu Vali, Malatya’da tarih yazıyor!

 Dışarıdaki bütün Malatyalılar adına kendilerini kutluyorum.

Darısı diğer kentlerimizin başına.

Muhabbetle!

Meryem Aybike Sinan - Haber7
 meryemaybike@gmail.com

YORUMLAR 1
  • mahmut erdoğan 13 yıl önce Şikayet Et
    teşekkürler. Valimizin bu başarılı ve yürekten çalışmalarından ötürü kutluyoruz.Ama tersi yönde iş yapan ; Sizin de söylediğiniz gibi şehir kütük şehre dönüştüren belediyenin tavrı çok kötü.Herşeyi boşverin kuşların cıvıltısıyla güzel bir ortam olan ağaçların daha sonra kesilmiş olması ve bu kuşların yaşayacak ortamını baltalamak insanlığa sığmaz.Ağaçlara(daha doğrusu kütüklere) tahtadan kuş yuvası yaptırmak komediden başka bişey değil.Yaptığı çalışmalardan dolayı Valimizi kutluyor, Belediyemizi de kınıyorum.
    Cevapla