Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

Mehmet Akif'i anlayan ilçe!

GİRİŞ 03.06.2011 GÜNCELLEME 03.06.2011 YAZARLAR

Kocaeli’nin Kartepe ilçesi Marmara bölgesinin hiç şüphesiz cazibe merkezi. Bu güzel ilçede aynı zamanda öylesine güzel çalışmalar yapılıyor ki şaşırmamak elde değil. Kartepe Kaymakamı Mustafa Ünaldı ilçenin ilk kaymakamı. Hani derler ya kurucu müdür, kurucu lider işte bu kaymakam da kurucu kaymakamı bu ilçenin.

Bölgede hem turizm, hem tarım, hem kültür sanat faaliyetleri hummalı bir şekilde devam ediyor. Fakat kaymakamlık bünyesinde öylesine bir proje hayata geçirildi ki daha önce hiçbir yerde böylesi önemli bir çalışma yapılmadı!

“Akif Dede Kartepe’de” sloganıyla hayata geçirilen proje ilçede bulunan bütün ilk ve orta dereceli okul öğrencilerini hedef alan bir çalışma idi. Bütün öğrencilere seviyelerine göre Mehmet Akif ile ilgili en yetkin kalemlerin yazmış olduğu eserler okutuldu, slâytlar seyrettirildi. Amaç öğrencilere Akif’in dünya görüşünü, kişiliğini, sanatını ve eserlerini kalıcı bir şekilde kavratmaktı.

Ve bu projede öğrencilere öylesine cezbedici ödüller kondu ki bütün ilçede öğrenciler arasında ciddi ama tatlı bir rekabet başladı. Herkes Akif Dedesini anlamak, onu tanımak; eserlerini okumak için birbiriyle yarışmaya başladı. Okullarda öğrencileri hazırlama çalışmaları yapıldı.

Yani uzunca bir süredir Kartepe ilçesinde gündem Mehmet Akif Ersoy idi.

Bu gerçekten de uzunca zamandır özlediğimiz, hayalini kurduğumuz çok önemli bir gelişme zira biz kültür ve medeniyet unsurlarını hoyratça, vefasızca ve dahi insafsızca görmezden gelen bir millet olma yolunda uzun zamandır hayli mesafe kat etmiş talihsiz insanlarız ne yazık ki.

İşte bu nedenle bu çalışma bana umut veriyor, cesaret veriyor.

Seksen bin nüfuslu bir ilçede aylarca gündemde Mehmet Akif Ersoy gibi mümtaz bir şahsiyetin olması az şey midir? Yani İlçe mülki idare amirinin klasik çalışmalar yerine kültür ve sanatla ilgili böyle yepyeni, nitelikli projeleri hayata geçirme azmini ayakta alkışlamak gerekmez mi dersiniz? Bence kesinlikle gerekir bir hususta hakkını teslim etmek lazım Sayın kaymakamın.

Kartepe Kaymakamı Mustafa Ünaldı Beyefendi,  tipik devlet memuru gibi değil, devlet tecrübelerini güncellemiş, yeniliklere açık, ufku, misyonu ve vizyonu olan, halkı kucaklayan ve bütün mesaisini neredeyse halkla iç içe geçiren, ilçede her anlamda yeni çığırlar açan bir devlet adamı olmanın vakarıyla ilçede destanlar yazıyor.

Geçen hafta bütün ilçe genelinde sınav vardı.

Sıkı durun bu sınav bir okula girmek, puan almak, bir kazanç elde etmek için yapılan bir sınav değildi. Bu sınav çok tatlı, sıcak, bütünleştiren, kaynaştıran çok ilginç bir sınavdı.

“Akif Dede Kartepe’de” projesinin bilgiyi ölçme aşamasıydı. Bütün öğrenciler çoktan seçmeli testle “Mehmet Akif Ersoy” ile ilgili sınava tabi tutuldular. Öğleden sonra evlerine giden öğrencilerin yollarda, taşıtlarda, duraklarda konuştukları tek şey vardı.

Mehmet Akif Ersoy ile ilgili aklınıza gelen her şeyi tartışıyorlardı bizim gençler. Kimi mülkiye mektebini neden bırakıp baytar mektebine gittiğini, kimi yoksulluğunu, kimi dürüstlüğünü, kimi hayatı boyunca hiç yalan söylemediğini, kimi güreş sporuyla ilgilendiğini, kimi siroz hastalığından öldüğünü anlatıp duruyorlardı birbirlerine.

Özellikle iki ilköğretim beşinci sınıf öğrencisinin tartışmasına dikkatinizi çekmek istiyorum. Kız olan erkek öğrenciye” Biliyor musun Mehmet Akif Ersoy da Atatürk gibi Siroz hastalığından ölmüş” diyor. Oğlan birden müstehzi bir kahkaha atıyor ve diyor ki:

“Hani siroz hastalığı çok içki içenlerde görülen bir hastalıktı? Mehmet Akif Ersoy hayatı boyunca ağzına tek bir damla içki koymadığı halde nasıl siroz oldu dersin? Araştırdım, siroz hepatit hastalıklarından sonra karaciğerde gelişen bir hastalık, o dönemde de hepatit yaygın bir hastalık idi. Atatürk’ün çok içtiği için bu hastalığa yakalanıp öldüğünü söyleyenler bence utanmalıdır.”

Gülümsüyorum.

Çocuklar bu projeden gerçekten de hayal edemediğimiz bir seviye yakalamışlar ve enteresan bir şekilde Akif Dedelerine karşı büyük bir teveccüh uyanmış bu minik yüreklerde. Bizim evin ufaklığı Kağan da bu sınava girenlerden. Soruyorum:

-Oğlum, Akif Dede’nin en çok hangi yönünü sevdin?

Verdiği cevaba seviniyorum Allah için. Diyor ki Kağan:

-En çok dürüstlüğünü sevdim Anne. Sözünde duruyor, hiç yalan söylemiyor. Hatta bir arkadaşı ile buluşacaklarmış. Akif Dede buluşma saatinden önce buluşma yerine gitmeyi çok önemseyen birisi. Arkadaşı gelmiyor bu buluşmaya. Ama yağmur altında saatlerce buluşma yerinde onu beklemeye devam ediyor ve aylarca o arkadaşıyla konuşmuyor ve diyor ki “müslüman adam sözünde durur, sözünde durmayan adamın Müslümanlığından kuşku duyarım.”

Evet, Kartepeli çocuklar “Asım’ın Nesli” olmaya yakın duruyorlar bu halleriyle. Türkiye’de hiçbir ilçenin çocukları topyekûn böylesi bir güzelliğe ve etkinliğe tanık olmadı. Böylesi bir çalışma daha önce yapılmadı. Sınav sonuçları yakında açıklanacak. İlk seksene girenleri Kaymakam amcaları İstanbul boğazını, Panorama 1453 müzesini,  MiniaTürk’ü gezmeye götürecekler. İlk üçe girenlere ise çok önemli hediyeler verilecek.

Yani Mehmet Akif Ersoy Kartepe ilçesini salladı. İlçede Akif rüzgârı esiyor. Darısı yurdumun diğer çocuklarının başına diyorum.

Muhabbetle.

Meryem Aybike Sinan-Haber7
meryemaybike@gmail.com

YORUMLAR 4
  • İbrahim Dursun 13 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli AKİF’İ NE KADAR ANLADIK?!-3. Onun mensup olduğu millet milli mücadeleyi yapan millettir.O kadar büyüktür ki,ona saldıran bütün husumet ve tecavüz alemi ve onu temsil eden garb emperyalizmi tek dişi kalmış canavardan farksızdır.Onun Türk milletine hitab sözleri İslam alemine de hitab eder.Bütün İslam Aleminin marifet ve fazilet temellerine dayanan büyük inkılabı başarmalarını ister.Bunun için gösterdiği yol şuydu..-Doğrudan doğruya kur andan alıp ilhamı,Asrın idrakine sunmalıyız islamı!- Donanma ordu yürüken muzafferen ileri..Üzengi öpmeye hasretti garbın elçileri!’’ diyordu..// -Şu boğaz harbi nedir?Var mı dünyada eşi?En kesif orduların yükleniyor dördü beşi..-Tepeden yol bularak geçmek için Marmara’ya..Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya..Ne hayasızca teşahüd ki ufuklar kapalı!..Nerde gösterdiği vahşetle-bu: bir Avrupalı-Dedirir-yırtıcı ,his yoksulu ,sırtlan kümesi..Varsa gelmiş,açılıp mahpesi,yahud kafesi!.Varsa gelmiş,açılıp mahpesi,yahud kafesi!..//Cumanız hayırlı osun!VesSELAM
    Cevapla
  • İbrahim Dursun 13 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli AKİF’İ NE KADAR ANLADIK?!-2. Onun milleti,memleketi kurtaracak olan ,kurtaracağını gösteren nesil -Asım ın Nesli- diyordu.Bu neslin kitabı Safahat.Bu milletin canlı destanıdır.Yeni doğuşun kat i hamlesidir.Çanakkale’de yenilmeyen milletin ebedi hayat ila mıdır.Bu Miletin başardığı inkılap iki kuvvete dayanıyor..Marifet ve fazilet..1.si:Hakkı bahtiyar edecek bütün vasıtaları toplayan ve işleyen kuvvet..(fen ve san’atı işaret ediyor.)İkincisi ahlakı ve bilgiyle donatılmışlığı.. Fazilet bilgisizliği teyid etmez.Bilgisizlik zaafa düşer. Ahlaki düşüncelerine ,duygularına esas teşkil eden,hayatına düzen veren dini ahlakı prensipleridir.Ahlakta Allah korkusu esas tutar..Şiirlerinde doğruluk,hürriyet,vafakarlık,samimiyet,vatanperverlik,istiklal gibi ulvi hasletleri överken:Riyakarlık münafıklık,korkaklık,atalet ,dalkavukluk,zulüm gibi kötü hasletleri şiddetle yerer.
    Cevapla
  • İbrahim Dursun 13 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli AKİF’İ NE KADAR ANLADIK?!-1. Rahmetli M.Akif'i hatırlatması bakımından oldukça önemli.Allah cc gani gani rahmet eylesin.Amin.Yeni yetişen gençler için rahmetli M.Akif bir ışık.Hele şu sözü:-Doğrudan kur'andan alarak ilhamı.Asrın idrakine sunmalıyız İslamı-Ne kadar anlayabildik O 'nu?İşte önemli olanda bu sanırım!İslam mütefekkiri şairi M.AKİF ERSOY!Fatih.Ali Emiri Efendi sok.Annesi Buharalı.Doğru bildilerini yapmaya çalışan cemiyet adamı.izzet-i nefis sahibi.Şeref ve haysiyetine ömrü boyunca çok düşkün.Sözünü tutan,yalan konuşmayan,haksız kuvvete boyun eğmeyen,haksızlığa tahammülü olmayan.Ne olduğu belirsiz renksiz,meşrebsiz insanları hiç sevmeyen..Cahiliye taasubunun müthiş düşmanı. Kafasını meşgul eden iki mevzu:Milleti ve İslamiyet..Bütün gayreti:Hür müstakil,müreffeh istikbalinden emin,aynı zamanda vicdanı mamur,ahlakı sağlam imanı bütün millet..Düşündüğü Milet:atalet batağını kurutmuş,ilim ve fen diyerına atılmış sanayiye sarılmış,ticaretini yaymış,hür ve temiz vicdanlı millet.
    Cevapla
  • Ahmet Ar 13 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH RAZI OLSUN KAYMAKAM BEY'DEN. Kaymakam Bey'den Allah razı olsun, sayılarını artırsın.
    Cevapla