Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

Evde kalmış kız deyimine dair!

GİRİŞ 11.07.2011 GÜNCELLEME 11.07.2011 YAZARLAR

         Dünyaya kadın olarak gelmenin ne denli zor ve karmaşık bir süreç olduğunu “evde kalmış” deyimi kadar iyi ifade eden başka sözcükler de vardır ama bu deyim kadar aşağılayanı yoktur herhalde.

         “Evde kalmış” deyimini bir de “evde kalmış kız kurusu” şekline dönüştüren sosyal hayatın sert ve acımasız tarafları, bir genç kız belli bir yaşa gelip de beklenen izdivacı bir şekilde gerçekleştiremeyince kendisine o ürküten ve hakir gören damgayı hemen acımasızca yapıştırıverir!

         Bu ülkede eskiden mahalle kültürü ve dayanışması içinde mahallenin iyi kalpli ve kâmil insanları yaşı belli bir yere gelmiş kız ve erkekler için “ en münasibini” araştırmaya başlar, gözlerine kestirdiklerini de fısıltı halinde her iki tarafa duyururlardı. Yani bir ön ayak olma, hayırlı bir işe vesile olma hali vardı.

         Bu güzel geleneği bugün doğru analiz ettiğimizde içinde çok insani nüvelerin yanında hayatı doğru okuma, sosyal yaşantının olmazsa almazlarını da taşıdığını görüyoruz. Özellikle İslam dininde “küfüv” yani denklik denen hususun da bu görücü terazisinde iyice tartıldığına tanık oluruz.

         Nitekim kızın veya erkeğin eğitimi, güzelliği, hali vakti, aile çevresi, ahlakı, görgüsü erkeğe veya kıza denk mi değil mi buna bakılır, ondan sonra bunlar bir araya getirilmeye çalışılırdı.

         Bugünlerde çokça aşağılanan bu görücü tarzı evlenme biçimi yanlış anlatılmakta ve yanlış tanıtılmaktadır. Oysa bugün flört tarzı evlenmelerin akıbeti de ortadır! Her dört evlenmeden birisi boşanma ile sonuçlanmaktadır.

         Her şeyden önce görücü usulünün içinde yalan dolan, kandırma, saklama, kendinin kötü huylarını evlendikten sonra gösterme gibi evliliği tüketecek unsurlar yoktu zira her iki tarafı da iyi tanıyan aracılar her türlü olumsuzluğu karşı tarafa bildirdikleri için olası tehlikeleri de bertaraf ediyorlardı aslında.

         Bugün evlenen çiftlerin sadece zahiri görüp evlenmeye karar vermeleri, uzunca bir süre kendilerini başka türlü göstermeleri, özellikle de internet aşklarının sanal yanları evlilik kurumunu ciddi bir tehlikeye atmış boşanmalar tarihin en yüksek seviyesine ulaşmış ve evlilik yapan gençlerin sayısında da ciddi düşüşler yaşanmıştır.

         Evlenme yaşının yükselmesi, evlenmelerin azalmasının elbette bir takım sosyal, kültürel ve ekonomik sebepleri vardır ama en sebeplerinden bir tanesi de “bu görücü usulü evlenmelerin” azalması da sayılabilir.

         “Görücü usulü” dediğimiz bu olay yaşı geçkince olan kız ve erkeklerin bir şekilde baş göz edilmesine vesile olur, cemiyet hayatı rahatlatılırdı.

         Maalesef zaman içerisinde her şey gibi bu güzel gelenek de yerini hiçliğe, bana ne lazımcılığa, boş vermişliğe, ilgisizliğe mahkûm olunca özellikle de büyük kentlerimizde yaşı geçkince kızların ve erkeklerin çığ gibi çoğalmasına sebeb oldu.

         Büyük kentlerimizde özellikle çalışan belli bir eğitimden geçmiş genç kız ve erkeklerin yaş çıtası neredeyse kırklara çıkmıştır. Özellikle kızların bu durumu sosyal yaşantıyı da olumsuz manada etkilemektedir.

         Geçtiğimiz gün Ankara’da bir sitedeyiz.  Elit bir site olarak bilinen bu mekânda özellikle yürüyüşe çıkan yaşlı hanımların çokluğu dikkatimi çekiyor. Arkadaş anlatıyor işte,  şu hanım bir zamanlar bilmem ne üniversitesinde personel müdürü idi, şu doktordu, şu eczacı idi vs. Hepsi eğitimli ancak hepsinin ortak yönü bekâr ve yaşlı olmaları idi. Üstelik hepsi de altmış beşin üzerinde idi. Hatta birinin kaldığı dubleks evin önünden geçtik ve gördüğüm şey beni çok üzdü. Bu hanımın evinin giriş kapısı tamamen örümcek ağları ile kaplanmıştı, pencerelerinde perde yoktu. Evinin hali bile bu hanımın yaşadığı ruh halinin bir aynası gibiydi.

         Oradan ayrılırken bir anlığına empati yaptım. Hiç evlenmeden, çocuk sahibi olmadan yaşlanmak, hayatı bitirmek ne denli ürkütücü ve acıydı kimbilir! Bu kadar eğitimli bayan neden evlenmemişti acaba?

         Mutlaka hepsinin bir hikâyesi vardı elbette. Ancak bu tablo on beş yirmi senenin sonunda ülkemizde çok sıkça rastlayacağımız bir tablo olsa gerektir. Zira yakın gelecekte yaşlılar için ciddi manada bakım evleri açma çalışmalarının da yapılması gerekmektedir.

         Bu evlenmeyen veya evlenemeyen insanların hali pür melalini düşündüm uzun uzun. Bir anda aklıma usta yazar Selim İleri’nin “Gelinlik Kız” hikâyesi geldi. Bu hikâyede hikâye kahramanı İncila, âşık olduğu gencin önce kendisiyle nişanlanıp daha sonra kendisini terk ederek zengin bir kızla evlenmesi sonucu hayata küser ve bir daha evlenmez. Uzun süre derin bir acı yaşar ve hastalanarak ölür.”

         Bu coğrafyada İslam dini karşı çıkmadığı halde hala bir genç kızın beğendiği bir erkeğe kendisiyle evlenmek istediğini söyleme hakkı yoktur. Toplumsal yasayı koyanlar çoğunlukla erkekler olduğu için kadın bekleyecektir seçilmek için. Uzun upuzun yıllar beklese de asla seçemeyecektir zira böyle bir densizliği! Göstermesi halinde kendisine hangi gözlerle bakılacağı ortadır!

         Hâlbuki bizim dinimizde İslam bu hakkı kadına da vermiştir. Bizim toplumsal genetiğimiz bunu yapan kadın hakkında kötü imajlarla doludur. Bir erkek kendisini sevene değil, kendisinin sevdiğine değer verir genellikle zira bunun altında işte bu psikolojik husus yatmaktadır.

         Evde kalmış erkek tabiri yoktur deyim dünyamızda. Peki, neden yoktur? Çünkü bu yakıştırmayı genellikle erkek yapmaktadır da ondan. Bir kadının başka bir hemcinsi için bu kelimeyi kullanması da hüzün verici bir tablodur.

         Evlenememiş kızlarımızın da bir yuvaya ihtiyacı vardır. Özellikle birbirlerine denk insanları tanıştırmak hepimizin boynuna borçtur diye düşünmekteyim. Mesela siz bugüne kadar kaç kişinin evlenmesine vesile oldunuz? Şahsen az da olsa iki kişinin evlenmesine ve şu anda iki çocuklu mesut bir aile olmasına vesile olmanın derin iç huzurunu yaşıyorum.

         Haydi, hepimiz çevremizdeki bekâr insanlara bu tarihi görevi canlandırıp yeni baştan el verelim. Nitekim bu insani bir görevdir. Aksi takdirde onları zamanın en büyük tehlikesi olan sanal ortamın çöplüğüne atmış olacağız. Zira hepimiz aynı gemide yol alıyoruz. Öyle değil mi?

         Muhabbetle Efendim!

Meryem Aybike Sinan/ Haber7
meryemaybike@gmail.com

YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Mütebessim 13 yıl önce Şikayet Et
    Evde kalmış yahut müzmin bekar!. Meryem Hanım, sizin atladığınız bir şeyi yorumcu bir arkadaş hatırlatmış: bayanlara evde kalmış deniyor, ama erkeklere de müzmin bekar. Yani sanmayın ki erkekler bu konuda rahat. Sadece yaş konusunda erkeklere biraz daha toleranslı davranılıyor. Sebebi de okumak, askere gitmek, iş bulmak, kurmak derken yaş ilerliyor, mecburen.. Lisans, master, doktora bitsin, şidmi vakit yok, sonra bakarım diyenler zaten 30u buluyor, yani müzmin bekar oluyor (şekil 1-a'daki bu yorumun sahibinde olduğu gibi). Sonra her karşılaşılan kişi, --hala bekar mısın?-- diye sorup gerçeklerle yüzleştirince müzmin bekarlık iyice benimseniyor.. Başbakan bu olaya bir el atsın, öyle her evlenen çifte en az 3 isterim demekle olmuyor, önce evlendirmek lazım.. Yanlış mıyım? Bu sorun hakikaten ciddi boyutlara ulaşmış gözüküyor. Dinden uzaklaşmanın bir sonucu da bu herhalde.. [Not: darkness pen mahlaslı yorumcuya tamamen katılıyorum]
    Cevapla
  • İbrahim Dursun 13 yıl önce Şikayet Et
    EVLENMEYENLERİN ÇOĞU YANLIŞ TUTKU VE TAKINTILARINA MAĞLUP OLANLAR!-2. -Evde kalmış kız-tabiri bizce yanlış.Evde kalan/evlenmeyen erkek yok mu?Var tabi.Şahsen gençken evlenmeyi düşünmüyordum..Sonraları yanlış olduğunu fakettim.Evlendim..Yani evlenmeseydim-evde kalmış- erkek mi olacaktım?Kimbilir o zaman bana ne acaip kulplar/alkası olmayan lakaplar takacaklardı..Burada söylemek istediğim şudur.Evlenmeyen insanların çoğunun saçma sapan/bize göre anlamsız tutkuları var.Kaprisleri,lüzumsuz hayalleri ve istekleri..Bunlara mağlup oldukları için evlenmeleRinin önüne kendi kendilerine adeta bir set /duvar çekiyorlar.Bunları etrafındaki bilge kişilere danışarak aşmalılar.Şüphesiz evlilik ömür boyu fedakarlık isteyen bir şey.Çoğu kişide bundAn kaçtığından evlenmiyor.Yanlış kanaatle-bekarlık sultanlık-diyorlar.Mesela bir bayan öğretmen!Kamuda işe girmeden! evlenmeyeceğini söylüyor.Başkalarıda var tabi.Kadınlardaki beğenilmek duygusu da etkili.-Sevmeyenle neden evleneyim?diyor.Haklı gibi.Başka sebeplerde var.Mesela ÇOK SEÇİCİLİK yaş ilerledikçe seçiVesSELAM
    Cevapla
  • ikbal aydın 13 yıl önce Şikayet Et
    ciddi bir sorun. yazar benden bahsetmış sanırım. evet yas kırka dayandı. evleneyım dıye cabaladım ama bi tane de duzgun ınsan cıkmaz mı ınsnaın karsısına. gorustugum adayların sayısı bellı degıl yıne de dengımı bulup kurmayı amacladıgım o yuvaya kavusamadım.aynı durumda cok arkadasım var.soyle adam gıbı bırılerı cıksa da everse bizi diyecem ama kımse kımsenın umrunda degıl artık . yazara cok tesekkur ederım. bızi dusunup dertlendıgı ıcın birazda huzunlendım kendımı bakımevının bahcesınde buldum bi an.. cok kötüüymüşşş yaaa
    Cevapla
  • tuncay tezel 13 yıl önce Şikayet Et
    EVDE KALMAMAK İÇİN KÜLTÜRSÜZ BİR CAHİLE VARILIR MI?. Malesef bu konuda kızların başının eti yendiği için bu endişeyle ilk önüne gelenle evlenen yüzlerce insan var. Oysa evlilik akıl, iman, sevgi işidir. Cehalet evliliğe yıkım getirecektir.
    Cevapla
  • Ömer DEMİRBAĞ 13 yıl önce Şikayet Et
    BİRAZ DA DOĞRUYU GÖRELİM. Yuva kurmak ya da buna vesile olmak, elbette hayırlı bir davranıştır ve dinimizce de teşvik edilmiştir. Ancak, günümüzün popüler kültüründe hep olumsuz örneklerle erkeklerin tümü hakkında çıkan mahkûmiyet kararı, erkeğin gittikçe uzaklaşmasına ve kaybına sebep olmaktadır. Öyle ki, bugünkü kadar erkeğin anormal biçimde suçlandığı ve günah keçisine dönüştürüldüğü; aynı abartıyla kadının da -ne yaparsa yapsın- daima mağdur ve mazlum sayıldığı bir dönem olmadı hiç. (İnanmayan, şu bizim Feride'yi okusun.) Koca adayı, kendisinden her türlü kötülük beklenen potansiyel bir hain olduğu için, gelin hanım ve ailesi mümkün olduğu kadar "tedbirli" davranırlar. Bu kadar güvensizliğin ve önyargının olduğu yerde selamlaşmak bile mümkün değilken, bir yuva nasıl kurulur? Sonuç: Erkek "müzmin bekâr"dır; kız ise "evde kalmış"tır.
    Cevapla