Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

TRT'de Patrona Halil İsyanı!

GİRİŞ 12.03.2012 GÜNCELLEME 12.03.2012 YAZARLAR

       “Bir zamanlar Osmanlı: Kıyam” bugün TRT 1 ekranlarına gelecek olan yepyeni bir dizi. Galası bu akşam saatlerinde İstanbul’da yapılacak olan dizinin ekranlara gelme saatleri de aynı.

         Tarihi konuların revaçta olduğu son aylarda TRT de hayli iddialı denebilecek bu diziyi ekranlara getirmekle özel kanallar ile olan rekabetini dizilerle de sürdürmeye kararlı gözüküyor.

         TRT “Bir Zamanlar Osmanlı: Kıyam” adlı dizisiyle dönem dizileri de çekmeye başladığının sinyalini de vermiş oldu. Dolayısıyla artık birçok tarihi diziyi TRT ekranlarından seyretme keyfini yaşayacağız.

         Lale devrini çeşitli yönleriyle anlatan film aynı zamanda adım adım Patrona Halil isyanının da panoramasını çiziyor. Dizi Kocaeli Seka Film Platosunda çekiliyor. Filmin başrollerinde Türk Sinemasının sultanı Türkan Şoray, “Hatice Sultan” olarak ekranlara geliyor. Hemen belirtmekte yarar var ki Türkan Şoray’ı biç böyle görmemiştik! Sultan dizi hakkında bir söyleşide şunları söylüyor:

  “İhtişamlı kıyafetler ve mekânlarda, tarihin derinliklerinde yaşamak heyecan verici. Kendimi çekimlerde gerçek bir sultan gibi hissediyorum. O havayı soluyorum. Dizide gizemli bir atmosfer başarıyla sergileniyor.”

         Türkan Şoray dışında çok değerli sinema sanatçıları var: Aslı Tandoğan,  Cemal Hünal,  Fırat Tanış,  Tolga Karel,  Ayfer Dönmez,  Öykü Çelik,  Kerem Atabeyoğlu,  Hazım Körmükçü,  Melike Öcalan,  Fikret Hakan,  Burçin Abdullah,  Hasan Yalnızoğlu,  Erkan Uğur,  Ali Aziz Çölok,  Arif Selçuk,  Soner Sever ve  Orhan Kalkan.

Dizinin yönetmenleri Ezel Akay ve Altan Dönmez. 

         Geçtiğimiz gün dizinin çekildiği Seka film Platosunda idik. Plato müdürü Erdem Beyin yakından ilgilendiği bizler bütün stüdyo, kostüm atölyelerini, film için oluşturulmuş iç ve dış mekânları ve dizi setini bütün detaylarıyla görme şansını elde ettik.

         Çok ciddi bir bütçenin harcandığı “Kıyam” son ayların kendinden en çok söz ettiren dizisi “Muhteşem Yüzyıl”  dizisini tahtından indirecek mi göreceğiz ancak filmin konusu hayli ilginç ve cezp edici.

         Bir kere şaşaalı bir Saray hayatı ve birbirinden girift ilişkiler, tuzaklar ve entrikalar diziyi oldukça heyecanlı kılacak gibi gözüküyor. Bir de muhteşem kostüm geçidi var ki gözlerimiz kamaşacak. Dizinin köstüm atölyesini gezdiğimde bir anda kendimi büyük bir giyim fabrikasında zannettim zira onlarca terzi, modacı, harıl harıl dönem kostümleri hazırlıyordu.

         Her bölüm için yeni baştan dikilen kostümlerin güzelliğini anlatmama gerek yok zaten diziyi seyrederken göreceksiniz.

         Bugün İstanbul’da yapılacak dizinin galasına TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin başta olmak üzere sanat, siyaset, medya ve sinema dünyasının ünlü isimleri katılacaklar.

         Kocaeli: Hollywood olma yolunda!

         Henüz ekranlara gelmemiş olan dizinin detaylarına girmek istemiyorum ancak dizinin çekildiği Kocaeli Film Platosundan söz etmek istiyorum. İki yüz bin metrekare yüzölçümü olan Platonun yaklaşık yirmi bin metrekaresi kapalı iç mekânlardan oluşuyor.

Dört tane dev stüdyonun olduğu mekânda yüzlerce insan istihdam ediliyor. Yirmi başrol oyuncunun dışında kalan yaklaşık iki yüz figüran ve yardımcı oyuncunun tamamı Kocaeli içinden diziye dâhil edilmiş.

         Hollywood olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Seka Film Platosundan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de desteklerini esirgemiyor. Belediyeciliğin sadece yol, su altyapı ile ilgili bir oluşum olmadığının her dem altını çizen Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, Seka Kâğıt Fabrikasının metruk alanını sanat ve kültürün kalbinin attığı bir merkez olmasına vesile olarak sinema tarihimize de ciddi bir katkı vermiş olmanın haklı gururunu yaşamaktalar.

         Sanayinin başkenti şimdi sinemaya da ev sahipliği yapmanın haklı onurunu yaşıyor. Bir şehri her yönüyle renkli bir kilim dokurcasına ilmek ilmek dokuyan çok az Belediye Başkanı vardır. İşte bu çok az başkandan birisidir İbrahim Karaosmanoğlu.

Yanındaki iş bilen, misyonu ve vizyonu olan değerli bürokratlarını da unutmamak lazımdır ki bunlardan biri de pırıl pırıl bir isim olan Genel sekreter Ersin Yazıcı’dır hiç kuşkusuz.

         Artık Kocaeli ve civarı bir dizi çekme yarışına sahne oluyor. Hem doğal güzellikler, hem İstanbul’a çok yakın olması, trafik keşmekeşinin olmaması, gerekli her türlü şartı taşıyor olması bölgeyi her yönden cazibe merkezi kılıyor.

         Evet,  bu platodan daha nice güzel yapımlar bizi kucaklayacaktır diye umuyorum. TRT’de “Patrona Halil İsyanı” bu akşam başlıyor! Bu isyana bence siz de katılın…

         Ne dersiniz?

         Muhabbetle kalınız!

Meryem Aybike Sinan/Haber7
meryemaybike@gmail.com


YORUMLAR 3
  • darbeleredurde 12 yıl önce Şikayet Et
    patrona halil. resmi tarihte anlatıldığı gibi işlendiyse film boş fildik filmler listesinde yerini alır.patrona halil resmi tarihte anlatıldığı gibi biri değildir.konuyla ilgili sağlıklı bilgiye ulaşmak için m.islamoğlunun islami hareketler ve kıyamlar tarihi kitabına göz atmakta fayda var.
    Cevapla
  • Bab-ı esrar 12 yıl önce Şikayet Et
    Güzel. TRT zaten son zamanlarda özel kanalların tozunu attırıyor.Çok merak ettim bakalım film nasıl olmuş. Türkan Şoray için bile izlenir!
    Cevapla
  • demokrat 12 yıl önce Şikayet Et
    Seyeredelim bakalım!. Umarım Muhteşem Yüzyıl çılgınlıgğı bu dizide de yoktur. TRT ismine güveniyoruz haydi hayırlı olsun.
    Cevapla