Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

Felaket ve musibetlere hikmetle bakmak!

GİRİŞ 07.09.2012 GÜNCELLEME 07.09.2012 YAZARLAR

Son zamanlarda millet olarak, Ehl-i İslam olarak acı çekiyoruz, bir taraftan felaket ve ölüm haberleri geliyor, bir taraftan fitne fücür yürüyor! Dedikodular üretmek, koğuculuk ve fitne çıkarmak yerine Allah’a dönelim ve o’na yalvaralım. Salkın salkım huzur ve sükûn dolu dualarda buluşsun yüreklerimiz ve Allah diyelim, Allah’ım diyelim bu Cuma gününde sadece O’na el açalım!

Bismihi,

Ey Rahmeti bol Allah’ım,

Ey Merhametin Kalbi,

Ve yararlının yanında Zararlı olanı da halk eden ve Ed-Dâr olan Rabbim,

Nice zamandır yüreklerimizi sızım sızım sızlatan ve derunumuzu keder ve elemle saran meşakkatli bir dünyanın debdebesiyle ruhumuza acı ve ızdırap yoldaş olmuş ve acı bizi derdest etmiştir!

Vatan üzerinde kardeşine silah doğrultan kalbi kirlenmiş eşkiyalar, zelzeleler, seller, ruhi ve sosyal hastalıklar bizi dört bir yandan sarıp sarmalamış ve yaşamak hicranımız olmuştur. Bunca kötülük ve zilletten bize anlatmak istediğini anlamak yerine derin bir uykunun içine düşmüş yüreğimiz.

Ve sonunda…

Bir rahmet yağmuru inmiştir idrakimize ve anlamışız. Ve bilmişiz! Bizi musibetlere gark eden de, bize acı veren de senin tasarrufun dışında birisi değildir!

Her bir kulunun imtihan soruları başka başka, iltifat ve lütufu yine başka başka olacaktır! Bilememişiz Rabbim!

“ Başınıza gelen herhangi bir musibet, kendi ellerinizle işledikleriniz yüzündendir. Bununla beraber Allah çoğunu affeder.”( Şûrâ 42/30)

Sevgili Allah’ım,

Ey kimsesizin Kimsesi,

Ey Merhametin Kalbi,

Hayrı ve şerri aklımızla, vicdanımızla, merhametimizle, hikmetimizle, ilim ve irfanımızla ayırt etmeye, kendimiz için iyi ve güzel olanı seçmeye, haktan yana geçmeye bize akıl, iz’an ve marifet ver. Ruhumuzun şehrinde dinimizi, nefsimizi, aklımızı, neslimizi, malımızı ve irfanımızı koruyup gözetleme dirayeti var.

Dünya nimetlerinin bulaştığı aynalara bakmaktan, yüzümüzü kirletmeye, aklımızı körletmeye bize geçit verme. Elimizi ve dilimizi helalin ibrişim ipiyle bağla, gözlerimize haram nakışlardan ve bakışlardan hiçbir nesneyi iliştirme!

Zaruret-i hamse’den yana bizi imtihan etme Allah’ım!

Bizi zarar verenlerden, zarara uğratanlardan eyleme!

Bizi ed-Dâr isminle, haşyetinle uyar, istiğfar kapılarına kul eyle!

Sevgili En Sevgili,

Ey Âlemlerin Rabbi,

Ey Merhametin Kalbi,

Şerri yaratarak bizi şerrin kötülüğünü gösteren ve sakınmamız için her türlü ruhi teçhizatla bizi donatan sensin! Ateşin kül etmek için mi, ısınmak için mi, yararlanmak için mi olduğunun şifrelerini sen öğrettin. Kötülüğün de, zararın da, zararlının da, şerrin de, şerlinin de bize yapıp ettiklerini bize ayetlerinle öğrettin, anlattın! Şimdi biz bir sınavdayız!

Bilmediklerimizin değil, bildiklerimizin sınavındayız!

Öğrenmediklerimizin değil, öğrendiklerimizin sınavındayız!

Görmediklerimizin değil, gördüklerimizin sınavındayız!

Duymadıklarımızın değil, duyduklarımızın sınavındayız!

Ey Hikmetin Başkenti,

Ey Rahmetin ve bereketin Mimarı,

Ey Âlemlerin Rabbi,

Bizi tevekkül ve tefekkür ikliminin uzağına düşürme. Bizi hayrın yağmurlarında akla ve pakla, bizi şerrin ırağına gark eyle. Yedi iklim yedi renk bizi hayırlara düşen, güzele ve doğruya erişen bir ebemkuşağı gibi hayatın içine ram et. Ruhumuz erbabına nurundan zerreler nakşet!

 

Husumet, meşakkat, zulüm, ihanet, riya, yalan, haksız ve adaletsizlik bizim iklimimize uğramasın, bizi tanımasın, bize bulaşmasın Allah’ım! Bizi bizden çalan Dâr, bizi bizden koparan Zâr kalbimizle tanışmasın!

Bizi hayrın ve şerrin gemilerinden yalnız hayır gemilerinle engin denizlerine revan eyle. Bizim yönümüz hayırlı olandan yanadır! Yüreğimiz gam, kasavet, keder, hile, zulüm ve husumetle dolmasın, ağırlaşmasın! Bizi senin merhamet ve şefkat, rahmet, adalet, hikmet, ikliminde gülşenlere gark eyle, bizi yarınımızda bir başımıza bırakma, şefkatini bizden esirgeme Allah’ım,

Rabbim bizi zarar ve ziyanla imtihan etme!

Rabbim imtihanlarımızı kolay kıl!

Bizden merhamet ve şefkatini esirgeme.

(Âmin)

Meryem Aybike Sinan / Haber7

meryemaybike@gmail.com

YORUMLAR 3
  • mert 12 yıl önce Şikayet Et
    güzel dualar. eklemek istedigim birsey daha var. bizi kendimizi yeterli görüpde (müstagni) kibirli yapma ya rabb. amin.
    Cevapla
  • Ezel 12 yıl önce Şikayet Et
    harika bir dua. ben de amin diyorum. amin. allah razı olsun kardeşim.
    Cevapla
  • kelimat 12 yıl önce Şikayet Et
    musibet ve sabır.. ayağına taş değse kalbini yokla diyen bir peygamberin ümmeti olmamıza rağmen, biz onca musibet mukabilinde onca hata ve seyyiatımıza rağmen kendi kalbinden ziyade başkalarının kalbini yoklamakta pek de mahirizdir. oysa ki beliyye ve musibetlerin temizlenmek için bir vasıta ve terakkiyatın zenbereği olduğu idrakine varabilsek ve sabır eleğinden geçirip hikmet nazarıyla bakabilsek kulluğun da idrakine varabiliriz. ama ne gezer. ve hiç aklımıza getirmeyiz makbul olan sabrın musibetle ilk karşılaşıdığında gösterilen sabır olduğunu. allah bir kulunu sevdimi ona belayı döker de döker. taki tasaffi ve terakki etsin.
    Cevapla