Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

Ve… İmam Gazali dile geldi!

GİRİŞ 23.11.2012 GÜNCELLEME 23.11.2012 YAZARLAR

Artık Siyer, tarih,  ansiklopedi okuma dönemi maalesef kapandı.

İnsanlar artık haz duyarak, sıkılmadan, hem edebi zevk duyarak hem de hissederek olayları bilmek istiyorlar. Ve olayları sinemadan sonra en canlı anlatan tür Roman!

Bunun erkenden farkına varan yayınevleri ve yazarlar hayal ürünü kurgular yerine, araştırma ve ansiklopediler yerine,  roman ve hikâyelerini yaşamış tarihi, dini, edebi şahsiyetlerin hayatlarını anlatan biyografilerden yola çıkarak kaleme almaya başladılar.

Son yıllarda “İslami Edebiyat” alanındaki ciddi ataklarını hız kesmeden devam ettiren ülkemizin en büyük ve etkili kuruluşlarından Nesil ve Etkileşim Yayınları bu kez hiç kimselerin aklına gelmeyen çok önemli bir şahsiyeti romanlaştırarak gündeme getirdi.

Büyük Selçuklu Devleti zamanında yaşamış, Başvezir Nizamülmülk'ün ünlü Nizamiye Medreselerinin Rektörü “Hüccet'ül İslam” lakaplı İmam Gazali'nin hayatı, bütün yönleriyle romanlaştı.

Tus şehrinde babası İplikçi Muhammed Efendi'nin iplikçi dükkânında bir Gazali serüvenine başlıyorsunuz. Çocukluğu, gençliği, ilime olan muhabbeti, yatılı olarak medreselerde geçen eğitim hayatı, ilimde ve irfanda başarı merdivenini hızla çıkışı, İslam dünyasında bir anda kavuştuğu ün, şöhretin getirdiği ağır ruh hali, karşıt çevrelerle girilen çetin fikir mücadeleleri, inzivaya çekilme düşünceleri…

“Akıl Kalbi Ararken” romanın ismi.

İmam Gazali, yine bir ilahiyatçı olan, İslam Felsefesi alanında yüksek lisansı ve çalışmaları olan, Yazar-Şair Mürsel Gündoğdu tarafından başarılı ve edebi bir dille anlatılmış.

Yazar, gerçekten de entellüktüel birikimini en üst seviyede eserinde ilmek ilmek dokumuş ve bana göre yılın kitabı ortaya çıkmış.

Yazar konusuna hâkim ve Gazali'nin hemen hiç bilinmeyen, birçok yönünü bulup ortaya çıkarmış ve roman dili içerisinde oldukça şiirsel, felsefi ve tasavvufi bir dille İmam Gazali'yi konuşturmuş!  Romanın dili ve anlatımı öylesine akıcı ve etkileyici ki mekândan mekâna sürükleniyor, zaman geçiyor, aksiyoner kurgu sizi durmadan çimdikliyor sanki.

Roman paralel kurgu biçemiyle yazılmış bir eser.

Romanda aynı zamanda konuyla ilintili ancak günümüzde geçen bir hikâye daha var. Alman Gazeteci Hans'ın Irak savaşı münasebetiyle geldiği Bağdat'ta bir şeyhin oğlu olan Akademisyen Mustafa ile tanışması, Türkmen Şeyh Abdurrahim Efendi ile sohbeti ve Gazali'yi merakı ile bir başka âleme sürükleniyorsunuz bu kez. Kitabın bu bölümünde Irak'ın neden işgal edildiği bir batılı gözüyle irdeleniyor. İki Bağdat birden işleniyor. Zirvedeki Bağdat ile düşmüş, yıkılmış Bağdat arasında med cezirler yaşıyorsunuz.

Eserde aynı zamanda Selçuklu Sultanları ile Halife arasında geçen mevzular, tartışmalar, sorunlar da detaylı bir şekilde anlatılıyor. Yazar dönemi ayrıntılı bir şekilde mercek altına alıp her yönüyle analiz ediyor sezdirmeden.

“Akıl Kalbi Ararken” siz de Gazali'yi aramaya koyuluyorsunuz!

Edebiyat dile geliyor ve Gazali konuşuyor!

Gazali âşık oluyor, eşi, kız çocukları ile Bağdat şehrinde üst seviyede bir yaşama başlıyor ve şaşaalı, yaldızlı bir dünyanın kapısı ardına kadar açılıyor önünde.  Nizamü'lmülk, Selçuklu devletinin bütün imkânlarını bilime seferber ediyor. Bilim ve felsefeye hasım olan bir takım radikal gurupların bitmek bilmez hile ve entrikaları bu büyük İslam âliminin zaman zaman içine çekilmesine neden oluyor ve şu meşhur sözünü söyletiyor:

Cahillerle tartışmaya girmeyin zira ben hiç yenemedim!”

Ve Gazali ilimde ve tefekkürde öyle bir noktaya geliyor ki “Terk makamında bir Gazali” diyerek evini, görevini, eşini, Bağdat'ı terk ediyor ve uzun süren bir inzivaya çekiliyor.

Kısacası bu eserde edebiyat aracı ama hakikat konuşuyor!

Roman Bağdat'ın terkiyle son buluyor “devam edecek”  notundan anlıyoruz ki “Akıl Kalbi Ararken” ikinci cildiyle de İmam Gazali'yi konuşturmaya devam edecek.  

Bu güzel eseri, bu güzel insanı roman sanatı içerisinde kitlelere ulaştıran yazar Mürsel Gündoğdu ile Nesil Yayınlarını kutluyorum. Genel Yayın Yönetmeni Ali Erdoğan, Genel Koordinatör Metin Karabaşoğlu ve Editör Ahmet Ay'ı bu başarılı eser için özellikle tebrik ediyorum.

Muhabbetle Kalınız. 

Not: 24 Kasım Cumartesi günü saat 14-16 arasında Tüyap'ta Nesil Yayınları standında okuyucularımla buluşacak ve kitaplarımı imzalayacağım… 

Meryem Aybike Sinan-Haber7

meryemaybike@gmail.com

twitter.com/maybikesinan

YORUMLAR 5
  • demokrat 11 yıl önce Şikayet Et
    aybike hanım, islami edebiyat gerçek kaynağımız değil mi?. islami edebiyatın son yıllarda yükselişi takdire şayan ama yeterli değil. imam gazali bile şimde romanlaştıysa daha ne eksiklerimiz var. siz yazarlar geleceğe yürünecek çok önemli köprüler atıyorsunuz ama biz okuyucular doğru köprülerden geçiyor muyuz? bütün mesele burada yatıyor. saçma sapan popülüst kitapların liste başı olduğu bir zamanda bakalım gazali'yi anlayacak, gazali'ye gidecek okurlar kimler, ya da hangi şanslı okurlar olacak! yazarını kutluyorum. teşekkürler meryem aybike hanım.
    Cevapla
  • Muhammed Ali 11 yıl önce Şikayet Et
    "kuduz bir köpek tarafından .... "kuduz bir köpek tarafından ısırıldığınız zaman kimi suçlarsınız? köpeği mi, sahibini mi? kuşkusuz sahibini. bu yüzden bütün suç amerika’nın. israil gibi bir ülkeyi desteklediği için." robert de niro
    Cevapla
  • asuman halvaci 11 yıl önce Şikayet Et
    ve....imam gazali dile geldi. teşekkür ediriz bilgilendirdiğiniz için inşaALLAH en kısa zamanda okur hatta sinemaya uyarlanmış halini izleriz madem güzel bir haberi aktardınız hediyeleşmek sünnettir aynıyla mukabele edeyim bende size mustafa islamoğlunun üç muhammed isimli kitabını tavsiye ediyorum bende okuyorum sonuna geldim gerçekten çok güzel akla kalba ruha hitab eden bir eser olmuş hakikati o kadar güzel bir uslübla anlatmışki hocamız günümüz muhammed tasavvurlarını geçmişini irdeleyerek aktarmış üç muhammed aşırı yüceltilen adeta mitolojik bir efsaneye dönüştürülen yüceltmeci tasavvur sadece kuranı kabullenip sünneti dışlayan aşağılayıcı tasavvur birde kur'anın oluşturduğu talim ve terbiye ettiği gerçek muhammed s.a.v. tavsiye ederim selam sevgi dua ile ....
    Cevapla
  • Bab-ı esrar 11 yıl önce Şikayet Et
    işte kitap, işte roman!. inşALLAH kitap fuarında hem yazarını hem de kitabını ziyaret edeceğim. kitabın yazarını kutlarım. ALLAH razı olsun.
    Cevapla
  • EYLÜL SONBAHAR 11 yıl önce Şikayet Et
    işte alacağım kitap belli oldu. hemen alacağım.teşekkürler..imam gazaliyi çok severim
    Cevapla