Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

Sahiden insan kısadır!

GİRİŞ 30.11.2012 GÜNCELLEME 30.11.2012 YAZARLAR

Kısa olduğunu, kısa düşündüğünü, kısa davrandığını ve kısa yaşadığını bilen ve bunun farkında olan kaç kişi vardır? Kâinat defterini doğru okuyan insanlar ne kadardır?

Koskoca kâinatı, insanın hatalarını, haksızlıklarını,  insan eliyle yapılan çirkinlikleri kötülükleri, tek başına düzelteceğini sanır insan.

Hayalleri uzun, kendisi kısadır insanın.

Yeryüzünde her nerede bir çirkinlik, bir günah ve çarpıklık varsa insandandır. Dünyada güzellik de çirkinlik de insan eliyle yaşam kadehine doldurulur. İnsan kadar alçalabilecek ve yükselebilecek olan bir başka canlı daha yoktur.

Geçtiğimiz gün artık eskisi gibi iyi niyetli, ümitvar, huzurlu ve insana karşı inançlı olmadığımı, olamadığımı düşündüm. Yüreğim sızladı birden, aklıma bir yığın keder yığıldı. Bir arkadaşıma tam bunu anlatıyorken elindeki şiiri uzattı bana. Tam da düşündüklerimi özetleyen ve anlatan bu şiir alıp götürdü o edebiyatın gizemli dünyasına.

Haydar Ergülen'in "İnsan Kısadır"  adlı şiiriydi bu.

“Babaannem derdi ki: İnsan kısadır oğlum

Ve bilmezden gelir kısalığını, bilseydi,

Yarışmazdı yollarla, göğe evler yükseltmezdi

Nazlı babaannem sözü de uzatmazdı ısrarı da

Az söyler, usul böyle, bir söylerdi bir de…

Adamın kötüsünü piyade, sözün fazlasını şiir

Yaparlar derdi, piyade olduğumu da gördü, şiir yazdığımı da…

Onu yitirince anladım kısacıkmış her şey, insan kısaymış ağaçtan, ikindiden elmadan, güneşten, kardan, yağmurdan…

Çok uzatma diyor şiiri kimse anlamaz ve ömrün de uzamaz bundan,

Anladım ama ne zaman harflerinden de kısaymış aşk,

Bazen yazıncaya kadar geçiyor, bazen zaman alıyor…

Zaten kaç harf ki insan!

 Evet, Haydar Ergülen böyle söylüyor.

Düşünüyorum da sahiden kısaymış hayat, ömür, bildiklerimiz, öğrendiklerimiz, öğrenebildiklerimiz, umut ve hayallerimiz, kendimiz…  Her an sönen, gölgelenen, tükenen zaman kısa değilmiş aslında.

Kısa olan bizmişiz!

Zamanı kısa sanırdık, hâlbuki azalan ömrümüz, zaman değil!

Her şeyimiz bu kadar kısa iken bu uzun boylu düşlerimizin kandırmacısıyla dünyaya uzun boylu çizikler atmamız, hiç gitmeyecekmiş izlenimi vermeye kalkışmamız, kendimizi ölümsüz sanmamız neden acaba?

Bu kısa aklımız bu gerçeği hiç düşünmez mi?

Dünyadaki bunca kötülük, bitmez tükenmez savaşlar, kavgalar, çıkmazlar, en fazla iki metrelik insanların ihtiras ve tamahkârlıklarından kaynaklanmıyor mu? Uzun boylu nefisleriyle ne çok istiyor insanoğlu, ne çok hırs yapıyor, ne çok maddeyle sarmaş dolaş boylu!

İnsan bodur, insan cüce, insan küçük, insan kısa hâlbuki.

İnsana sunulmuş vade kısa, geçiçi, sayılı… Kısacık bir rüya için gelecekteki upuzun, sonsuz, ebedi bir hayatı çizecek kadar, yitirecek kadar, unutacak kadar da kısa düşünceli insan!

Dostluk kısa, arkadaşlık kısa, aşklar kısa, evlilikler kısa, sevgiler kısa, vefa, şefkat ve merhamet kısa, vicdanın boyu kısadır. Kendi elleriyle yaptıklarına körü körüne tapıp kutsayan insan aklı hem kör, hem topal hem de kısadır! Kısadır insana mahsus olan her şey.

Gerçekleşmeyen umutları bile kısadır insanın.

Kendisini, bu geçici handa misafir eyleyen yaratanını bilmeyen, tanımayan, unutan, dünyayı kendinin sanan, ölümü aklına bile getirmeyen, çer çaput için bütün moral değerlerini pazara çıkaran insanın ruhu çarmıha gerildiğinden,  kaskatıdır, böyle insanın bahtı kısadır!

Kısacık, minicik ve küçücük hayatımızla,  nokta bile etmeyen ufkumuzla, üst üste yığdığımız yıkılmış umudumuzla, ömür defterinden düşen sararmış yıllarımızla insanız işte! Kısa ve fani olduğunu bilerek ve duyarak yaşayan kaç insan kaldı ki!

 Hala boyunun ölçüsünü almayan var mıdır acaba? 

Muhabbetle Kalınız.

Meryem Aybike Sinan-Haber7

meryemaybike@gmail.com

twitter.com/maybikesinan

YORUMLAR 5
  • abidin öztürk 11 yıl önce Şikayet Et
    meryem aybike hanım. yazılarınızı okuyorum sade ve güzel sene 1993 vefat eden babannem vardı osmanlı hanfendısı okumamış ama on master yapmış hocalar gıbıydı edep ahlak güzel söz tatlı dil güleryüz sabır kanaat tam teslımıyet ruh ve manevıyat ALLAHa ram olmak onda görduk ama şimdi o nesıl kapandı sızınde dıyorum buyuklerınızden o guzellıklerı yaşatan ınsanlar olmuş herhalde ruh ıklımınızden ve yazılarınıdan onu anlıyorum hayat kısa selamlar
    Cevapla
  • Yakup Sabrı 11 yıl önce Şikayet Et
    güzel ve anlamlı bir yazı!. şiir çok güzel, yazı şiiri aratmıyor. hiç düşünmemiştim aslında kısa olduğumu. sayenizde öğrendim ve hatırladım kısa olduğumu. evet ya hem kısa, hem bücür, hem bodur ve hem de tepeden tırnağa küçüğüz. haddimizi bilmemiz lazım, onu da bilmiyoruz. hadsizlikte üsütümüze yok, herkes bir bilmiş, bir ukela, .bir kibirli ki sormayın gitsin. ALLAH razı olsun meryem hanım sayenizde tefekkür ettik.
    Cevapla
  • benazir kandemir muhcu 11 yıl önce Şikayet Et
    ablam ne güzel yazmışsın!. ah bir bilsek boyumuzun ölçüsünü acaba kimseyi kırar mıyız?
    Cevapla
  • nakkaş Hacı 11 yıl önce Şikayet Et
    hem de öyle kısayız ki topuklara düşmüşüz.... topuklu ayakkabı giymemez de bundan değil midir? üç gün yıkanmasak kokarız alimALLAH! yani kibir, büyüklük taslama bizden uzak olmalı. y
    Cevapla
  • demokrat 11 yıl önce Şikayet Et
    beni düşüncelere gark etti!. ço güzel ve anlamlı yazı. aybike hanım. bu tip yazılarınız insani düşündürüyor ufuklar açıyor. teşekkürler, hürmetler efendim.
    Cevapla