Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

Emine Şenlikoğlu'nun ilginç ilanı!

GİRİŞ 01.03.2013 GÜNCELLEME 01.03.2013 YAZARLAR

Sağlık Bakanlığı'nın “Süt Bankası” kurma projesini duymayanımız kalmadı sanırım.  Kimin fikridir bilinmez ama bu fikri ortaya atanın bu milletin dini yaşantısından ve kimliğinden bihaber olduğunu düşündürdü bana!

Anne sütünün çok önemli bir gıda olduğundan kuşkumuz yok elbette.

Lakin bebeklere süt içireceğiz diye böyle üzerinde esaslıca düşünülmeden ortaya atılan bir projeye de gerek yoktu herhalde.  İlk bakışta tıbben kulağa hoş gelse de topluma vereceği zarar, endişe, ihtimal tehlikenin vuku bulması ihtimali bile bunun uygulanabilirliğine halel getirmiştir. Yani bu projenin şüyuu vukuundan beter gibi durmaktadır!

Bu proje ile ilgili önceki gün Muhafazakâr kesimin en önemli ismi Emine Şenlikoğlu Akit gazetesine sıra dışı bir ilan verdi. Sağlık Bakanına atfen verilen ilanda Emine Şenlikoğlu çok manidar ve haklı bir serzenişte bulunuyor:

“Sayın Bakanım; sizi seviyoruz. Takdir edersiniz ki, sizi seviyor olmamız yaptığınız her şeyi destekleyeceğimiz anlamına gelmez. İnsanlık namına sizden rica ediyoruz: Bu projeyi dosyanızdan kaldırın. Proje yapmak istiyorsanız; her anneden mahrum bebeğe sütanne tutma projesini düşünebilirsiniz. Bir anne ancak iki çocuk emzirebilir, biliyorsunuz sütannelik dinimizce caizdir. Çünkü anne ile muhatap olunduğundan, sütkardeşlerin karışma ihtimali çok azdır. Bizim bu yaşımızda sokağa dökülmemizi istemezsiniz her halde... Şimdiden sanal âlem kaynıyor... Bu faciayı engellemek için haliyle hepimiz gayret göstermeliyiz. Başka çaremiz yok, ancak sizin sağduyulu davranmanız halinde iş değişir, inanıyorum ki, halkın sesine kulak vereceksiniz, kendi nüfus kâğıdını saklamaktan aciz insanların bulunduğu dünyamızda, takdir edersiniz ki, sütkardeşlik karnesini saklayan pek olmayacaktır.”

Burada Emine Şenlikoğlu'nun endişelerine katılmamak mümkün değildir! Bu gerçekten de hem bu dünyada hem ahrette vebali olan büyük bir sorumluluktur.

Daha önce hiç karşılaşmayan ve bir şekilde tanışan gençlerin birbirlerinden hoşlandıktan veya âşık olduktan sonra “haydi gidip bir araştıralım biz sütkardeş miyiz” diye süt bankası karnelerini alıp ilgili sağlık kurumlarına gidebileceklerine açıkçası çok ihtimal vermiyorum.

Hatta çoğu çocuk büyüdükten sonra belki de bu karneler yoklara karışacak ve unutulacaktır! Zaten kimin aklına gelir ki böyle bir şey?

Emine Şenlikoğlu'nun da söylediği gibi “sütannelik” projesi daha sağlıklıdır. Zira bire bir karşılaşmalar, tanışmalar bir süre sonra akrabalık ilişkisine dönüşecektir ve aileler birbirilerini tanıdığı için bu tür tehlikeleri de bertaraf edecektir.

Diğer şekliyle yani “süt bankası” projesiyle Şenlikoğlu'nun belirttiği tehlikeler kaçınılmaz sondur maalesef! Yani çok vakit harcanmadan bu proje dönüştürülmeli ve dini ve sosyal anlayışımıza göre yeniden dizayn edilmelidir.

Sütkardeşlerin evlenmesi dinen caiz midir? Bu sorunun cevabı en güzel Nisa/23. Ayette verilmiştir:

“"Size şunları nikâhlamak haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek ve kız kardeşlerinizin kızları, sizi emziren sütanneleriniz, sütkız kardeşleriniz ve karılarınızın anneleri ve kendileri ile zifafa girdiğiniz kadınlarınızdan olan ve evlerinizde bulunan üvey kızlarınız. Eğer üvey kızlarınızın anneleri ile zifafa girmemişseniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur. Sulbünüzden gelen (öz) oğullarınızın hanımları ile evlenmeniz ve iki kız kardeşi birlikte nikâhlamanız da haramdır. Ancak cahiliyet devrinde geçen geçmiştir. Şüphesiz ki Allah gafur (çok bağışlayıcı) ve çok merhamet edicidir."

Hal böyleyken bu proje hangi mantıkla ve hangi dinin ölçüleriyle topluma sunulmak isteniyor anlayabilmiş değilim. Bilim insanının bilim ölçütlerini topluma dayarken toplumun dini kültürel ve örfü değerlerini göz ardı etmeleri yıllar yılı bu topraklarda bir türlü ortak paydada bulaşamamalarına sebep oluşturur.

Ve ben her şeyi bilirim diyen çok bilmiş toptancı “bürokratlar” maalesef hiçbir şeyi tam anlamıyla analiz etmeden, maddi ve manevi anlamda tefekkür süzgecinden geçirmeden “ben yaptım oldu” anlayışıyla bu toplumun hem vaktini hem de değerlerini pervasızca tüketmektedirler.

Zaten ülke tam bir proje çöplüğü olmuş durumda.

Bir takım insanlar gece rüyasında bir şeyler görüp ertesi günü mesleki ve sosyal prestijini kullanarak bunu hayata geçirmekte ve toplum çoğunlukla projeler hayata geçtikten sonra haberdar edilmektedir. Bütün devlet kurumlarında öyle gereksiz, öyle işe yaramaz projeler ortada dolanmaktadır ki bunlarla ilgili toplantılara bağlı olarak zaman israfı, kaynak israfı ve insan kaynakları israfını anlatmaya kalksak günlerimizi alır!

Yani çok toplantı az iş yapıyoruz!

Herkes konuşuyor, icraatı çok az kişi yapıyor! Yük gerçekten de çok az idealistin omzunda yürüyor. Ben bu “süt bankası” projesine de bu zaviyeden bakıyorum açıkçası.  Bizim önerimiz bu projeyi “sütanne” projesine dönüştürüp ihtiyacı olan kadınlarımıza ekonomik destek verilerek dini ölçülerimize daha uygun hale getirilmesidir.

Şahsen iki çocuk dünyaya getirmiş bir anne olarak diyebilirim ki bendeniz ihtiyacım olsaydı gidip bir süt bankasından asla süt almazdım. Çocuklarıma böylesi bir kötülük yapmazdım!

Muhabbetle Kalınız.

Meryem Aybike Sinan- Haber7

meryemaybike@gmail.com

YORUMLAR 5
  • Hakan Aydın 11 yıl önce Şikayet Et
    Hakkıyla yönetilebileceği hususunda emin değilim.. Kısaca söylemek gerekirse dini ölçüleri tehlikeye atmadan yapılırsa faydalı olur ancak ben bunun yapılabileceğini sanmıyorum... Bir de projenin tanıtımı çok yanlış... Süt bankası kuracağım (bir projem var) dediğinde tüm eylem planın risklerin ve kontrol noktaların elinin altında ve daha insanlar eleştirmeye başlamadan bunlardan da bahset, di mi ama?...
    Cevapla
  • asuman halvaci 11 yıl önce Şikayet Et
    SÜT BANKACILIĞI HAKKINDA . meryem hanım süt bankacılığı konusundaki tepkiler elbette tamamıyla anlaşılmadığı takdirde olağan ve haklıdır ancak sanıyorum dündü bakanın konuyla ilgili bir açıklaması olduki şöyle gönüllü her anne kendi çocuğunun hemcinsi bir çocuğa süt verebilecek buda bir çocuğu geçmeyecek yani kız annesi kıza erkek annesi erkeğe süt verebilecek .ayrıca 5 yılda bir çocuklar ve aileleri bu konuda tekrar tekrar bilgilendirilecek.. bu iyi bir önlem . tabi bu şartlara uyma konusu iyi bir gözetimde tutulursa . gönül isterki her bir anne evladına kendi sütünü versin ama maalesef bazen şartlar süt anneliği gerektiriyor unutmayın peygamberimizde süt anneye sahipti. süt bankası sadece bu konuda aracı ve gözetimci, denetleyici olursa sorun olmaz gibi...
    Cevapla
  • KAAN00 11 yıl önce Şikayet Et
    fatih karakaya. yorumunuzda sanki benim evlatlıkla evlenmek niyetim varmış gibi bir açıklama var, ben bu durumu ahlaksızlık ve ensest olarak kabul eden biriyim, asla yanımda yıllarca evladım gözüyle baktığım biriyle evlenmek aklımdan bile geçemez, ayrıca hem ayette var diyip hem de sen yapabiliyorsan yap!!! demeniz sizdeki çelişkiyi gösterir, ayette yazsa bile bu benim için ahlaki değildir, siz önce keni çelişkinizi sorgulayın.
    Cevapla
  • fatih karakaya 11 yıl önce Şikayet Et
    Uvey evlat. Ka anoo bey??? evet bir insan uvey cocuguyle evlenebilir. ayet aciktir. sizi niye sasirtiyor ki? siz 20 yasindayken yeni bir bebe dogdugunda o 20 yasina geldiginde siz 40 olursunuz ve annesi ile beraber olmadiysaniz evlenebilirsiniz tabii bu sadece bir ruhsat, eger sen buyuttugun bir cocuk ile evlenebiliyorsan evlen!!! bu durum bebeklikten alinip buyutulen cocuklar icin degil daha cok buyukluk zamaninda icindir.
    Cevapla
  • KAAN00 11 yıl önce Şikayet Et
    nasıl yani ayete göre üvey evlatla evlenilebiliyor mu. üvey kızlarınızın anneleri ile zifafa girmemişseniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur ne demek, yani ben şimdi bir kadınla evlenmeye karar verdim ancak daha sonra kızını görünce kadını bırakıp kızıyla evlenebilirmiyim veya bebekken bir kız çocuğunu evlatlık aldım büyünce onunla evlenebilirim, bu nasıl bir anlayış, bu ayet doğru mu umarım edit yayınlar da bilgilenirim
    Cevapla