Meryem Aybike Sinan
Meryem Aybike Sinan
HABER7 YAZARI

Malatyalı Hulusi Efendi'yi anlamak!

GİRİŞ 04.03.2013 GÜNCELLEME 04.03.2013 YAZARLAR

Hulisi Efendi Vakfı ve Osman Hulusi Efendi'nin ülkenin ve dünyanın dört bir yanına dağılmış sevenleri tarafından UNESCO'ya  "2014 Hulusi Efendi Yılı Olsun" temennisiyle bir girişimde bulunuldu!

Kabul edilir, edilmez! Bu çok da önemli değil!

Önemli olan böylesi bir değerin bütün toplum sathına tanıtılması, anlatılması, onun eserlerinin ve dünya görüşünün dile getirilmesidir hiç kuşkusuz.  Zira kalplere nüfuz etmiş bir mutasavvıfın gideceği adres yine gönüllerdir! Günümüz insanının belki en çok yıkılan ruh şehrinin inşası için, irşadı için Hulusi Efendi gibi mürşitlere ihtiyacı vardır.

"Kaçırdım mürşidini dergâhından gönlümün" diyen fıtratımızın iç sesine kulak verdiğimizde ne kadar yalnız, ne kadar hissiz ve ne kadar gönülsüz bir yaşama kul olduğumuzu fark ediyoruz an be an!

 Bizim medeniyetimizin temelinde gönül, kalp evi vardır oysa. İşte bu nedenledir ki sanatçı Musa Eroğlu'nun " Ey Erenler yine bozuldu bendim/ manalar dilimden ayrı duruyor" türküsünde belirttiği gibi artık ruh iklimimizde mana yok, ötelerden nişaneler yok, o çağrışımlar, o efsun yok!

"Nasihat" adlı gazelinde Osman Hulusi Efendi, erki elinde bulunduran herkese sesleniyor ki bu nasihati, tavsiyeyi ve uyarıyı günümüzün hiçbir dostu, arkadaşı ve yakını yapmaz, yapamaz!

"Âlemi sen kendinin kölesi kulu sanma

Sen Hakk için âlemin kölesi ol, kulu ol"

Aslında hizmetin hangi kademesi olursa olsun, hizmet ehlinin ne yaparsa yapsın Hakk için, Adalet için ve millet için yaptığını bilmesi, ona göre kendine gelen gönüllere hilm ve tevazu ile eğilmesi lazım gelmez mi?

Bir yönetici namzetine söylenmesi lazım gelen uyarıyı veya tavsiyeyi, nasihatin en ince haliyle yapan Osman Hulusi Efendinin hayatına baktığımızda hayatının tümünü tevazu içinde, halka hizmetle geçirdiğini görürüz. Eğitim, kültür, sosyal, sağlık, sanat, bilim, mimari, ekonomi gibi hemen her alanda "her canlıya hizmet" anlayışıyla insan için, gelecek için, din için çok büyük hizmetlerde bulundu.  Ve bu düşüncelerini de şu beytinde ifade terennüm eder:

"Garazsız hem ivazsız hizmet et her canlıya

Kimsesizin, düşkünün ayağı ol, eli ol"

Osman Hulusi Efendi hem kalemi hem kelamıyla gönüllere seslenen bir mütefekkir ve mutasavvıftır. Aruz vezniyle kaleme aldığı gazellerinin toplandığı divanı Türk Edebiyatının son demlerde gönüllere düşen çoban yıldızı gibidir.

Darende'de, Somuncu Baba yurdunda parıldayan bu çerağ öyle şiddetli yanmıştır ki bu ışık Malatya'dan yurt geneline ve nihayetinde dünyaya yayılmış bir hizmete dönüşmüştür. Hulusi Efendi Vakfı, yaptığı sosyo- kültürel etkinliklerle Darende'yi belki de Türkiye'nin her anlamda gelişmiş ilçelerinden birisi yapmayı başarmış, ilçe eğitimde, sağlıkta, tefekkürde, turizmde, ışıl ışıl bir görüntüye kavuşmuştur.

Darende bugün bu vakıf sayesinde Malatya'nın "Bilge İlçesi" unvanını alacak kadar tefekkür ve eğitimde zirve yapmış gezilesi, görülesi, ruhundan çiçekler derilesi bir mana diyarıdır bilene!

Bu manevi zenginliklerin yanı sıra okullar, hastaneler, camiler, külliyeler, öğrenci yurtları, fabrikalar vb. burada sayamayacağımız maddi zenginlikleri de Darende'ye ve yöre insanına götürmüş ve manevi irşat yanında maddi refahın da artmasına zemin hazırlamışlardır.

Hulusi Efendi, minberden gönüllere seyahat eden önemli bir mütefekkir ve mutasavvıf olarak 76 senelik yaşamı boyunca yaşadığı coğrafyaya çok önemli katkılar sağlamış, halkı irşat etmiş onları birlik ve beraberlik bağları ile birbirlerine kenetlemiştir.  Toplumun saygı,  sevgi ve muhabbet beslediği örnek ve unutulmaz bir şahsiyet olup,  bölge insanının her türlü meselesine hemdert, ihtiyaçlarına hemcömert olmuştur.

"Doğruluk karın olsun, vefa şiarın olsun

 Fazilette ,sehada örnek insan ol örnek"

Sivaslı mürşidi İhramcızade İsmail Hakkı Toprak'ın Somuncu Baba yurdunda yetişen talebesidir Osman Hulusi Efendi. Hem şiirlerinde, hem de sohbetlerini topladığı Mektubatında insanın ruh eğitimine seslenen telkin ve tavsiyeleri bugünün insanı için derman niteliğinde iyileştirici reteçe özelliği taşırlar. 

"Sakın nefsine uyup bir can incitmeyesin

Hüsn ü edebi koyup bir can incitmeyesin!

 

El ile dövseler de, dil ile sövseler de

Bin kez incitseler de bir can incitmeyesin!"

Hataların ifşâ edilmeyip setredilmesi hakkında ise şöyle buyurmuşlardır:


 "Oğul yekdiğerinizde, yâni bir arkadaşınızda bir hata veya noksan gördüğünüz zaman; benim gözlerim yanlış görüyor, arkadaşımda bu hata olmaz, diyeceksiniz, görmemezlikten geleceksiniz. Hataları ifşa etmek değil de, setretmek gerekir. Arkadaşınıza hatasından dolayı buğz etmeyiniz. Onun kötü hâline buğz ediniz."

Bu büyük mürşidi hayırla, rahmetle ve hasretle anıyoruz.

Osman Hulusi Efendi'nin 100. doğum yıldönümünde UNESCO'nun 2014 senesini "Hulusi Efendi Yılı" ilan etmesini diliyoruz.

Muhabbetle Kalınız.

Meryem Aybike Sinan- Haber7

meryemaybike@gmail.com

https://twitter.com/maybikesinan

meryemaybike.sinan@facebook.com

YORUMLAR 5
  • efe 11 yıl önce Şikayet Et
    GÖNÜLLER SULTANI ES-SEYYİD OSMAN HULUSİ EFENDİ. Hayatı boyunca hiç bir canlıyı incitmeyen üstat daha çocuk yaşta (6) babasıyla köyden hayvan sırtında yük getirirken babası '' oğlum hadi şurdan bir dal koparıp getirde hayvanı yürümesi için yön verelim'' diyince gidiyor bütün ağaçları geziyor ama dal koparamadan geliyor.bunun üzerine babası ne oldu diye sorunca '' baba ağaçlar Allah ı zikrediyorlardı , elim varmadı dalını koparmaya '' diye söylüyor ,daha o yaşlarda baktığı heryerde Allahı gören bu zat ömrü boyunca bütün canlılara hizmet için uğraşıyor.eski cumhur başkanımız turgut özalı da nasihatlarıyla aydınlatan ve yol gösteren gönüller sultanı Hulusi efendiyi rahmetle anıyoruz.
    Cevapla
  • efe 11 yıl önce Şikayet Et
    GÖNÜLLER SULTANI ES-SEYYİD OSMAN HULUSİ EFENDİ. yaradılanı severiz yaradandan ötürü felsefesiyle her canlıya hizmet etmeyi düstur edinmiş bir kanaat önderi olan osman hulusi efendi 36 .kuşaktan peygamber efendimizin soyundan gelir.ilime ve ilim için tahsil gören öğrencilere büyük önem veren veren hulusi efendi bir çok okul, yurt , üniversite yapımında bizzat hizmet etmiş bir şahsiyettir.
    Cevapla
  • ayhan efe 11 yıl önce Şikayet Et
    20.Asrın Filozofu . Topluma örnek yüce bir şahsiyet
    Cevapla
  • nimet yılmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    gönüller mimarı. Mutasavvıf şâir Osman Hulûsi Efendi bir Hakk ve hakikat dostudur. Hakk'ın rızasına nail olmak için kendini halka adamış bir gönülller mimarı, yüce şahsiyettir. Allah' a ulaşmak için bütün yaratılmışlara hizmet etmeyi hayat felsefesi haline getirmiştir.Onun tanıtılmaya ihtiyacı yoktur ancak bizlerin onu anlamaya çalışarak daha iyi insanlar olma yolunda ilerlemek için onu tanımaya ve tanıtmaya ihtiyacımız vardır. Onu daha iyi tanımak ve tanıtmak için Osman Hulusi Efendi'nin 100. doğum yıldönümünde UNESCO'nun 2014 senesini "Hulusi Efendi Yılı" ilan etmesini canı gönülden istiyoruz ve konuda desteklerinizi bekliyoruz.
    Cevapla
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    hulusi efendi döneminde imam hatipte okuyan zengin fakir herkese. takım elbiseler her yıl verilirdi...şimdilerde var mı yok mu bilmiyorum..yer yöre eyırt etmeksizin imam hatip okuyanlara takım elbisenin maliyetini düşünün..darendeye fakültenin açılmasına sebeb olarak,darendenin bilim merkezi haline gelmesine vesile olduğunu düşünüyorum..insanlardan maddi menfaat beklemeyen ve okuyanlara madden destek veren rahmetli hulusi efendiye allahdan rahmet dilerim...bu arada ben düz lise öğrencisi olduğumdan takım falan almamıştım..polis teşkilatının kuruluş yıldönümüydü ve hafta sonuna denk geliyordu,hükümet meydanında neyse bana istiklal marşının yönetimini verdiler,ben komut vererek istiklal marşını okuduk ve sonra üstadın elini öpmek için sıraya girdik,her el öpene mütevazi bir haşlık verildi ama gıcır gıcır,sıra bana geldi hangi yetkili bilmiyorum ben el öptüm rahmetlinin dikkatini kendine çekti bana parası da nasib olmadı..
    Cevapla