Mustafa Yürekli
Mustafa Yürekli
HABER7 YAZARI

Kılıçdaroğlu’nun yetersiz entelektüel sermayesi

GİRİŞ 21.03.2023 GÜNCELLEME 22.03.2023 YAZARLAR

İslam milleti şiir okur yazar, Batılı toplumlar ise roman! Milletimiz, insanlık tarihinde büyük şiir birikimi ve dev şairleriyle temayüz etmektedir. İslam milletinden başka Mevlana, Yunus Emre, ve Fuzuli çapında şairi olan bir millet yoktur. Sultanları şiir yazan bir milletiz. Milli Marşı şiir olan, İstiklal Marşı şiir olan başka millet yoktur bu yüzden.

Türkiye’de Namık Kemal’den beri vatan sevgisi, özgürlük ve bağımsızlık tutkusu şiirle dile getiriliyor. Şiir, sevginin diliyle güçlü bir şekilde milletimizin Batı karşısındaki direnişine, emperyalizme ve işbirlikçi hainlere karşı mücadelesine destek veriyor.

BAŞKAN ERDOĞAN’IN ŞİİR OKUMA FARKI

Türkiye’de şiirin gücü, sadece sözün ya da güzelliğin etkisi değildir. Şiir, ülkemizde, toplumsal, siyasal ve tarihsel rol üstlenerek milli güç, mahşeri vicdan, milli irade haline gelmektedir. Ülkemizde şiir sevmek, şiir okumak hem Anadolu ruhunu kuşanmış olmanın hem de entelektüel  sermaye yeterliliğin göstergesi. Milletimiz, şiirle düşünür. Bu yüzden şiirin gücüne gerçek anlamda dayananları, milleti temsil edenleri, milli duyarlılıkla siyaset yapanları milletimiz başına taç etmektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaderi şiirle yazılmış, şiir okuyarak hapse girdi, politikada yolu açıldı; 21 yıldır şiir okuyarak kazanıyor seçimleri. Şiir, gönül adamlığının ve entelektüel çapın göstergesi! Oysa siyasi rakiplerinin şiirle ciddiyeti fark edilir bir ilişkisi yoktu. Ne Deniz Baykal şiir severdi, ne de Kemal Kılıçdaroğlu şiir sever!

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin yaptığım değerlendirmede Başkan Erdoğan ile rakibi Ekmelettin İhsanoğlu’nun şiirle ilişkisine de dikkat çekmiştim: “Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı adayı olup da seçimi kazanırsa bunda şiir okurluğunun payı büyük olacaktır. Erdoğan, edebiyat severliğinden, şair çevresinden aldığı güçten mutlaka yine yararlanacaktır.. Peki rakibi Ekmelettin İhsanoğlu’nun edebiyat severlik ve şiire ilgi bakamından Erdoğan’la karşılaştırılabilir mi?” diye sormuştum.  

Öngörüm doğru çıktı: Ekmelettin İhsanoğlu, “Mehmet Akif babamın dostu..” diyerek girdi şiir alanına. İstiklal Marşı’nı Çanakkale Destanı’yla karıştırması da işin tuzu biberi oldu.

Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Akif’ten kimi dizeleri ve İstiklal Marşı’nın ilgili bölümünü okumakla da yetinmedi, mitinglerde İhsanoğlu’nun şiire yetersiz ilgisini eleştirerek en öldürücü darbeyi vurdu..

Kısaca Ekmelettin İhsanoğlu’nun seçimi kaybetmesinde kuşkusuz şiire ilgisizliğinin de payı var..

KILIÇDAROĞLU’NUN ENTELEKTÜEL SERMAYE YETERSİZLİĞİ

2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Başkan Erdoğan’ın rakibi Kemal Kılıçdaroğlu Hatay’da konuşma yaparken Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Destan’ şiirinden bir dize okumaya çalışarak şiir alanına adım attı..

Kemal Kılçdaroğlu, adaylığını açıklar açıklamaz baltayı taşa vurdu. Kılıçdaroğlu, ‘Hani diyor ya şair galiba, Necip Fazıl...’ ifadelerini kullandı. Necip Fazıl’ı tanımayan, şair olup olmadığını bilmeyen Kılıçdaroğlu’nun, alıntı yaptığı dizeyi baktığı kağıttan bile okuyamaması, ‘Bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa.’ diyeceğine, ‘Kurtlara şah olsa’ diyerek dizeyi de yanlış okuması dikkatlerden kaçmadı.

Kemal Kılçdaroğlu, iki çam devirdi. İlki Necip Fazıl cehaleti. 20 yıldır ülkeyi yöneten ve seçimde rakibin olan Başkan Erdoğan’ın davasını temsil ettiği, ‘Üstad’ dediği, fikir dünyasını yoğuran bir şair ve bir yazardır Necip Fazıl. Sevmesen bile, rakibinin düşünce dünyasını anlamak için tanımak gerekmez mi üstadı? Devirdiği ikinci çam da alıntı yaptığı Destan şiiri.. Destan şiiri, Batıyı ve Batıcılığı eleştirdiği bir şiir. Batıcı iktidarı tanımlıyor, ‘Bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa.’ diyerek!

Necip Fazıl Kısakürek’in 1947 yılında, Milli Şef İsmet İnönü döneminde, CHP faşizmini anlattığı Destan şiiri, Durun kalabalıklar, bu cadde çıkmaz sokak! / Haykırsam, kollarımı makas gibi açarak” dizeleriyle başlıyor. Şu dizelere bakar mısınız?

Ey tepetaklak ehram, başı üstünde bina;
Evde cinayet, tramvay arabasında zina!
Bir kitap sarayının bin dolusu iskambil;
Barajlar yıkan şarap, sebil üstüne sebil!

Necip Fazıl Kısakürek’in  Destan şiirinin Kemalizmi ve devrimleri anlatan finali müthiştir. Kemal Kılıçdaroğlu’nun alıntı yaptığı şiirin son dizelerine bakar mısınız?

Mezarda kan terliyor babamın iskeleti;
Ne yaptık, ne yaptılar mukaddes emaneti?
Ah! küçük hokkabazlık, sefil aynalı dolap;
Bir şapka, bir eldiven, bir maymun ve inkılap!
 

Kemal Kılıçdaroğlu, şiir sınavında Necip Fazıl çamı devirerek hem entelektüel sermaye olarak yetersizliğini ve hem de iç ve dış politikada çapsızlığını ortaya koydu..

İpi dünya güçlerinin elinde olan politikacılar, entelektüel sermaye yetesizliğini ve çapsızlığını böyle şiirde gösteriyor, kendini şiirde ele veriyorlar kendilerini..

YORUMLAR 4
  • B.inci 1 yıl önce Şikayet Et
    K.kılıçdaroğlu'nun Aksanı yetmez şiir okumaya. Şiir demek Şuur demektir. Farklı bir kültürden olması hasebi ile kültürü ve aksanı Şiir okumaya müsait degildir. Şiir sesin tınısı ile Rengi ile okunur, Sözü konuşturmak demektir Şiir okumak. K.k da Ne hitabet ne belagat ne kültür yoktur. Onun Chp'nin başına getirilmesinin en öncelikli sebebi Tuncelili oluşudur. Çünkü İslam düşmanıdır.
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Mustafa hoca, bırakın sıır okumasını normal konusması problemli, ruh dünyasındaki sıkıntı boyle tezahur edıyor:yalan iftira hakaret tehdit vs vs. eldeki malzeme bu,kargadan hem sahin hem bulbul cıkarmaya calisan birileri var, olmuyor olamıyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Pembe panterler bitmez bunlarda
    Cevapla
  • Sokaktaki vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Kemal Kılıçdaroğlu, güven vermiyor..
    Cevapla