Mustafa Yürekli
Mustafa Yürekli
HABER7 YAZARI

Mahmut Kaya’yla tarihe felsefeyle bakmak

GİRİŞ 02.11.2024 GÜNCELLEME 02.11.2024 YAZARLAR

İslam felsefesi profesörü Mahmut Kaya, Ülke Tv’de yayınlanan Yaşadığımız Günler belgesel programına bu hafta konuk oluyor ve hayatını anlatacak. Hem Batı hem de İslam felsefesini çalışan ve ilmi çalışmalarıyla kültürümüze katkıda bulunan Prof. Dr. Mahmut Kaya, tarihin dip dalgasını, düşünce tarihini anlatıyor belgeselinde. Doktora çalışması olan İslâm Kaynakları Işığında Aristoteles ve Felsefesi (1983),  Kindî: Felsefî Risâleler (çeviri-inceleme, 2002) ve İslâm Filozoflarından Felsefe Metinleri (2003) eserlerinden bir kaçı..

Mahmut Kaya, 1945, Tokat’ın Artova ilçesinin Kunduzağalı köyünde dünyaya geldi. Geleneksel medrese usulüne göre 6 yaşında Batum Medresesi mezunu Feyzi İşler Hocaefendi'den 4 yıl Arapça ve Kur'an-ı Kerim eğitimi aldı. 1955 yılında İstanbul’a geldi Gönenli Mehmet Efendi’nin kursunda eğitimine devam etti. İlkokul, ortaokul ve lise diplomalarını sınava girerek dışarıdan aldı.

Mahmut Kaya, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nden 1972'de mezun oldu. Aynı fakültenin Felsefe Bölümü Türk-İslam Düşüncesi Tarihi kürsüsünde yüksek lisans, 1979 yılında da doktorasını tamamladı.1982'de yardımcı doçent, 1986'da doçent, 1992'de profesör oldu. İÜ Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Türk İslam Düşüncesi Anabilim Dalı Başkanlığı ve İslam Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

Prof. Dr. Mahmut Kaya, Türkiyenin vaziyet ve sitikametine, 27 Mayıs 1960, 12 Eylül 1982 v2 28 Şubat 1997 müdahalelerine İstanbul’da üniversitenin içinden tanıklık etti. Darbeler, Batıcılığın kalesi olarak adlandırılan basın, üniversite ve Cumhuriyet Halk Partisi tarafından hazırlanıyordu. Dolayısıyla Türkiye’nin son bir asırdaki kültürünü analiz etme ve eleştirme imkanına sahiptir.

Pazar günü Ülke Tv’de ysaat 14:00’te yayınlanacak olan Yaşadığımız Günler belgesel programının  bu ilk bölümünde; Birinci Dünya Savaşı, Milli Mücadele, tek parti dönemi ve iki partili dönemin ( 1945- 1955) çocukluğuna yansımalarından hareketle kültür politikalarını ve eğitim sistemini değerlendiriyor. Değerlendirmelerini çatışmacı bir dille değil, nesnel, bilimsel ve felsefi bir dille gerçekleştiriyor.. 

Taşları yerine doğru koyunca, milletimizin cami dernekleri, Kur’an Kursları ve imam hatip okullarındaki direnişinin daha anlaşılır olduğunu gösteriyor belgeselinde. İlginç hatıralar, çarpıcı yorumlarla anlattığı hayatı, gerçekten izlenmeye değer bir program oldu. Mahmut Kaya’yla tarihe felsefeyle bakmak isteyenleri ekran başına davet ediyoruz.

Prof. Dr. Mahmut Kaya’ya çok teşekkür ediyorum, bu beş bölümlük programa katkılarından dolayı. Ve muhabbet, samimiyet, makuliyet, azim ve gayret çizgisinde akıl yürütmenin, çabanın güzel bir örneğini verdiği için.

Mustafa Yürekli / Haber7

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL