Osman Ateşli
Osman Ateşli
HABER7 YAZARI

Ayntap savunmasından Gazze’ye mesaj!

GİRİŞ 26.10.2023 GÜNCELLEME 28.10.2023 YAZARLAR

Kalabalık bir gazeteci grubuyla uluslararası yatırımcı ve CEO’ların katıldığı Horasis Global toplantısını takip etmek üzere Gaziantep’teydik.

Pazar sabahı Horasis Global Toplantısı'nın açılışına oldukça yoğun bir katılım vardı. Gaziantep Şehitkamil Kongre Merkezi'nin geniş salonu tıklım tıklım doluydu. Oturumların yapılacağı salonda neredeyse oturacak boş koltuk kalmamıştı.

Programın hemen başındaki üç boyutlu sahne gösterisi muhteşemdi. Biz gazeteciler dahil, salondaki izleyicilerin de gösteriden etkilendiğini söyleyebilirim.

İKİ BAKAN 300 KATILIMCILI KÜRESEL TOPLANTI

Uluslararası ölçekteki programa, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı. 2 günlük zirvenin ev sahipliğini, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ticaret Odası ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri beraber üstlenmişler.

İnovasyon, Sürdürülebilirlik ve Yeniden İnşa Yoluyla Etki Yaratmak" temasıyla Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te düzenlenen programa 140'ı üst düzey olmak üzere 300 katılımcı yer aldı.

YABANCI YATIRIMCILAR İÇİN FIRSATLAR ÜLKESİ TÜRKİYE

Programın açılış konuşması Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de programın öğleden sonraki oturumunda katılımcılara hitap etti. Her iki bakanın da önemli açıklamaları oldu. Bu açıklamalar ekranlarda, dijital ve basılı mecralarda geniş şekilde yer buldu.

En dikkatimizi çeken taraflarıyla özet geçelim;

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, programı takip eden konuklara Türkiye’nin ekonomi politikalarını, Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlattı. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik artan ilgisine dikkat çekti. Yurt dışından önemli bir finansman geleceğinin sinyallerini verdi. Türkiye'nin fırsatlar ülkesi olduğunu ifade ederek yabancı yatırımcılara çağrı yaptı.

GAZİANTEP MODELİ’NE ÖVGÜ

Gaziantep’te başlayan Horasis Küresel Toplantısının açılış konuşmasını yapan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Gaziantep'in üretim gücüyle birlikte ülke ekonomisine katkısına dikkat çekti.“Gaziantep deyince içimizde çok büyük bir çoğunlukla olumlu hisler uyanıyor.” diyen Bakan Bolat Gaziantep’i “İyi at yemini kendi arttırır.” atasözüyle tanımladı. Gaziantep’e her gelişinde hep bir ilerleme, gelişme ve bir yükseliş gördüğünü aktardı. Bolat, “Gaziantep modeli inşallah daha çok gelişir ve örnek alınır ve memleketimize katkı sağlar. Ülkemizdeki şehirlerin yarısı Gaziantep ölçeğinde olabilseydi biz bugün, kişi başına 25 bin, 30 bin dolarlık milli geliri konuşuyor olabilirdik. Ama inşallah bu hedefi de Türkiye Yüzyılı’nda yakalayacağız.” dedi.

ŞAHİN: GAZİANTEP’TE BÜYÜK BİR POTANSİYEL VAR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in ‘Gaziantep Modeli’ne bir kez daha dikkat çekti. Şehrin sanayide dünyanın en büyük üretim ve ihracat merkezlerinden biri olduğunu dile getirdi.

Şahin, “Gaziantep’te büyük bir potansiyel var. Bugün burada olmamızın nedeni; HORASIS’in Türkiye’de ilk kez Gaziantep’te toplanmasının nedeni tesadüf değildir. Gaziantep bir üretim merkezidir. Aynı zamanda büyük bir pazardır. Bugün bu salon herhangi bir salon değildir. Burada yapılacak toplantılarla büyük dostluklar, büyük kardeşlikler kurulacak. Gaziantep konumu gereği de böyle bir özelliği bünyesinde barındırmakta müsait bir şehir.” dedi.

Başkan Şahin‘in “Gaziantep modeli” diye anlattığı model yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı önceleyen bir model. Türkiye’nin ihtiyacı da tam olarak bu aslında…

GAZİANTEP DEPREM ÖNCESİ GÜNLERE DÖNÜYOR

HORASIS; finans, enerji ve teknoloji kuruluşlarının CEO'larının içinde bulunduğu büyük bir ağ… HORASIS’in öneminin altını çizen Başkan Şahin, bu kişilerin Türkiye'ye gelmesinin deprem bölgesi Gaziantep'i görmesinden duyduğu memnuniyete dikkat çekti.

Gazinatep yaklaşık 20 gün kadar önce GastroAntep Kültür Yolu Festivali’ne ev sahipliği yapmıştı.

Şimdi de, insanlık tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşadıktan sadece 9 ay sonra böylesine büyük, uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapabilmek Gaziantep için elbette çok önemliydi.

Fatma Şahin ve ekibini şehri yeniden eski canlı günlerine döndürecek bu önemli etkinlikler için tebrik etmek gerek.

GAZZE İÇİN KATLİAMI DURDURUN ÇAĞRISI

Zirve sadece Türkiye ekonomisini bekleyen fırsatlara ve Gaziantep'in sunduğu avantajlara dikkat çekmekle kalmadı. Gazze’deki İsrail katliamı ve vahşeti de programın gündemindeydi. Filistin halkının yaşadığı zulme uluslararası bir platformda dile çekilmesi önemliydi.

Başkan Fatma Şahin, dünyaya katliamları durdurun çağrısı yaptı, barış mesajları verdi.

Konuşmasına Gazze’deki İsrail katliama gönderme yaparak, “Çocukların öldüğü ve öldürüldüğü bir dünyada hiçbirimiz masum değiliz...” diyerek başladı.

Gaziantep depremin yaralarını sarmış, şehirde toparlanma süreci devam ediyor.

Gaziantep Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da kadim yerleşim yerlerinden biri... Tarihi İpek Yolu üzerine kurulmuş bir şehir. Türkiye'nin en büyük altıncı ekonomisi... Aynı zamanda büyük bir üretim üssü…

AYNTAP VE GAZZE’NİN BİRBİRLERİYLE ÖRTÜŞEN HİKAYELERİ

Aynı zamanda bundan tam 100 yıl önce milli mücadeleyi yaşamış bir şehrimiz. Milli Mücadele sırasında önce İngilizler şehri işgal etmiş. Sonrasında Fransızlar geliyor.  Ermeni çetelerle iş birliği yapan Fransızlar, halka vahşeti yaşatıyor. Fransızlar ve işbirlikçileri o gün tıpkı bugün İsrail’in Gazze’de yaptığı gibi katliamlar yapıyor. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar katlediliyor. Hastaneler, camiler, okullar tıpkı bugün Gazze’deki gibi yerle bir ediliyor. Savaş suçu sayılan silahları kullanılıyor.

Gaziantep halkı, düşmanı püskürtmek için çoluğu çocuğu, genci, ihtiyarı, erkeği  kadını seferber oluyor. Fransızlar ve işbirlikçi Ermeni çetelerine karşı kahramanca şehrini savunuyor. Halk, Gaziantep savunmasında 7 binden fazla şehit veriyor.

O kadar ağır silahlarla saldırıyorlardı ki, o kadar güçler orantısızdı ki, en ağır silahları Antep halkının üzerinde deniyorlar. Aynı bugün Gazze’de olduğu gibi…

Evleri başlarına yıkılmasına rağmen halk, asla Antep cephesini terk etmiyor. Aç ve susuz bırakılmalarına rağmen o gün de şehri terk etmiyorlar. Terk etseler Antep düşecek. Eğer bugün Filistin halkı Gazze’yi terk etse Gazze de düşecek. Bugün de açlığa ve susuzluğa direnerek Gazze’yi terk etmiyorlar. Ayntap ve Gazze’nin birbirleriyle örtüşen hikayeleri…

PANORAMA MÜZESİ’YLE TARİHTE YOLCULUK

Bu yaşananları en iyi anlatan yer 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi. Eski redif deposunun bulunduğu yere bir abide olarak inşa edilmiş. Fatma Şahin 7 yıl emeğiyle kurulmuş. Panorama Müzesi’ndeki devasa tablolar Sibirya’da üretilmiş, Antalya’da boyanmış. Türkiye’de bir örneği daha bulunmayan görseller, yağlı boya tekniğiyle yapılmış Türkiye’nin en büyük tuali… Mutlaka görmeniz gereken muhteşem bir tarih tüneli…

Sultan II. Abdülhamid Han’ın hatırası sancak da Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın sancağı da bu müzede var.

Panorama müzesinin bir noktasında güvercinlerle barış mesajı veriliyor. Ama bazı panolardaki şahinlerle verilen ince mesajlarda gözlerden kaçmıyor. Barış içinde yaşama temennimize karşılık bulamazsak, düşman saldırılarının hedefi olursak şahin olmayı da biliriz mesajıymış bu…

MÜZE ZENGİNİ ŞEHİR

Gaziantep’te 23 tane müze, 26 tane han bulunuyor.

Şehir müze zenginliği bakımından Türkiye’de üçüncü sırada…

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde tam 14 adet müze var.

Havara Atık Müzesi… Siensi atıklarından, cam işe atıklarından ve hurda malzemelerden yapılmış sıra dışı bir müze…

Udma Peynir Müzesi Gaziantep’in yeni kahvaltı mekanı… Tarihi Çukur Hamam Gaziantep peynirini tanıtmak üzere peynir müzesine dönüştürülmüş. Muhteşem bir mekân. Şehri ziyaret edenler burada kahvaltı yapabilmek için adeta yarışıyor. 2 aylık rezervasyonları şimdiden dolu.

Sabun, pekmez, baharat, para müzesi ve diğerleri…

270 dönümlük Galle Park da çok farklı bir park konsepti uygulanmış.  Osmanlı Has Bahçesi'nin birebir örneğini burada görmek mümkün.

Japon, Çin ve Hollanda bahçeleri de darısı…

Bey Mahallesi şehrin tarihi dokusunun yaşatılması ve korunması adına harika bir proje... 200 kadar evin restore edilmesiyle oluşan

tarihi sokaklar, yepyeni bir sosyalleşme alanına dönüşmüş.

Hasan Süzer’e ait tarihi bir evin de belediye kazandırıldığını öğreniyoruz. Restorasyonu tamamlandıktan sonra kültür yaşam müzesine dönüştürülecekmiş.

Şehirdeki tarihi ticaret lisesi de Kent Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Envanterin neredeyse tamamına yakını halkın sergilenmek üzere belediyeye ulaştırdığı nadide eserlerden oluşturulduğu aktarıldı.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi ulusal çapta ünü olan bir yer Türkiye’nin her tarafından gelen ziyaretçilerini ağırlıyor. Hayvanat bahçesine yılda 5 milyon turistin ziyaret ettiğini aktarıyor Başkan Fatma Şahin. Deprem sürecinden sıfıra yaklaşan turist hareketi Gaziantep Kültür Yolu etkinliği ile yeniden hareket kazanmış.

Almacı Pazar Gazianteplilerin uğrak noktası… Şehrin ritmik işleyen kalbi gibi… Gaziantepliler buradan alışveriş yapmayı seviyor. Bir de Tahmis’te (Anadolu’nun 400 yıllık yaşayan en eski kahvehanesi) çay kahve içmeyi…

Halk ihtiyaçlarını büyük ölçüde bu tarihi çarşıdan gideriyor.

Çarşı pazardaki intizam göz kamaştırıyor. Tek tip tabela uygulaması da bu intizamın bir parçası olarak görüntüyü tamamlıyor.

GAZİANTEP HALKINDAN ‘FATMA BACI’YA YOĞUN İLGİ

Başkan Şahin, cumartesi gününü şehirde ağırladığı gazetecilerle geçirdi. Gazetecilere şehrin tarihi mekanlarını bizzat kendisi gezdirdi. Hizmetleri anlattı. Çarşı pazarı birlikte dolaştı. Sokakta ‘Fatma Bacı’ diye hitap ettikleri Başkan Fatma Şahin’e inanılmaz bir ilgi ve teveccüh var. Teşekkürlerini iletmek, tokalaşmak, fotoğraf çektirmek isteyenler adeta birbirleriyle yarışıyor. Başkan Şahin de onlara aynı ilgi ve muhabbetle karşılık veriyor.

Şahsi gözlemim; Gaziantepli Başkanını seviyor, Başkan da bu ilgi alakadan hayli memnun görünüyor.

Osman AteşliHaber7

e-posta: osman.atesli@haber7.com

x: @oatesli

YORUMLAR 2
  • Ali - 1905 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle, Mehmet isimli arkadaşa katılıyorum, İskenderun Limanına demiryolu bağlantısı çok iyi olur. Tır ve kamyonlarla limana transferde çok zorluklar yaşanıyor.
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    horasis'in Gaziantep'e gelmesi çok iyi beraberinde İskenderun limanına demiryolu bağlantısı sağlayın yabancı yatırımcıları içinde iyi olur.
    Cevapla