Osman Ateşli
Osman Ateşli
HABER7 YAZARI

Okula başlama yaşında okulların hesabı!

GİRİŞ 28.06.2012 GÜNCELLEME 28.06.2012 YAZARLAR

Öyle ki Milli Eğitim Bakanlığı'nın 4+4+4 düzenlemesiyle beraber okullara tebliğ ettiği uygulama, kayıt almaya başlayan okulların pek çoğu tarafından uygulanmıyor.

Yapılan son düzenlemede her şey rakamlarla net olarak belirlenmesine rağmen özellikle okul yöneticilerinin, eski uygulamadaki alışkanlıkları değiştirmemek adına olsa gerek, çocukları olabildiğince daha geç okula almak için direttiklerini duyuyoruz. Bunun yanında okullar arasında da ciddi uygulama farklılıkları olduğunu da görüyoruz.

Örneğin Eylül ayı itibariyle 54 ayını tamamlayacak olan bir çocuğun adresi tutan iki farklı okulda da okul öncesi eğitim için kaydı yapılmazken -ki bu çocuk seneye 2013'ün Eylül ayında zorunlu egitime başlama yaşı sınırı olan 66 aya ulaşarak ilkokul birinci sınıfa başlayabiliyor- başka bir okulda 50 ayını henüz tamamlamış olan bir çocuğun anasınıfına kaydının yapıldığına şahit olabiliyoruz. Hatta bazı okulların anasınıfı kayıt bürolarında sadece 60-66 ay arası olanların kaydının yapılabileceği yönünde duyuru yazıları asılmış vaziyette... Okulların bu keyfi uygulamaları ile kayıtları yapılmayan çocukların pek çoğu zorunlu olarak seneye okul öncesi eğitimi almadan 1'inci sınıfa başlamak zorunda kalacak. Okul öncesi temel eğitimi alamadığı için yaşça kendinden daha büyük olan öğrencilerin arasında başarı şansı daha da düşecek.

Özellikle büyükşehirlerde yetişen çocukların fiziki gelişim noktasında kırsal alanda büyüyen çocuklara nazaran daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Buna rağmen İstanbul'da bile okul okul, bölge bölge ciddi uygulama farklılıkları dikkat çekiyor. Bu noktada Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin acil olarak devreye girip buna açıklık getirmesi gerekiyor.

4+4+4 DÜZENLEMESİNE GÖRE UYGULAMA NASIL OLACAKTI?

2012-2013 Eğitim Öğretim döneminde ilk kez uygulanmaya başlanacak olan 4+4+4 diye ifade edilen okul öncesi ile birlikte 13 yıllık zorunlu eğitim sisteminde bu konunun nasıl uygulanacağı da açıklanmıştı.

Şöyle ki;

Okula başlama yaşı diye tabir edilen ilkokul 1'inci sınıfa başlama yaşı 72'den 66 aya çekildi. Kayıt yaptırılabilecek alt sınır da 60 ay olarak açıklandı.

Buna göre 61 ile 66 ay arasındaki çocuklar, yeterli fiziki ve zihinsel gelişime sahipse velinin isteğiyle okula birinci sınıfa kaydedilecekler. 66 ay ise okula başlamada zorunlu yaş sınırı... 2012 Eylül sonu itibariyle 66 ayını dolduracak çocuklar, e-okul sistemiyle merkezi olarak kaydediliyor.

Okula başlama yaşı hesaplaması ise şu şekilde yapılacak: Çocuğun doğum tarihinden itibaren 66 ay sayılıyor. 30 Eylül 2012 de 66 ay doldu ise eylül ayında ilkokula başlıyor.

Hatta velilerden "Benim çocuğum henüz çok küçük, bu sene göndermem" diyenlere bile esneklik gösterilmeyecek, çocuğunu okula göndermeyen velilere, günlük 15 TL ceza uygulanabilecek. Çocuğunu okula göndermemede ısrar eden velilere, ayrıca 500 TL ceza uygulanacak. Bakanlık e-okul üzerinden otomatik olarak yapılacak kayıtları da sıkı bir şekilde takip edecek.

VELİ DEĞİL OKUL SORUN ÇIKARIYOR

Bugün gelinen noktada daha çok veli tarafında yaşanacağı beklenen aksaklık, okul için yeterli görmedikleri çocuklarla uğraşmak istemeyen, okul yöneticileri ile öğretmenler tarafından yaşatılıyor. Düzenleme Meclis'te görüşülürken yapılacak düzenlemeye itiraz edenlerin velilerden çok eğitimciler ve bağlı oldukları sendikalar olduğunu hatırlayınca bu hiç de şaşırtıcı değil...

Bu bana şunu da hatırlatmadı değil; Bir kaç yıl önce Anayasa değişikliği ile ilgili tartışmaların hararetlendiği bir dönemdi. Belli bir kesimin sesi olan dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı "Siz kanun da yapsanız Anayasa'yı da değiştirseniz biz bildiğimizi okuruz, koruyuculuğumuzu yaparız" demişti.

Bugün daha alt bir hizmet birimi olsa da, daha masum görünse de benzer bir meydan okumaya okul idarecileri kalkışıyor sanırım... Sonuçta iyi kanun kötü kanun yok, iyi uygulama veya kötü uygulama var. Bir düzenleme yapıldıysa en iyi şekilde uygulamak için yapıldı. Kanunları uygulama ve uygulatmama noktasında keyfiliğe artık bir son verilmeli...

Osman Ateşli - Haber 7

osman.atesli@haber7.com 

Twitter: @oatesli

YORUMLAR 3
  • mesut kaya 12 yıl önce Şikayet Et
    tamamen hayal ürünü bir yazı. yazı yamışsınız ama ne yazdığınızdan bihabersiniz beyefendi..sizin söyledikleriniz artık yontma taş devrinde kaldı kimse keyfi hareket edemiyor artık. onlar sizin zamanınızda olabilir sayın ateşli.. kafanıza göre yazmayın...
    Cevapla
  • telmih telmih 12 yıl önce Şikayet Et
    bunların adı memur.... kardeşim adam sana yasayla bunun kuralını belirlemiş ben şunu çok iyi biliyorum ki böyle yapan okul idarecileri bu yasayı bir kere dahi adam akıllı okumamış olan insanlar. milli eğitim bakanlığı da durmasın yenilik yapıp dursun o dinazor diye tabir edilen kafaları değiştiremedikten sonra alta hiç bir şekilde etki edemez. olan öğrencilere veliliere oluyor.
    Cevapla
  • kartal tibet 12 yıl önce Şikayet Et
    tutarsızlıklarla dolu bir yazı. 1. 1.sınıf kayıtları e - okul üzerinden otomatik olarak yapılır. okul idaresi buna müdahale edemez. 2. eğitimcilerin 66 aya karşı çıkması pedogojik açıdandır yazar efendi kendiniz 1. sınıf öğretmenliğini kaç yıl yaptınız ki tüm eğitim camiasının (hükümet yanlısı sendika dahil) karşı çıktığı 66 ay uygulamasını haklı göstermeye çalışıyorsunuz? 3. 2012 - 2013 eğitim öğretim yılında ana sınıfına kaydolacak öğrenciler için okullar zorluk çıkarıyor buda bir sonraki sene için kendinden büyüklere problem oluşturacak diyorsunuz yani 2013-2014 ü kastediyorsunuz. fakat 2013-2014 sezonunda tüm öğrenciler 66 ay itibari ile kayıt olmuş olacaklar. 72 ay kayıtları sadece önümüzdeki eylülde başlayacak sene içindir. 2013-2014de 1. sınıfa başlayacak 72 aylık öğrenci kalmayacak. 4. anasınıfı başlama yaşı değişen yönetmelikte yoksa okulda bildiğini okur tabiki.
    Cevapla