Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Prof. Dr. Nevzat Tarhan
HABER7 YAZARI
TÜM YAZILARI

Yargıtay Başkanı'ndan şikayetçiyim

GİRİŞ 16.07.2009 GÜNCELLEME 16.07.2009 YAZARLAR

Yargıtay Başkanı Askeri Yargı’nın sınırlandırılması ile ilgili yasa değişikliği konusunda Anayasa Mahkemesi’ne başvuru ile ilgili “Anayasa’nın 145’nci maddesine uygundur diyemem” diyerek alenen kanaat beyan ediyor. Taraf olduğunu beyan etmekte beis görmüyor.
 
Yargıtay Başkanı’ndan şikayetçiyim adalete güvenime zarar verdi
 
Sistemin çürümüşlüğünün en büyük göstergesi sistemin etiğinin bozulmasıdır. Türkiye’mizin kurulu sisteminde Yargıtay Başkanı TBMM kararına karşı yüzü kızarmadan taraf olduğunu açıklamışsa Yüksek Yargı sisteminde de çürümüşlük var diyebiliriz.
 
Kim çürük mal alır, kim çürük arabaya güvenerek biner?
Yasalarla etik sağlanmaz toplumun denetimi ile etik sağlanır. Bu nedenle yargının bozuk işleyişi ve yargı etik ilkelerine uyulmaması gerekçeleri ile birlikte tartışılmalıdır.
 
Yargıtay Başkanı toplumsal barışı bozmak mı istiyor?
 
Adalet duygusu insanda güven duygusunun gelişmesi için gerekli iki temel duygudan birisidir.
Adalet duygusu insanın kendisi ile barışık olması için tatmin edilmesi gereken bir duygudur.
Adalet duygusu toplumsal barış oluşması için gerekli temel sosyal duygulardan birisidir.
Adalet duygusu insanların kendilerine ayrımcılık yapıldığı durumlarda bozulur.
Adalet duygusı insanların sağlıklı ilişki kurabilmesi için gelişmesi gereken bir duygudur.
Adalet duygusunu akla uygun olmayan korkular bozar. Çünkü kuşatılmışlık ruh halindeki insan tarafsız olamaz.
 
Resmi ideoloji adaletsizlik yaptırıyor
 
Adalet duygusunu dogmatik bağlılık ve ideolojik bakış bozar. Çünkü önyargı geliştirir, nesnelliği bozar.
Adalet duygusunu yazılı kuralların olmaması veya uyulmaması yani hukuksuzluk bozar.
Adalet duygusunu milliyetçi ve dini kibir bozar. Çünkü gurur düşünce katılığı yapar ve eleştiriye kişiyi kapatır. Kendi ırkını ve inançlarına sahip olan insana öncelik verdirtir.
Adalet duygusunu bencillik bozar çünkü bencil insan olayları etraflıca inceleyip sağlam bilgiye ulaşırsa rahatsız olur. Egosunu rahatsız eden bilgi ile karşılaşmamak için gerçekleri görmemezlikten gelir.
 
Vicdanla cüzdan arasına sıkışmışlık
 
Adalet duygusunu çıkarcılık bozar. Çünkü çıkarcı insan doyumsuzdur, abartılı ihtiyaç hissi yaşar. İhtiyacını karşılayan güce hizmet etmek için adaleti göz ardı eder. Geçmişte bir yüksek yargıcımız vicdanla cüzdan arasında sıkıştık demişti.
Acaba Sayın Yargıtay Başkanı’nın bilemediğimiz bir makam, mevki ve menfaat ilişkisi mi varki dosyayı incelemeden kanaat beyan etti.
Anayasa Mahkemesi üyelerini etkleyeceğinin farkında olmadığına inanamayız.
Konuları incelemeden yani fikir sahibi olmadan hüküm sahibi olan hakimlerde, objektifliği bozulmuş hakimlerde, dogmatik körlük içindeki hakimlerde, vicdanı ile cüzdanının karıştırmış hakimlerde yargı etiği yoktur.
 
Kurulu düzene duygusal (!) ve dogmatik bağlılık gösterenleri böylece tanıyoruz. Değişime direnç gösteren Yargıtay Başkanı bile olsa tarihin çöp sepetinde yerini alır.
Yargı etiği olmayan yargı çürümüş bir yargıdır. Böyle bir yargıyı ancak  toplumun duruşu ve denetimi düzeltir.
NEVZAT TARHAN - HABER 7
ntarhan@gmail.com

YORUMLAR 70 TÜMÜ
  • yalcın 16 yıl önce Şikayet Et
    ...... Yargıdaki ergenekon temizlendikten sonra,ordudaki de basındakide,her nerede olurlarsa olsunlar temizlenir.Ama önce yargı hür ve bağımsız olmalı,adil olmalı....Kaleminize sağlık..
    Cevapla
  • Osman 16 yıl önce Şikayet Et
    İdeolojisiz yargı istiyoruz. Bağımsız, tarafsız, ideolojisiz yargı istiyoruz. İşlerine gelmediği için bu ülkeyi mahvettiler, şeffaflıktan bihaber bu HSYK başkanı mıdır nedir bu adam istifa etsin utanmıyor mu her şey gün gibi çıktı! Rezalet!
    Cevapla
  • Ebru Candan 16 yıl önce Şikayet Et
    Ben de yargıdan şikayetçiyim. Ülkemde yargıya güvenememekten şikayetçiyim! Bu sistem değişmeli.Gün gelir hepimizin yargının bağımsız kararına ihtiyacı olur,geç olmadan düzelsin bu durum.Yargıdaki derin güçler temizlensin.
    Cevapla
  • Dilge Sonmaz 16 yıl önce Şikayet Et
    Yargıtay başkanından şikayetçi olmamak mümkün değil. Sayın Tarhan'ın duyarlılığı örnek olmalı. Yargı bizim için ve yargı sistemimizi tekeline alan karanlık güçlere yargımızı emanet edemeyiz. Yargıya acilen denetim sistemi ve reform getirilmeli
    Cevapla
  • aslan osman turk 16 yıl önce Şikayet Et
    Kanaat belirtemez. Hiçbir yargı organı kanaat belirtemez. Bu doğrudan davaya yönlendirme anlamına gelir. Basit bir örnek. Şişli adliyesinde açılmış bir kitap davasında arkası derin bir savcının sırf derinciler istedi diye pek çok suç unsuru taşıyan bir kitabın beraatine karar vermedi mi. Bundan 9 sene önce hiçbir suç dosyası taşımayan bir davada mahkum edilen Adnan Oktar da bu kanaat beyan eden derin yasacılar tarafından bugün hala yargılanmıyormu. Ülkede güven için temizlik gerek. Dürüstlük gerek. Şefaflık gerek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle