Prof. Dr. Recep Bozdoğan
Prof. Dr. Recep Bozdoğan
HABER7 YAZARI

Karabağ zaferinden sonra

GİRİŞ 06.10.2020 GÜNCELLEME 07.10.2020 YAZARLAR

Ermenistan’ın Karabağ üzerinden Azerbaycan’ın diğer topraklarına yaptığı saldırılar sonrasında harekete geçen Azerbaycan ordusu kısa zamanda büyük başarılar elde etti.

 

 

Ermenistan’ın ordusuz ve silahsız Azerbaycan’dan üç yılda aldığı toprakların dikkate değer bir bölümü bir hafta içinde geri alındı ve Azerbaycan bir ilçe ve 23 köyü kurtardı.

Neye uğradığını şaşıran kibirli Ermenistan, savaşı durdurmak için çalmadık kapı bırakmamakta.

 

 

Ermenistan Başbakan’ı alık suratlı Paşinyan, diğer ülkelerin liderlerini yüzsüzce arayarak o kadar çok rahatsız etti ki sonunda Putin, kendisini kameraların önünde azarlamak mecburiyetinde kaldı.

Azerbaycan karşısında perişan olan Ermenistan, hemen özüne dönerek en iyi bildiği şeyi, sivillere saldırmayı tercih etti ve Azerbaycan’ın bazı şehirlerine füze ve roketlerle saldırdı.

Böylece internette günlerdir yalan haber yaymaya çalışan kara propaganda makinesi Paşinyan, alık suratıyla kendi kazdığı çukura düşmüş oldu.

Sözde Karabağ Cumhuriyeti’nin çete başı olan haydut Harutyunyan ise sığınaktan kafasını çıkarabildiği ender zamanlarda kara propagandaya sarılmakta.

Karabağ Savaşı Azerbaycan’ın zaferi ile tamamlanacak, inşallah.

Ermenistan, komşularının toprak bütünlüğüne saygılı bir devlete dönüşmek mecburiyetinde kalacak.

Türkiye’nin Azerbaycan’la bağlantısını sağlayan Kuzey Doğu Anadolu illeri ise Kafkasya’nın çekim merkezlerine dönüşme fırsatı yakalayacak.

Çünkü Iğdır Nahcivan ile bağlantıyı sağlarken, Kars Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Trans Anadolu doğalgaz boru hattı ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile Türkiye-Kafkasya ilişkilerinin can damarını oluşturmakta.

Karabağ’ın kurtarılmasından sonra Azerbaycan ile Türkiye arasındaki entegrasyonun kuvvetlendirilmesine yönelik çalışmaların önemi daha da artacak.

Sözgelimi Azerbaycan bir daha böyle bir işgal ve istila yaşamamak için muhtemelen Karabağ’a en az bir milyon Azerbaycanlıyı yerleştirecek.

Ayrıca, buranın yok olan altyapısı ve diğer ihtiyaçları için büyük ölçekli yatırım ihtiyacı doğacak.

Yine Karabağ’ın savunulması için güçlü bir askerî altyapı ve savunma sistemi kurulacak.

Türkiye bu yatırımların tamamında Azerbaycan’ın en önemli çözüm ortağı olacak.

Azerbaycan-Türkiye entegrasyonunun güçlendirilmesi için Kars-Tiflis-Bakü otoyol projesi hayata geçirilebilir.

Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasında güçlü bir ekonomik entegrasyona yönelik kapsamlı bir program uygulanabilir.

Hopa Limanı yüksek kapasiteli bir konteyner limanı haline getirilebilir.

Ermenistan’ın normalleşmesiyle birlikte, Hopa Limanı sadece Azerbaycan’a ve Kuzey Doğu Anadolu’ya değil, aynı zamanda Ermenistan’a ve Kuzey Batı İran’a (İran Azerbaycan’ına) hizmet veren ana liman haline getirilebilir.

Hopa – Kars – Gümrü, Hopa – Kars – Iğdır – Nahcivan ve Hopa – Kars – Iğdır – Doğu Beyazıt – Tebriz demiryolu ve otoyol projeleri de bu suretle belirli bir program dâhilinde hayata geçirilebilir.

Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinde hayata geçirilecek diğer ekonomik ve sosyal projelerle büyük bir dönüşüm süreci başlayabilir.

Bu süreç, Erzurum, Ağrı ve Artvin’i de kapsayarak bölgesel bir nitelik kazanabilir.

Kalın sağlıcakla.

YORUMLAR 1
  • Sivaslı 3 yıl önce Şikayet Et
    Bahsettiğiniz hedeflere en kısa sürede ulaşabilmek duasıyla, kaleminize sağlık.
    Cevapla