Prof. Dr. Recep Bozdoğan
Prof. Dr. Recep Bozdoğan
HABER7 YAZARI

Şampiyon

GİRİŞ 01.06.2021 GÜNCELLEME 02.06.2021 YAZARLAR

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Küresel Ekonomik Krizin dünyayı kasıp kavurduğu 2012 yılında Kapsayıcı Büyüme İnisiyatifi’ni (Inclusive Growth Initiative) hayata geçirdi.

Amaç; toplumsal eşitsizliklerin ortadan kaldırılması, halkın ekonomik durumunun iyileştirilmesi ve sosyal refahın artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak olarak belirlendi.

İnisiyatifin başarıya ulaşabilmesi için yerel yönetimlerin anahtar konumda olduğu fark edilerek 2016 yılında “Kapsayıcı Büyüme için Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu” kuruldu.

Dünya genelindeki on binlerce belediyeden sadece 64 tanesinin belediye başkanı Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu’na seçildi.

Diğer bir ifade ile şehrinde sosyal ve ekonomik eşitliğin güçlendirilerek toplumsal refahın artırılmasına yönelik kapsayıcı çalışmaları başarılı bir şekilde yürüten belediye başkanları koalisyona ortak olabildi.

Beş yıldır faaliyet gösteren Kapsayıcı Büyüme için Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu’na Türkiye’den sadece bir tane belediye başkanı davet edildi.

O da Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin.

Nasıl mı?

Gaziantep’te “Benim Şehrim” adlı bir sosyal ağ uygulaması başlatarak halkın Gaziantep’in imkânları, fırsatları, güzellikleri, yaşanan değişimler ve sağlanan gelişmeler konusunda anlık, eşzamanlı ve interaktif bir şekilde bilgi sahibi olmasını sağlayan, talep ve şikâyetlerini belediye doğrudan bildirebildiği ve süreci takip edebildiği bir proje hayata geçirildi.

Yıllardır yüzlerce branşta uygulanan sanat ve meslekî eğitim kursları dijitalleştirildi.

Gençlerin meslek sahibi olmasının yanı sıra iş sahibi olması için de istihdam ofisleri ve kariyer merkezleri kuruldu.

İhtiyaç sahibi çocuklara ve gençlere eğitim yardımları yapıldı.

Başta kadınlar olmak üzere ekonomik girişimde bulunmak isteyen birçok kişiye mikro kredi desteği sağlandı.

Sanayi ve ticaret odaları, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ile kapsamlı protokoller imzalanarak istihdamın artırılması konusunda örnek çalışmalar gerçekleştirildi.

İş dünyasını destekleyici girişimlerle şehrin yıllık ihracatı dokuz milyar doları aştı.

Öyle ki bugün Gaziantep Türkiye’nin 1987 yılında yaptığı toplam ihracatı tek başına gerçekleştirir hale geldi.

Şehrin ekonomik gelişiminin göstergesi olan bu bilgiler, aynı zamanda şehirdeki ekonomik gelişimin kapsayıcılığı hakkında da fikir vermekte.

Üstelik Gaziantep’te sağlanan sosyal ve ekonomik gelişimden sadece yerel halk değil, Suriyeli sığınmacılar da yararlandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi hizmet sunumunda hiç kimseye ayrım yapmayarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilere de aynı şefkati gösterdi.

Yüzbinlerce Suriyeli sığınmacının yaşadığı bir metropolde mevcut huzur ve ahenk başka türlü nasıl sağlanabilirdi ki?

2016-2019 yılları arasında Asya Belediye Başkanları Birliği’nin başkanlığını, yine aynı dönemde Birleşmiş Şehirler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (Dünya Belediyeler Birliği) başkan yardımcılığını, 2014 yılından itibaren ise Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Fatma Şahin, şüphesiz uluslararası başarıları ve ödülleri kanıksamış bir siyasetçi.

Dolayısıyla ne iltifata ne de reklâma ihtiyacı var.

Türkiye’nin kabuğuna çekilmiş, koltuğu sürekli sıcak tutan, ancak halka da mesafe koyan mevki makam düşkünü belediye başkanlarına değil, dünya çapında vizyon sahibi belediye başkanlarına ihtiyacı var.

Fatma Şahin bu açıdan ulusal ve uluslararası düzeyde model olacak bir profil ortaya koymakta.

Bize de şampiyonu tebrik etmekten başka bir şey düşmemekte.

Allah yâr ve yardımcısı olsun.

Kalın sağlıcakla.

YORUMLAR 1
  • Haydar ÇELİK 2 yıl önce Şikayet Et
    Sn Fatma ŞAHİN Başkanımızı yürekten kutlarım allaha emanet ediyorum Haydar ÇELiK Teşekkür ederim
    Cevapla