Ruşen Çakır
Ruşen Çakır
ALINTI YAZAR
TÜM YAZILARI

Beş soruda Numan Kurtulmuş olayı

GİRİŞ 13.07.2012 GÜNCELLEME 13.07.2012 YAZARLAR

Kurtulmuş'un AKP'li olması bazılarının göstermek istediğinin aksine eşyanın tabiatına aykırı değil. Aslında Kurtulmuş'un Refah Partisi (RP) döneminde R. Tayyip Erdoğan liderliğindeki "yenilikçi" hareket içinde yer alması şaşırtıcı olmazdı. Ancak o, Necmettin Erbakan faktörü nedeniyle gelenekçilerle birlikte hareket etti, hatta yenilikçilerin önündeki en güçlü engellerden biri oldu. Kurtulmuş, Milli Görüş hareketini Erbakan'ın denetiminde yenileme ısrarı nedeniyle AKP/SP ayrışmasında da Saadet'i tercih etti, fakat burada çok acı deneyimler yaşadı. Onun SP'den ayrılmak zorunda kaldıktan sonra HAS Parti'yi kurmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Siyasete ara verebilir ve bir süre sonra kaldığı yerden devam etmek istiyorsa AKP'ye katılabilirdi. Genel seçimlerin sonrasında HAS Parti'de ısrar etmesiyse daha büyük bir hataydı. Kısacası eşyanın tabiatına aykırı olan aradaki HAS Parti macerasıydı. Bu nedenle Kurtulmuş'un iktidar partisine katılmasının son derece doğal olduğunu ve kısa bir süre içerisinde AKP'ye uyum sağlayacağını söyleyebiliriz.

2) Peki AKP Kurtulmuş'a uyum sağlayabilecek mi?

AKP'nin, Abdullah Gül'ün Çankaya'ya çıkmasının ardından tam bir "Erdoğan partisi" haline geldiği doğrudur ama bu harekete yıllarını vermiş onca şahsiyetin hiçbir konuda söz ve oy hakları olmadığını düşünmek de yanlıştır. Nitekim Kurtulmuş'un transferi söz konusu olduğunda Hüseyin Çelik, Ekrem Erdem gibi üst düzey isimler alenen rahatsızlıklarını dile getirmekten çekinmediler. Erdoğan'ın bu süreçte itiraz ve kaygıları dinleyeceği ama son kararı bizzat vereceği, yani Kurtulmuş'u partisine kazandıracağı kesin gibi.

3) Kurtulmuş, Erdoğan cumhurbaşkanı olursa başbakan mı olacak?

Şurası doğru: Erdoğan tüzüğü uygulamaktan vazgeçmezse AKP'nin birçok kurmayı kenara çekilmek zorunda kalırken Kurtulmuş, Süleyman Soylu gibi yenilerin önü epey açılacak. Bununla birlikte Erdoğan'ın, Kurtulmuş'a parti içinde ve genel olarak siyasi hayatta sunacağı pozisyonlarda eski yol arkadaşlarını gözetmemesi söz konusu olamaz. Bu nedenle Kurtulmuş'u bir tür "Erdoğan'ın veliahtı" gibi görenler yanılıyor. Erdoğan sonrası AKP'de, başta Abdullah Gül ve Bülent Arınç gibi bu partiyi yoktan var eden isimler doğal olarak daha fazla öne çıkacaktır. Öte yandan Kurtulmuş konusunda Erdoğan nedeniyle bugün sessiz kalanların, onun Köşk'e çıkması halinde parti içi iktidar mücadelesi verecekleri, bu bağlamda Kurtulmuş'la da rekabet edecekleri muhakkaktır.

4) HAS Parti'yi nasıl bir gelecek bekliyor?

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Ruşen Çakır - Vatan 

YORUMLAR 4
  • Mütebessim 13 yıl önce Şikayet Et
    bence acele etti. millet oy vermese de göz ucuyla numan kurtulmuş'u takip ediyor, yapıcı muhalefetini takdir ediyordu. ak parti anapın akıbetine uğrarsa şu anda bbp ile birlikte tek alternatif idi. arka planda neler olduğunu bilemiyoruz ama sanki acele etti gibi. eğer erdoğan, kurtulmuş'u varisi olarak davet etmediyse işler iyice karışabilir.. tabi kurtulmuş, bir süre kenarda durmayı kabul eder, bir zaman sonra doğal seyir içinde partinin başına gelirse o ayrı..
    Cevapla
  • osman kartal 13 yıl önce Şikayet Et
    numan bey mantikli davrandi. kenarda kalip seyirci olmak yerine bizzat oyunun icinde olmak daha mantikli. amac vatana millete hizmet ise yurutmenin icinde olmak orda icraatini sergilemek gayet dogal, bu arada fatih erbakan i one suren arkadas ruya goruyor, tatli ruyalar iyi uykular
    Cevapla
  • Kazasker 13 yıl önce Şikayet Et
    ruşen bey'e nazire. dr muhammed ali fatih erbakan saadet partisi genelbaşkanı ve hemen akabinde başbakan olacak. tayyip erdoğan ve arkadaşlarına saadet partisine katılım çağrısı yapacak. onlarda hoca'nın oğlunun bu davetini geri çevirmeyecek ve partililere sadakat'ı anlatmak için bütün türkiyeyi dolaşcaklar.
    Cevapla
  • necmeddinayhangedk 13 yıl önce Şikayet Et
    güç ve hırs. iktidar gücü hırsa dönüşürse düşüş kaçınılmaz dır.zamanla kimlerin hırsına yenileceği görülecektir.
    Cevapla