Süleyman Yaşar
Süleyman Yaşar
ALINTI YAZAR
TÜM YAZILARI

Ekonomiyi bekleyen en büyük tehlike?

GİRİŞ 22.11.2011 GÜNCELLEME 22.11.2011 YAZARLAR

 Devletin iki yakası bir araya geldiği için devlet piyasalardaki parayı silip süpürmedi ve para özel sektörün kullanımına kaldı.

Böylece enflasyon ve faizler tek haneye geriledi, paranın maliyeti ucuzladı. Özel sektör yatırım yapabilir hale geldi. İşte artan bu özel sektör yatırımları refahı çoğalttı. Ama bu süreci sürdürebilmek, refahı aynı hızla artırmak için bundan sonra ciddi olarak bürokrasiyle savaşmamız gerekiyor.

Bürokrasiye dair bir elektronik posta geldi önceki gün. Bakın ne diyor:

"2005'te rüzgârdan elektrik üretmek için Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'na müracaat ettik.İnanır mısınız, 2011'in Mayıs ayında lisansı ancak alabildik. Bundan sonra 1.5 yıllık bürokrasi daha var.Temel atmaya gelme aşaması 7.5 yıl olan bir ülkede, hangi cari açığa merhem olunacak? Maalesef hiçbir iktidar, AK Parti dahil, bürokrasiyi aşamamıştır. S.E."

Türkiye'de iş yapmanın atılan pek çok adıma rağmen zor olduğuna AB de dikkat çekiyor. AB'nin 2011 yılı İlerleme Raporu bu konuda ne diyor onu da hatırlatalım...

"Türkiye'de iş kurma süreci oldukça maliyetli olup, kişi başına düşen milli gelirin % 17.2'sine tekabül etmektedir. Türkiye'de şirket tasfiyesi 3.3 yıl sürmekte ve alacaklılar alacaklarının yalnızca ortalama % 20'sini tahsil edebilmektedir. Ticari sözleşmelerin uygulamaya geçirilebilmesi için 35 işlem gerçekleştirilmesi gerekmekte ve ortalama 420 gün süren uzun bir süreye tekabül etmektedir.

 Ticaret mahkemeleri hâkimlerinin ihtisaslaşma düzeyleri yetersiz olup, davaların uzamasına yol açmaktadır. Bilirkişi sistemi, paralel bir yargı sistemi işlevi görmeyi sürdürmektedir" diye uyarıyor bizi AB de...

Zaten bu durumun sonuçları da yaşanıyor. Türkiye, Dünya Bankası'nın hazırladığı "kolay iş yapma sıralaması"nda 2011'de 65'inci sıradan 2012 Raporunda 71'inci sıraya geriledi bu nedenle.

Peki ekonominin önündeki en büyük engel olarak duran bu bürokrasiyi nasıl aşacağız? Bu büyük engeli ancak yeni Anayasa ile aşabiliriz. Hemen bir örnek verelim, Anayasa'nın 128'inci maddesi "devletin asli ve sürekli işleri devlet memuru eliyle görülür" diyor.

İşte bu madde anayasada kaldıkça bu ülkede bürokrasiyi kırmak mümkün değildir. Bu maddeye dayanarak altyapı için kullanılan yap- işlet, yap- işlet- devret ve kamu- özel ortaklığı finansman yöntemleri yargı kararıyla engellenebilir. Zaten yıllardır engellendi de.

Engellenmeseydi şimdi fert başına gelir 20 bin doları aşardı. Türkiye ekonomisinin büyümesini isteyemeyenler yatırımları yargı kararıyla kolayca durdurdular ve hala durdurabilirler.

O halde yeni anayasa kesinlikle en kısa sürede yapılmalı. Oysa işlerin yeni anayasa yapılacak gibi gitmediği anlaşılıyor. Dün Taraf'ta Neşe Düzel'le konuşan Türkiye'nin en yetkin siyaset bilimci ve anayasa hukukçularından Prof. Dr. Ergun Özbudun "Bırakın anayasayı tamamlamayı, yeni anayasaya başlayacağımızdan bile şüpheliyim ben.

Uzlaşma Komisyonu ölü doğdu. Çalışmasını düzenleyen 15 ilke, sanki baştan anayasa yapılmasın diye konuldu. Bu Komisyon düzeniyle şu anda yeni anayasa yapmak mümkün değil" diyor.

YAZININ ORJİNALİ VE DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ!!!

 

YORUMLAR 3
  • BULENTCAN GONENC 14 yıl önce Şikayet Et
    Bürokrasi. İhracatçı Birlikleri T.O.B.B Bütün Mühendis Odaları süratle ama süratle gönüllü kuruluş yapılmalıdır.Hazırlanacak Anayasa da bu kuruluşlar gönüllü yapılırsa bürokratik işlerin büyük kısmı çözülür.
    Cevapla
  • BULENTCAN GONENC 14 yıl önce Şikayet Et
    Bürokratik İşlemler. 2007 de Merkez Bankası Bürokrasisi Faizleri indirmemekte direndi.Faizler düşmeyince TL değerlendi:İthal Malar ucuzladı.İhracat yapmak zorlaştı.Sabayici ara malları dahi ithal etmeye başladı.Sonuçta Cari açıkta Merkez Bankası Bürokratları önemli rol oynadılar.Türkiye nin önündeki en önemli mesele Bürokrasi nin halkın seçtikleri TBMM ni dilemesidirç
    Cevapla
  • BULENTCAN GONENC 14 yıl önce Şikayet Et
    Bürokrasi Freni. Üretim yapmayanlar bu makeleden çok fazla birşey anlamayabilirler.Üretim yapanların en büyük problemi Bürokratik İşlemlerdir.AKP Tek başına iktidar olmasına rağmen Bürokrasiyi yenemedi.İddia ediyorum ,Eğer Bürokratik işlemler veya Bürokrasi olmasaydı Şu an Türkiye nin Milli Geliri Kişi başina en az 40.000 Dolar olurdu. Bürokrasi meselesi halledilmesse Türkiye nin gelişmesi mümkün değildir.
    Cevapla