Taha Akyol
Taha Akyol
ALINTI YAZAR
TÜM YAZILARI

CHP, MHP ve türban

GİRİŞ 13.12.2008 GÜNCELLEME 13.12.2008 YAZARLAR

CHP, MHP ve türban

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP’yi “ılımlı siyasi İslamın sol ayağı, çarşaflı sol” gibi sözlerle eleştirmesini hem siyaseten hem maddeten yanlış buluyorum.
Siyaseten yanlıştır, çünkü yıllardan beri başörtüsü yasağına karşı çıkan MHP’nin, Baykal’ı da bu yönde teşvik etmesi gerekirken, “çarşaflı sol” falan gibi ‘caydırıcı’ sözlerle eleştirmesi ‘yararlı’ olmamıştır.
Maddeten de yanlıştır, çünkü “ılımlı İslam” diye Türkiye’yi hedef alan laiklik karşıtı bir proje, bir plan yoktur! Bu, Türkiye’deki laikçi kesimin paranoyasıdır.
Bu konuda CHP “ilke” düzeyinde eleştirilmelidir: Çeyrek asırdır bu tartışma, bu sorun devam ettiği halde CHP ancak şimdi, mahalli seçimlere gidilirken “kıyafet özgürlüğünden, siyaset yapmanın herkesin hakkı olduğundan, başı örtülü kadınlara da saygı gösterilmesinden” bahsediyor!

Açılımın ilkesi?
Elbette birkaç seçimin sonucuna bakarak bir konudaki yanılgınızı fark edip politikanızda rötuşlar yapmak demokratik siyasetin tabiatında vardır; hatta “siyasi aklın” da gereğidir.
Bu açıdan, ünlü cumhuriyet mitinglerinden etkilenen CHP’nin Necla Arat’ları, Nur Serter’leri vitrine koyarak oy patlaması yapacağını zannetmesi anlaşılabilir bir olaydı.
Fakat bir kitle partisi ömrü billah yüzde 20’lerde dolanıp durabilir mi?!
Baykal da şimdi mahalli seçimlere giderken, geniş kitleler ile CHP arasındaki bu “kılık kıyafet” duvarında bir ‘geçit’ açmaya karar vermiştir. Bu da son derece ‘anlaşılabilir’ bir olaydır.
Ancak bu ‘pragmatizm’in bir ilkesi olmalıdır. Mesela Baykal diyor ki:
“Yasalar çerçevesinde, insanların kılık kıyafetleri ne olursa olsun, istedikleri partide yer alma ve siyaset yapma hakkına saygı gösterilmesini istemek, bir temel hak ve özgürlük konusudur. Herkesin siyaset yapma özgürlüğü vardır. Herkesin kılık kıyafet özgürlüğü vardır...”
Baykal bu doğru sözleri Bahçeli’ye cevap vermiş olmak için mi, yokla bir “ilke” olarak mı söylüyor?
Mesele buradadır.

İlke bu ise...
İlke olarak söylüyorsa, CHP’nin çeşitli taşra örgütlerinde başı örtülü, türbanlı kadınlar yönetim kurulu üyesi olabilirler mi? İl ve ilçe başkanı, hatta merkezde PM üyesi olabilir mi, olamaz mı?!
Anayasa Mahkemesi’nin açık kararı var, buna hiçbir yargı engeli yoktur.
Dahası, madem “siyaset yapmak herkesin hakkıdır”, öyleyse başı örtülü kadınlar niye kasaba, ilçe ve il belediye meclisleri için üye adayı olamasınlar?!
Madem “siyaset yapmak herkesin hakkıdır”, bu hakkı kısıtlayan engelleri kaldırmak için de CHP’nin çalışması gerekmez mi?
İşte “ilke” meselesi böyle somut sorunlardaki “duruş”la belli olur. Aksi halde, “seçim taktiği” gibi görülür, gürültüsü çok olsa da inandırıcı olamaz!
Bahçeli CHP’yi “ilke”den bahsederek, “ilke”yi savunarak, CHP’yi de “ilke”yi benimsemeye çağırarak eleştirmeliydi.
Ben Baykal’ın samimi olduğuna inanıyorum; hatta ‘biliyorum’ diyebilirim. Çünkü “Siyasal Katılma” kitabının yazarı demokrasiyi “gardırop”la sınırlamanın imkânsızılğı bilir. Ama partisinin genleri “gardırop”a kodlandığı için ilke düzeyinde açılım yapmakta zorlanıyor; bu yüzden pek inandırıcı olamayacak galiba.

YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • caner özkan 17 yıl önce Şikayet Et
    hayret!. Sayın taha bey bugüne kadar akp ve chp nin mhp hakkındaki ne insafa ne vicdana ne de ahlaka sığmayan eleştirilerine neden tek laf etmedinizde şimdi bu haklı serzenişleri yanlış buluyorsunuz anlamıyorum doğrusu. Bu kadar muhalefet ve karalamaya rağmen mhp dimdik ayakta, buda savunduğu fikirlerin nekadar bizden olduğunun göstergesidir.
    Cevapla
  • turgut selim nizamoğlu 17 yıl önce Şikayet Et
    Yine MHP holiganları iş başında. Bölücülüğü meslek haline getirip, faşizan bir birlik kurmuşsunuz. Şimdiye kadar tükettiğiniz şehit kanları yetmedi masum müslüman kadınların acılarına da şehvetiniz kalktı, 1960 darbesinin siyasi islamı bölme projesinin bir piyonu olduğunuzu bilmesek siz MHPlilere inanmamak elde olmayacak. 1970lerde alet olduklarınız ile 1990larda yaptıklarınız herşeyi gösteriyor. 22 Temmuz seçimleri için PKKdan aldığınız desteği tüm millet gördü. 2001 krizinde bu vatan hotumlanırken kimlerle işbirliği yaptığnzda biliniyor
    Cevapla
  • METİN KARAASLAN 17 yıl önce Şikayet Et
    samimi değiller. Baykal'ın samimi olduğuna inanmıyorum. Eğer öyle olsaydı üniversite öğrencilerinin başörtüsünü yasaklamak için var güçleriyle çalışmazlardı....
    Cevapla
  • salih gül 17 yıl önce Şikayet Et
    riyakarlar. burada allah adını anarken selam verırken rıyakarlık kokuyor.mhp destek verdımı tuzak destek vermedımı kafır ılan edılıyor.asıl sız kımsınız?bız turk mılletıyız.dınımıze dıyanetımıze el uzatmayın.sızın kıldığınız sızın olsun.o basortulu bayanların coğu namaz kılmıyr.bakın sankı erkekler takıyor turban bırtek erkekler konusuyor.dunyaya tek bır cevap yeter mhp.
    Cevapla
  • burak demir 17 yıl önce Şikayet Et
    osman kardeşim. her yerde olduğu gibi burda da kaliteni konuşturmuşsun emeğine sağlık...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle