Taha Akyol
Taha Akyol
ALINTI YAZAR
TÜM YAZILARI

Bülent Arınç vakası, Bülent Arınç olgusu

GİRİŞ 07.05.2009 GÜNCELLEME 07.05.2009 YAZARLAR

YENİ kabinede en dikkat çeken isim Bülent Arınç oldu. En çok Arınç konuşuldu. Herkes onun dürüstlüğünü övdü ama onun “Milli Görüşçü” olduğundan kaygı duyanlar da az değil.
Cumhuriyet‘te Orhan Birgit, benim “AKP, merkeze doğru” yorumumu “fazla saflık” diye eleştirdi. Birgit’e göre, Bülent Arınç ve Ömer Dinçer “Milli Görüşçü”dür, yeni kabine böyle bir kabinedir! “Milli Görüş kökenli” bile değil, “Milli Görüşçü!”
Sayın Birgit’in bu yorumu, ömrünü verdiği siyasi geleneğin düşünme kalıplarına uygundur.
AKP gerçekten veya vahim olarak “merkez”e değil de iddia edildiği gibi “Milli Görüşçü” bir çizgiye yönelmişse, önümüzdeki yılları da laiklik-irtica kavgalarıyla heba edeceğiz demektir!
Onun için, zihnimizin içindeki kalıplarla değil, zihnimizin dışındaki karmaşık realiteleri anlama çabasıyla değerlendirmek gerekiyor.

Milli Görüşçü!
İslamcı düşünür Ali Bulaç’a “Milli Görüşçü” denilebilir mi? Denilemez, Bulaç farklı bir İslamcıdır.
Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik hiçbir zaman “Milli Görüş”e katılmadı, aksine karşı oldu! Çelik DP, AP kökenlidir. Süleyman Demirel ve Tansu Çiller hareketinin içinden AKP’ye gelmiştir!
RP kökenli Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e kim “Milli Görüşçü” diyebilir?!
En kritik bakanlığa Nimet Çubukçu’nun getirilmesindeki siyasi manayı görmezlikten gelmek mümkün mü?
Evet, Bülent Arınç “Milli Görüş kökenli”dir ama sadece Erbakan’ın ‘sultanic’ otoritesine değil,  “Milli Görüş”ün Batı düşmanlığına karşı da ilk bayrak açanlardan biriydi. “Milli Görüş”ün tam tersine, Arınç, Türkiye’nin yerinin AB olduğunu savunmaktadır!
Görülüyor ki, karmaşık olguları “Milli Görüşçü” kalıbıyla damgalamak sağlıklı bir yaklaşım değildir.
Arınç bir “dini ve kültürel muhafazakâr”dır; isteyen bu yönden eleştirsin ama siyasi görüşleri itibarıyla “Milli Görüşçü” denilemez.

Laiklik tartışması
Arınç’a göre, laiklik “Anayasamızın ilelebet var olacak değişmez ilkesidir... Ancak günün şartlarına, toplum yapımıza uygun olarak” yorumlanmalıdır.(Milliyet, 23 Nisan 2009)
Arınç’ın siyasi görüşleri “Milli Görüş”e değil, liberalizme daha yakındır.
Görüş farkı ‘ilke’de değil, ‘yorum’dadır. Fakat ‘sivri dilli’ konuşunca laiklik karşıtı sanılıyor, kavga çıkıyor!
Ortalığı kızıştırmak için Arınç’ın ‘sivri’ sözler söylemesini dört gözle bekleyenler az değildir!
‘Sivri dilli’ olması bazı konularda Arınç’ın erdemidir; “AKP’yi bekleyen en büyük tehlike mevki, makam, para, ahlak dışı ilişkilerdir” diyen kişi, Arınç’tır!
Fakat özellikle laiklik gibi konularda sivri dil gerilim yaratıyor.
Mehmet Gündem’e yaptığı açıklamada Arınç, AKP’de gördüğü hataları anlatırken, “kavganın AKP’ye de Sayın Başbakan’a da faydası olmadığını düşünüyorum” diyerek uyarıda bulunmuş, siyasette “istismar edilir, yanlış anlamalara yol açar” nitelikteki konuşmalardan sakınılmasını istemişti. (Yeni Şafak, 6,7 Nisan)
Şimdi Sayın Arınç bu sözlerini kendisi için masasının üzerine yerleştirmeli, “istismar edilecek, yanlış anlamalara yol açacak” üsluptan sakınmalıdır.
O zaman Türkiye önümüzdeki yılları lüzumsuz kavgalarla heba etmez, demokrasi de daha sağlıklı gelişir. “Kabinenin Bülent ağabey”inden kamuoyunun da beklediği bu olsa gerek.

Taha Akyol - Milliyet
t.akyol@milliyet.com.tr

YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • hasangaş 16 yıl önce Şikayet Et
    inkar. sevgili yorumcu arkadaşlar siz akp lileri bütün inkarlarına rağmen siz nedense bunlar milli görüşçü diyorsunuz adamlar bunu kabul etmiyorlar kendilerine isim bulamıyorlar sonunda muhafazakar demokrat dediler ne demekse fatih sultan muhammet han da milli görüşçü idi.ABD.ci değildi BOP eş başkanı değildi
    Cevapla
  • Muammer Fatih ÖZER 16 yıl önce Şikayet Et
    bölünmemek için çok uğraştı.. fp kongresi sonrası başlayan batı yanlısı ayrışma büyüyünce ve akpnin kurulacağı anlaşılınca bülent arınç bölünme olmaması için çok uğraştı. sonra akpyi kuracak olan kanata bülent arınç başkanlığında yola devam edilmesi bölünülmemesi teklif edildi kabul etmediler. bir dönem kararsız kaldı sonradan ne olduysa akp kadrosuna geçti...
    Cevapla
  • Muammer Fatih ÖZER 16 yıl önce Şikayet Et
    metin yamana. milli görüşün m'sini bilmiyorsun. milli görüşün ulusalcılıkla uzaktan yakından alakası olmaz. ayrıca zamanınında "milli görüş bu milletin şerefidir!", "ölne kadar milli bu dava için mücadele edeceğiz.", "bugün erbakan dahi gitse anapa girse biz yine burdayız, bunu böyle bilin" diyordu bülent bet. bizde tvlerde onu izleyip takdir ediyor seviyorduk.
    Cevapla
  • Muammer Fatih ÖZER 16 yıl önce Şikayet Et
    Bülent arıç ve Milli görüş. bülent arıç Rp döneminde bir salon toplantısında söyle demişti, "Bugün erbakan dahi gitse anapa girse biz yine allahın ziniyle buradayız, bunu böyle bilin!" Kendisi sözünü tutmaya tutmadı ama akp içinde milli görüş tarafından itibar duyulan bir kaç kişiden biridir. Onun dışında sp çatışı altında olmayan hiç bir siyasetciye milli görüşcü denemez. milli görüşün partisi spdir.
    Cevapla
  • metin yaman 16 yıl önce Şikayet Et
    B. Arınç ve Milli Görüş. Milli Görüşçü demek Uusalcı demek, Ulusalcıların kim olduğunu havada uçan kuşlar dahi biliyor. Tutarlı, şahsiyetli, inadığını dürüstçe savunan ender siyasilerden biridir. Halk çocuğu, burjuvaya karşı tam bir Anadolu beyefendisi, o yüzden Sayın Arınç ulusalcı ve Milli Görüşçü olamaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle