Taha Dağlı
Taha Dağlı
HABER7 YAZARI

Nekbe: Bu yıl daha bir felaket

GİRİŞ 15.05.2020 GÜNCELLEME 18.05.2020 YAZARLAR

İsrail 14 Mayıs 1948'de Filistin toprakları üzerinde işgal devletini kurdu. Filistinliler o kara günün yarınına “nekbe” yani felaket adını verdi. Bu yıl 14 Mayıs’ın trajediyi daha şiddetlendiren bir gündemi daha var, o da İsrail’in sözde vaat edilmiş topraklar hayalini gerçeğe dönüştürme planı olan “yüzyılın anlaşması”. İşte son yıllara damga vuran o skandal planın, Filistin üzerindeki olumsuz etkileri.

 

 

NEDEN FELAKET GÜNÜ?

İsrail'in bağımsızlık ilanının ardından 48 Arap-İsrail savaşı patlak verdi. Bu süre içinde yüzlerce Filistinli katledildi, bugün Yafa, Hayfa ve diğer İsrail kentleri o tarihlerde Filistin toprağıydı. Yüzbinlerce Filistinli evlerinden edildi, bu toprakları terk etmek zorunda kaldı.

 

 

Evlerinden kovulan Filistinliler bugün Suriye, Lübnan ve Ürdün'deki mülteci kamplarında yaşam mücadelesi veriyor.

İşte Filistinliler İsrail Devletinin kuruluşunu temsilen 14 Mayıs'ın bir gün sonrasını yani 15 Mayıs'ı felaket günü ilan etti. Çünkü o 24 saat içerisinde Filistin'in haritası değiştirildi, yüzbinlerce Filistinli evsiz, topraksız, vatansız, kimliksiz bırakıldı.

1998'den bugüne İsrail kentlerinde, Kudüs'te, Batı Şeria'da, Gazze Şeridinde, Lübnan'da, Suriye'de ve Ürdün'deki mülteci kamplarındaki yaklaşık 12 milyon Filistinli, 14 Mayıs 1948 sürecinde yaşanan trajediyi Felaket Günü etkinlikleriyle anıyor.

ANAHTARIN ANLAMI

Filistinliler, o gösterilerde genellikle ellerinde anahtar veya anahtar çizili pankartlar taşıyor. Bunun anlamı “1948'de evimizi terk ettik ama anahtarlar hala bizde, yarın evlerimize geri döneceğiz ve bu anahtarlarla kapımızı açacağız”.

Ancak gelinen noktada Filistinlilerin önünde çok büyük bir engel var o da; sözde barış planı olan Yüzyılın anlaşması.
Bu projeyle eve dönüşün yolu tamamen kapanıyor. Çünkü Filistinli mültecilerin BM tarafından kendilerine verilen "eve dönüş hakları" yüzyılın anlaşması denilen skandal projeyle ellerinden alınıyor.

Zaten yıllardır kendi topraklarında mülteci ilan edilen bu insanlar artık her mültecinin doğal hakkı olan eve dönüş anahtarını da kaybetmiş oluyor.

NEKBE'NIN RESMİ: HANZALA

Filistinli dünyaca ünlü karikatürist Naci Ali, 1948'deki felaket sırasında 10 yaşındadır. 10 yaşındayken evini terk etmek zorunda kalmıştır. Naci Ali daha sonraki yıllarda Hanzala olarak anılıyor. Hanzala, Ali'nin çizdiği bir karakterdir. 10 yaşındadır, annesinin adı Nekba'dır. İnsanlara sırtını dönmüştür çünkü herkese küstür, Filistinlilerin yaşadığı felakete sessiz kalan dünyaya arkasını dönerek tepki göstermiştir.

1948'teki savaşın ardından 1949'da ateşkes yapıldı. Ateşkesin ardından evlerini terk eden Filistinliler geri dönmek istedi. Ancak İsrail, onların evlerini ya yerle bir etti ya da o evlere Yahudileri yerleştirdi. Böylece Filistinlilerin geri dönüşlerini engelledi. Bugün yaklaşık 6 milyon Filistinli, Ürdün, Suriye ve Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşam savaşı veriyor ve evlerine geri dönecekleri günün hayalini kuruyor.

14 MAYIS 2018’DE FELAKETİN BOYUTU ŞİDDETLENDİ

Geçtiğimiz yıl 14 Mayıs’ta ABD, 6 Aralık 2017’de aldığı skandal Kudüs kararını hayata geçirdi, Kudüs’te büyükelçilik açtı. Gazze’de büyük dönüş yürüyüşlerinin devam ettiği sırada İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu onlarca Filistinli katledildi.

2019 14 MAYIS’IN GÜNDEMİ YÜZYILIN ANLAŞMASIYDI

1948-2018 arasında artık Filistinlilerin kendi topraklarındaki yaşam mücadelesi daha da ağırlaştı.
2019'da ABD-İsrail Filistin topraklarında Filistinli bırakılmamasını öngören yüzyılın anlaşması adlı imha projesininin yürürlüğe girmesini hızlandırdı.

Bu projeyle Filistinlilere Batı Şeria’da birbirinden bağımsız, aralarında İsrail işgal sınırlarının geçtiği, onlarca küçük şehir, kasaba ve mahalleden oluşan sözde bir devlet vaat ediyor.

Kudüs’ü olmayan, başkenti olmayan, haritası olamayan, sınırları belli olamayan, belediyesi olamayan, askeri ve silahı olamayan bir devlet!

Var olma mücadelesi veren Filistinliler şu an kendilerini tamamen yok etmeye çalışan bu projeye direnmeye çalışıyor.

Asla kabul edilemez olan bu ahlaksız teklifin arkasında ise Sina çölünde, Gazze’yi de içine alan yeni bir Filistin devleti var.
İsrail seçenekleri sunuyor, ister kabul et istemezsen etme, diyor.

2020'DE NEKBE'DEKİ FELAKET DAHA DA ARTTI

Gelinen süreçte İsrail içerisinde bulunduğu siyasi krizi iki rakip olan Netanyahu ve Benny Gantz'ın ortak hükümetiyle aşmaya çalışıyor.
Hükümet yemin törenini 14 Mayıs'ta yapacaktı, bakanlık paylaşımında çıkan sorun nedeniyle Pazar gününe ertelendi.
İsrail'in yeni kabinesi yemin edip göreve başladıktan sonra ilk iş olarak Batı Şeria topraklarını ilhak etmeyi planlıyor. Bu da yüzyılın anlaşması adı verilen Filistin'i yok etme projesindeki en önemli adım olarak dikkat çekiyor.

YORUMLAR 2
  • Mehmet Yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne zaman Müslümanlar cuma namazı kılar gibi sabah namazı kılmaya başlar işte o gün Filistinlilerin ve Kudüs'ün bağımsızlık günüdür.
    Cevapla
  • mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    ey müslümanlar! bu eşkıyaların, zülmünün bitmesi,kurdukları tuzakların başlarına gelmesi,belalarını bulması için iftarda ve sahurda mülkün yegane sahibine duaya varmısınız?
    Cevapla