Trump'ın 20 dolar mesajı - Tüm bunlar ne anlama geliyor?
Trump, kilisede 20 dolarları cebinden çıkardı, 20 dolarla kime ne mesajı verdi? Sudan’ın terör listesinden çıkarılması İsrail’le anlaşacağı anlamına mı geliyor? BAE-İsrail denklemi Mısır-Ürdün-Irak üçlüsünü neden tedirgin etti, bu üç ülke ne yapmaya çalışıyor? ABD’lilerin Esed ziyaretinin şifreleri neydi?
TRUMP 20 DOLARLA KİME NE MESAJI VERDİ?
ABD Başkanı Trump Las Vegas’ta evanjelik kilisesindeki ayinde, 3 Kasım’daki seçim için dua etti. Eline cebine attı ve 8 adet 20 dolar çıkardı. Sonra toplamda160 doları, kilisenin bağış kutusuna attı. Trump’ın 20 dolarlık banknotları kameralara göstererek sayması dikkatlerden kaçmadı.
20 doların sembolik bir önemi vardı. O banknotun üzerinde köleliği simgeleyen eski başkanlardan Andew Jackson’un portresi bulunuyor. Haziran ayındaki ayaklanmada Trump karşıtı göstericiler Beyaz Saray’ın önündeki Andrew Jackson’un heykeline saldırmışlardı. Trump o saldırıya sert tepki göstermişti.
2016’da eski başkan Obama’nın son aylarında 20 dolarlık banknotların üzerindeki Jackson portresi yerine kölelikle mücadele etmiş sembol isimlerden olan siyahi kadın aktivist Harriet Tubman'ın resminin konulmasına karar verilmişti. Ancak Trump göreve gelince bu kararı veto etmiş ve “ben başkan olduğum sürece o kadının fotoğrafı bu paraya basılmayacak” demişti.
SUDAN’IN TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARILMASI NE ANLAMA GELİYOR?
Sudan’da son 1,5 yılda iki kez askeri müdahale oldu. BAE bu ülkenin peşini ısrarla bırakmıyor. İsrail’le de anlaşmaya zorluyor. Sudan’a yapılan teklif açıktı, “İsrail’le anlaş, seni terör listesinden çıkaralım”. Sudan bu dayatmaya direndi ancak belli ki bir yere kadar. ABD’ye 335 milyon dolar ödemek suretiyle listeden çıkarıldılar. Bu parayı BAE’nin ödemiş olma ihtimali yüksek. Karşılığında ise Sudan’a BAE ile Bahreyn’den sonra İsrail’le normalleşme anlaşması imzalama baskıları artacaktır.
MISIR-ÜRDÜN-IRAK NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?
ABD yönetimi Ortadoğu’yu yeniden dizayn ediyor. BAE ile Bahreyn’in resmi, Suudi Arabistan’ın ise henüz resmi olmayan İsrail ilişkileri, Mısır-Ürdün-Irak üçlüsünü tedirgin ediyor.
Bu üç ülkenin liderleri Ağustos ayında Ürdün’ün başkenti Amman’da bir araya gelmişlerdi.
Üçü de BAE-İsrail anlaşması sonrası gözden çıkarılmaktan endişe duyuyor.
Körfez’in para desteğine ABD’nin askeri yardımına hep muhtaç olmuş bu ülkeler, şimdi Körfez’e “bizi de görün” çağrısı yapıyor.
MISIR İLE ÜRDÜN’ÜN İSRAİL TEDİRGİNLİĞİ
BAE-İsrail anlaşması özellikle Mısır ve Ürdün’ün misyonlarını tehlikeye attı.
Çünkü Dubai-Hayfa liman projeleriyle Mısır’ın Süveyş kanalındaki etkisi azaldı. Mısır bundan dolayı rahatsız. BAE-İsrail anlaşması sonrası BAE’liler Kudüs’e gelip, Mescid-i Aksa’ya İsrail nezaretinde girip çıkabiliyorlar. Kağıt üzerinde Mescid-i Aksa’nın vesayetini elinde bulunduran Ürdün de bundan dolayı muzdarip. Mısır ile Ürdün İsrail-ABD-Körfez karşısında bir etkilerinin kalmadığı düşüncesindeler. Rest çekmeye cesaretleri yok ama boy gösterip, çok ölçülü biçimde “bizi unutmayın” mesajı vermeyi de ihmal etmiyorlar.
MISIR, RUSLARLA KARADENİZ’E ÇIKIYOR
Mesela Mısır, Rusya ile askeri işbirliğini genişletti. Yıl sonunda Mısır donanması ilk kez Karadeniz’e çıkacak ve Rusya ile Mısır Karadeniz’de tatbikat yapacaklar. Mısır’ın bu hamlesi ilk başta Rusya ile birlikte Türkiye’ye karşıymış gibi görünse de ABD’ye açık mesaj barındırıyor. Mısır gibi yıllarca ABD’nin askeri desteğini alan bir ülkenin, ABD’nin en hassas olduğu noktalardan biri olan Karadeniz’de, ABD’nin en hassas olduğu ülkelerin başında gelen Rusya ile ortak tatbikata kalkışması, neresinden bakarsanız bakın Pentagon’a meydan okumadır.
ÜRDÜN VE IRAK’TAN AVRUPA TURLARI
Ürdün Kralı Abdullah geçtiğimiz haftalarda Avrupa turuna çıkmış Fransa ve İngiltere’yi ziyaret etmişti. Irak Başbakanı Kazımı de bu hafta Fransa ile Almanya’ya gitti.
Mısır-Ürdün-Irak, üçü de, Körfez ülkelerinin revaçta olduğu bu süreçte tasfiye korkusu yaşıyor ve ABD’ye mesaj veriyor.
ABD-ESED GÖRÜŞMESİ NE ANLAMA GELİYOR?
ABD yönetiminden bir heyet Şam’a gidip Esed rejimiyle görüştü. Suriye’de tutulan Amerikalı esirlerin serbest bırakılması istendi. Buna karşın Şam yönetimi de Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesini şart koşmuş. Fırat’ın doğusunda PKK-PYD terör örgütüyle petrol anlaşması yapıp, terör örgütünün Suriye’nin kuzeydoğusundaki işgalini himaye eden ABD, Fırat’ın batısında da Esed rejimiyle sıcak temasa önem veriyor. Trump yönetimi hem seçim öncesi Suriye’deki esirlerini kurtarma planı yapıyor hem de Suriye’de PKK üzerinden kurulan denkleme Esed rejimini de entegre etme hesabını güdüyor.