İftar sofralarının vazgeçilmezi: Topa

Topa Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki iftar sofralarını süsleyen lezzetlerin başında geliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 30.06.2014 13:24 GÜNCELLEME 30.06.2014 13:26 Yemek Tarifleri
İftar sofralarının vazgeçilmezi: Topa
İftar sofralarının vazgeçilmezi: Topa

Tereyağ, kaymak ve farklı tür peynirler kullanarak yapılan ''topa'', Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki iftar sofralarını süsleyen lezzetlerin başında geliyor. Sadece başkent Saraybosna'ya ve sadece Ramazan ayına özgü bir lezzet olan topa, iftar sofralarında genellikle ana yemekten önce servis ediliyor.

Saraybosnalıların iftar sofrasındaki olmazsa olmazlardan olan topa, aynı zamanda kentin uzun soluklu geleneklerinden biri olarak gösteriliyor. Saraybosna'nın en işlek caddelerinden Ferhadiye'deki küçük bir pasajda bulunan Sedef isimli restoranın aşçısı Samra Kurtagiç, topa yapmanın inceliklerini AA'ya anlattı.

Topada kullanacağı malzemeleri hazırlarken bu geleneksel yemek hakkında bilgi veren Kurtagiç, topanın iftar saatine yakın bir zamanda yapıldığını ve ateşten iner inmez soğutulmadan yenilmesi gerektiğini söyledi. Kurtagiç, topanın Saraybosna'ya özgü bir yemek olduğunu da belirterek, topanın iftar ve sahur sofralarının olmazsa olmazı olduğunu kaydetti. -Topa nasıl yenmeli  Topa yerken çatal ya da kaşık kullanılmamasını tavsiye eden Kurtagiç, ''Topa sıcak bir somun (pide) ile yenmelidir. Sıcak somunu topaya bandırmak topanın geleneğinde vardır'' dedi.

Topa yapımında kullanılacak malzemelerin kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğini belirten Kurtagiç, ''Şimdi ürün yelpazesi geniş olduğundan herkes kendi zevkine göre topa yapıyor. Ancak, tereyağ, kaymak ve birden fazla peynir türü topanın olmazsa olmazıdır. Bir de yumurta sarısı eklenebilir. Ne kadar çok malzeme olursa topa o kadar güzel olur'' diye konuştu.

Kurtagiç, topayı Ramazan ayı dışında da yaptığını, ancak hiçbir zaman Ramazan'da aldığı tadı bulamadığını söyledi. Eşi ve oğlu ile birlikte işlettikleri restoranın iftar menüsünün vazgeçilmezi olan topaya ilginin yoğun olduğunu belirten Kurtagiç, bazı insanların iftarda sadece topa yediğini vurguladı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR