Yemen mutfağının ramazan simgesi: Sembosa

Yemen'de ramazan deyince akla gelen ilk iftar yemeği sembosa, sofraların vazgeçilmezi niteliğinde.

ABONE OL
GİRİŞ 07.07.2014 14:50 GÜNCELLEME 07.07.2014 14:50 Yemek Tarifleri
Yemen mutfağının ramazan simgesi: Sembosa
Yemen mutfağının ramazan simgesi: Sembosa

Ülkenin güneyindeki Hint kolonileri vasıtası ile 100 yıl kadar önce ülke mutfağına giren lezzetli yemek, iftara saatler kala kapış kapış alınıyor.

İngilizlerin güney Aden illerindeki hakimiyeti yıllarında bölgeye yerleştirilen Hintli kolonilerce yaygınlaşan sembosa geleneği, Yemen ile Hint kültürlerinin yüz yıllık etkileşimini simgeliyor. Ülkede iftar açma alışkanlığı hurma ve sembosa ile yapılırken, bu iki öğe ile hafif tutulan iftar sofrasında ana yemeklere akşam namazından sonra geçiliyor.

Yemen'de iftarı camide açma geleneği de yaygın olarak gözlenirken, hayırseverler camilerde sembosa dağıtarak cemaate iftarını açtırıyor ve namazının kılınmasının ardından herkes evine giderek ana iftar sofrasına oturuyor. 

Kıymalı, peynirli ve patatesli olmak üzere 3 çeşitten oluşan sembosanın yapılışı aslında Türk mutfağındaki ''muska böreğine'' benzerken, yaygın olarak lokantalardan satın alınıyor. Sana'da ramazan ayına girilmesi ile aslında tatlı imalatçısı olan dükkanlar ramazan ayına özel sembosa üretimine başlıyor.

Sembosa imalatçılarından Faruk el-Haşimi aslında yılın normal günlerinde tatlı imal ettiği dükkanında günlük sembosa satışı yapıyor. İftar saatine dakikalar kalana kadar satışların devam ettiğini belirten Haşimi, ''Sembosa basit ama güzel bir tat. Yemenliler son 50 yılda ciddi manada benimsedi bu tadı. İftar sofralarında hem ucuz hem de pratik bir iftariyelik olan sembosa Yemen'de ramazanların sembolü olmuş durumda'' şeklinde konuştu.

Kentin bir çok bölgesinde bulunan sembosa satış noktaları ramazan boyunca ikindi ile iftar vakti arasında satışlarına devam edecek.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR